Меркелова: Ситуација у БиХ није задовољавајућа

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је да ситуација у БиХ није задовољавајућа и да се нада да ће Кристијан Шмит, којег је Савјет за провођење мира /ПИК/ именовао за новог високог представника, добити подршку у раду.

Босна и Херцеговина 06.07.2021 | 08:39
Меркелова: Ситуација у БиХ није задовољавајућа

Меркелова је послије конференције о Западном Балкану одржане у оквиру Берлинског процеса указала на питање функционисања БиХ.

“Ситуација у Босни и Херцеговини није задовољавајућа. Ту нам је потребан нови елан за Изборни закон и надам се да ће Кристијан Шмит добити подршку у свом раду”, рекла је Меркелова.

Она је истакла да је на Западном Балкану у посљедње вријеме постигнуто много, али да је остало и пуно отворених питања попут дијалога Београда и Приштине.

“За многе земље Западног Балкана брзина приближавања ЕУ је преспора. ЕУ је много пута имала примједби на брзину реформи”, рекла је Меркел након виртуалне конференције на којој су поред земаља Западног Балкана учествовали и представници ЕУ и њених институција.

Меркел је, повлачећи неку врсту биланце након 16 година на канцеларској позицији, закључила да је за вријеме њезиног мандата много тога на Балкану учињено, али да је и даље остало много посла који треба обавити.

Она је навела да ће у региону бити потребно уложити још много стрпљења и ангажмана, указала је на то да је покретање Берлинског процеса, који је она иницирала, прије седам година дало нову енергију промјенама међу земљама Западног Балкана.

“Поред процеса преговора земаља с ЕУ о чланству, Берлински процес паралелно ради на јачању сарадње самих земаља у региону”, додала је она и истакла инфраструктурне и пројекте у склопу цивилног друштва.

Она је поменула и недавно укидање роминга међу земљама Западног Балкана и најавила је додатну помоћ у савладавању посљедица пандемије, те је у том контексту истакла да ће само Њемачка у склопу програма “Ковакс” што је брже могуће послати три милиона доза вакцине против вируса корона.

“У примарном интересу ЕУ је да јача процесе сарадње и кооперације у региону у сврху савладавања подјела”, рекла је Меркелова, а навела је и геостратешке разлоге појачаног ангажмана ЕУ на Западном Балкану посљедњих година.

(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

РЕ

06.07.2021 06:54

Хвала богу вријеме је да сте се сијетили и отворили једном очи према БиХ да једном крене након 20 година нормални живот грађана у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

..није задовољавајуца. .

06.07.2021 12:09

Није него је оцајна. Људи су на дну дна зивотног стандарда а опет воле ..ону тројицу..

Name

Допуна

06.07.2021 07:28

"Ситуација у БиХ није задовољавајућа" ...јер смо вас ми са запада гурнули у братоублиачки рат како бисмо имали разлог да (као и 1878. када је Аустро-Угарска окупирала Херцеговину, Босну и тзв. Санџак) да овдје ставимо своју војну чизму и вас држимо на ивици пропасти како бисмо могли одавде да доводимо јефтину радну снагу и да вам продајемо смеће које код нас нико неће (нпр. дизел аутомобиле). То су за нас (запад) спроводили високи представници - од којих су већина били Аустријанци и Њемци - а то ће наставити и наш Кристијан Шмит. Хвала на пажњи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неправда

06.07.2021 07:34

Еј ти Меркел како да ситуација буде задовољавајуца кад дрзавом и народом владају највеци мафијаси и криминалци..смијените њи и све мораце да буде ок и уреду..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

06.07.2021 07:38

Годинама дају паре мафијашкој власти, значи да им одговара овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е,

06.07.2021 07:54

Да нам је једна оваква а не један Ким, Мао или Стаљин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

06.07.2021 07:57

Гдје це бит кад стално мјесате своје прсте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба

06.07.2021 09:15

Ви да сте хтјели, онда би некада, онако уз пут, рекли Инцку да поцне да ради. Овако сте пустили да се развије безакоње итд., а сада нам као саљете "спаситеља" Смита. Мени ово не мирисе на добро - принципијелно имам утисак да се бас Ви нај висе бојите слоге и просперитета на овим насим просторима. А све то вец историјски доказано и видјено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

06.07.2021 10:57

Хапси корумпиране лидере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

06.07.2021 19:38

Ма јесте

ОДГОВОРИТЕ