Знате ли колика је смртоносна доза кафе (кофеина)?!

Да ли знате колико кафе морате попити да би доза била смртоносна? Ако не знате сада ћете то сазнати... Мада тешко да ће ико од нас попити толико кафе ипак, да знате...

Занимљивости 07.07.2021 | 15:29
Знате ли колика је смртоносна доза кафе (кофеина)?!

Започети дан уз шољицу вруће кафе за многе је од нас једно од највећих задовољстава у животу. Колико год кофеин био ствар која нас покреће и без које је јутро многима незамисливо, он може бити и опасан. Наиме, превише кафе могло би нас чак и убити. Објашњење је то које су дали научници чији је рад праћен на каналу АСАПСциенце.

У једном се видеу тако приказују занимљиви, али често и опасни утицаји кофеина на људски мозак. Смртоносна доза кофеина заиста постоји, рекао је оснивач овог научног канала, Митцхелл Моффитт.

То износи око 150 милиграма кофеина за сваки килограм тежине нашег тела, додао је. Дакле, ако имате 70 килограма требала би попити око 70 шољица кафе (веће тежине од 80кг до 100 шољица кафе) одједном да би количина била фатална, кажу стручњаци.

Иако број шољица може варирати зависно од врсте кафе коју пијемо, али и од начина њене припреме, то је ипак количина коју би тешко могли попити. Наиме, осим што толика количина кафе тешко може уопште стати у нечији желудац, манично би понашање и халуцинације почеле већ и пре него што је целу попијемо.

Осим тога, студија Медицинског факултета Феинберг у Чикагу открила је и зашто волимо пити кафу. Повезано је то са њеним психоактивних састојцима. Наиме, кафу не пијемо зато што волимо њен укус, него осећај који у нама изазива док је пијемо.

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Митар

07.07.2021 14:11

Балзак је пио 50 кафа дневно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Митар

07.07.2021 14:32

Јесте али мало сутра