Merkelova: Situacija u BiH nije zadovoljavajuća

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da situacija u BiH nije zadovoljavajuća i da se nada da će Kristijan Šmit, kojeg je Savjet za provođenje mira /PIK/ imenovao za novog visokog predstavnika, dobiti podršku u radu.

Bosna i Hercegovina 06.07.2021 | 08:39
Merkelova: Situacija u BiH nije zadovoljavajuća

Merkelova je poslije konferencije o Zapadnom Balkanu održane u okviru Berlinskog procesa ukazala na pitanje funkcionisanja BiH.

“Situacija u Bosni i Hercegovini nije zadovoljavajuća. Tu nam je potreban novi elan za Izborni zakon i nadam se da će Kristijan Šmit dobiti podršku u svom radu”, rekla je Merkelova.

Ona je istakla da je na Zapadnom Balkanu u posljednje vrijeme postignuto mnogo, ali da je ostalo i puno otvorenih pitanja poput dijaloga Beograda i Prištine.

“Za mnoge zemlje Zapadnog Balkana brzina približavanja EU je prespora. EU je mnogo puta imala primjedbi na brzinu reformi”, rekla je Merkel nakon virtualne konferencije na kojoj su pored zemalja Zapadnog Balkana učestvovali i predstavnici EU i njenih institucija.

Merkel je, povlačeći neku vrstu bilance nakon 16 godina na kancelarskoj poziciji, zaključila da je za vrijeme njezinog mandata mnogo toga na Balkanu učinjeno, ali da je i dalje ostalo mnogo posla koji treba obaviti.

Ona je navela da će u regionu biti potrebno uložiti još mnogo strpljenja i angažmana, ukazala je na to da je pokretanje Berlinskog procesa, koji je ona inicirala, prije sedam godina dalo novu energiju promjenama među zemljama Zapadnog Balkana.

“Pored procesa pregovora zemalja s EU o članstvu, Berlinski proces paralelno radi na jačanju saradnje samih zemalja u regionu”, dodala je ona i istakla infrastrukturne i projekte u sklopu civilnog društva.

Ona je pomenula i nedavno ukidanje rominga među zemljama Zapadnog Balkana i najavila je dodatnu pomoć u savladavanju posljedica pandemije, te je u tom kontekstu istakla da će samo Njemačka u sklopu programa “Kovaks” što je brže moguće poslati tri miliona doza vakcine protiv virusa korona.

“U primarnom interesu EU je da jača procese saradnje i kooperacije u regionu u svrhu savladavanja podjela”, rekla je Merkelova, a navela je i geostrateške razloge pojačanog angažmana EU na Zapadnom Balkanu posljednjih godina.

(Srna)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

RE

06.07.2021 06:54

Hvala bogu vrijeme je da ste se sijetili i otvorili jednom oči prema BiH da jednom krene nakon 20 godina normalni život građana u BiH.

ODGOVORITE
Name

..nije zadovoljavajuca. .

06.07.2021 12:09

Nije nego je ocajna. Ljudi su na dnu dna zivotnog standarda a opet vole ..onu trojicu..

Name

Допуна

06.07.2021 07:28

"Ситуација у БиХ није задовољавајућа" ...јер смо вас ми са запада гурнули у братоублиачки рат како бисмо имали разлог да (као и 1878. када је Аустро-Угарска окупирала Херцеговину, Босну и тзв. Санџак) да овдје ставимо своју војну чизму и вас држимо на ивици пропасти како бисмо могли одавде да доводимо јефтину радну снагу и да вам продајемо смеће које код нас нико неће (нпр. дизел аутомобиле). То су за нас (запад) спроводили високи представници - од којих су већина били Аустријанци и Њемци - а то ће наставити и наш Кристијан Шмит. Хвала на пажњи!

ODGOVORITE
Name

Nepravda

06.07.2021 07:34

Ej ti Merkel kako da situacija bude zadovoljavajuca kad drzavom i narodom vladaju najveci mafijasi i kriminalci..smijenite nji i sve morace da bude ok i uredu..

ODGOVORITE
Name

Jaffa

06.07.2021 07:38

Godinama daju pare mafijaškoj vlasti, znači da im odgovara ovako.

ODGOVORITE
Name

E,

06.07.2021 07:54

Da nam je jedna ovakva a ne jedan Kim, Mao ili Staljin.

ODGOVORITE
Name

Xx

06.07.2021 07:57

Gdje ce bit kad stalno mjesate svoje prste

ODGOVORITE
Name

Baba

06.07.2021 09:15

Vi da ste htjeli, onda bi nekada, onako uz put, rekli Incku da pocne da radi. Ovako ste pustili da se razvije bezakonje itd., a sada nam kao saljete "spasitelja" Smita. Meni ovo ne mirise na dobro - principijelno imam utisak da se bas Vi naj vise bojite sloge i prosperiteta na ovim nasim prostorima. A sve to vec istorijski dokazano i vidjeno.

ODGOVORITE
Name

Rs

06.07.2021 10:57

Hapsi korumpirane lidere.

ODGOVORITE
Name

Savo

06.07.2021 19:38

Ma jeste

ODGOVORITE