Znate li kolika je smrtonosna doza kafe (kofeina)?!

Da li znate koliko kafe morate popiti da bi doza bila smrtonosna? Ako ne znate sada ćete to saznati... Mada teško da će iko od nas popiti toliko kafe ipak, da znate...

Zanimljivosti 07.07.2021 | 15:29
Znate li kolika je smrtonosna doza kafe (kofeina)?!

Započeti dan uz šoljicu vruće kafe za mnoge je od nas jedno od najvećih zadovoljstava u životu. Koliko god kofein bio stvar koja nas pokreće i bez koje je jutro mnogima nezamislivo, on može biti i opasan. Naime, previše kafe moglo bi nas čak i ubiti. Objašnjenje je to koje su dali naučnici čiji je rad praćen na kanalu ASAPScience.

U jednom se videu tako prikazuju zanimljivi, ali često i opasni uticaji kofeina na ljudski mozak. Smrtonosna doza kofeina zaista postoji, rekao je osnivač ovog naučnog kanala, Mitchell Moffitt.

To iznosi oko 150 miligrama kofeina za svaki kilogram težine našeg tela, dodao je. Dakle, ako imate 70 kilograma trebala bi popiti oko 70 šoljica kafe (veće težine od 80kg do 100 šoljica kafe) odjednom da bi količina bila fatalna, kažu stručnjaci.

Iako broj šoljica može varirati zavisno od vrste kafe koju pijemo, ali i od načina njene pripreme, to je ipak količina koju bi teško mogli popiti. Naime, osim što tolika količina kafe teško može uopšte stati u nečiji želudac, manično bi ponašanje i halucinacije počele već i pre nego što je celu popijemo.

Osim toga, studija Medicinskog fakulteta Feinberg u Čikagu otkrila je i zašto volimo piti kafu. Povezano je to sa njenim psihoaktivnih sastojcima. Naime, kafu ne pijemo zato što volimo njen ukus, nego osećaj koji u nama izaziva dok je pijemo.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mitar

07.07.2021 14:11

Balzak je pio 50 kafa dnevno

ODGOVORITE
Name

re Mitar

07.07.2021 14:32

Jeste ali malo sutra