Жеље домаћих политичара не може ни Запад да помири

Амерички и европски званичници који су у протекла два дана боравили у БиХ, гдје су разговарали с политичким представницима из власти и опозиције око измјена Изборног закона, нису успјели нимало да приближе ставове политичара око кључних ствари које је потребно мијењати.

Република Српска 06.07.2021 | 07:46
Жеље домаћих политичара не може ни Запад да помири

Осим списка лијепих жеља, које су с једне стране пред стране званичнике изнијели домаћи политичари, и порука „подршке“ измјенама Изборног закона с друге стране, ништа ново се није могло чути, а што би указало на то да су политичари корак ближе договору.

Највећи камен спотицања и даље је на релацији СДА – ХДЗ БиХ, односно хрватских и бошњачких политичара око избора чланова Предсједништва и делегата у домовима народа. Није стога ни чудо што су разговори највише били фокусирани управо на овај дио Изборног закона.

Званичници САД и ЕУ, које су предводили замјеник помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију, Метју Палмер, и директорка Европске службе за иностране послове за Западну Европу, Западни Балкан, Турску и Велику Британију, Ангелина Ајхорст, прво су се у недељу састали с представницима СДА и ХДЗ БиХ, те лидерима опозиционих странака из оба ентитета, а јуче и са члановима Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства и Предсједништвом БиХ.

Након састанака могле су се чути различите изјаве из којих се дало закључити да свако има своје виђење шта треба мијењати у Изборном закону, али не и приједлог како приближити ставове.

Предсједник ПДП и члан Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства БиХ, Бранислав Бореновић, истиче да се прича врти у круг јер и даље постоји проблем договора унутар Федерације БиХ око избора бошњачког и хрватског члана Предсједништва.

То је нешто што, како додаје Бореновић, већ годинама оптерећује политичку сцену у Федерацији и око чега ће се тешко постићи договор.

– То значи да се два члана Предсједништва бирају у Парламенту БиХ или Парламенту ФБиХ, а да трећи члан, као и до сада долази из изборне јединице из Републике Српске. Наш став је јасан, а то је да Српска као изборна јединица мора и треба да бира једног члана Предсједништва који долази са територије Српске – каже Бореновић.

(БН/Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драган МД

06.07.2021 05:57

Не оптерећују политичку сцену само у Федерацији, сви сте ви закон спојених посуда. Вама је кашика пала у мед и ви је не вадите, само грабите. Када је политичар из БиХ отишао вани трбухом за крихом, никада. Ето то сте ви , све вас треба бити срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

06.07.2021 06:21

Никад овде неце бити боље.

Name

Ре: Драган

06.07.2021 07:21

Свака цаст на коментару. Не ваде касику из меда а нас гледају да заваде око касике пуре!

Name

Зеље су њихове

06.07.2021 15:11

Пљацка и само пљацка у уредјеном друству то је јако теско.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

06.07.2021 19:47

Наши политичари имају само једну жељу милион

ОДГОВОРИТЕ