Želje domaćih političara ne može ni Zapad da pomiri

Američki i evropski zvaničnici koji su u protekla dva dana boravili u BiH, gdje su razgovarali s političkim predstavnicima iz vlasti i opozicije oko izmjena Izbornog zakona, nisu uspjeli nimalo da približe stavove političara oko ključnih stvari koje je potrebno mijenjati.

Republika Srpska 06.07.2021 | 07:46
Želje domaćih političara ne može ni Zapad da pomiri

Osim spiska lijepih želja, koje su s jedne strane pred strane zvaničnike iznijeli domaći političari, i poruka „podrške“ izmjenama Izbornog zakona s druge strane, ništa novo se nije moglo čuti, a što bi ukazalo na to da su političari korak bliže dogovoru.

Najveći kamen spoticanja i dalje je na relaciji SDA – HDZ BiH, odnosno hrvatskih i bošnjačkih političara oko izbora članova Predsjedništva i delegata u domovima naroda. Nije stoga ni čudo što su razgovori najviše bili fokusirani upravo na ovaj dio Izbornog zakona.

Zvaničnici SAD i EU, koje su predvodili zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Metju Palmer, i direktorka Evropske službe za inostrane poslove za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju, Angelina Ajhorst, prvo su se u nedelju sastali s predstavnicima SDA i HDZ BiH, te liderima opozicionih stranaka iz oba entiteta, a juče i sa članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva i Predsjedništvom BiH.

Nakon sastanaka mogle su se čuti različite izjave iz kojih se dalo zaključiti da svako ima svoje viđenje šta treba mijenjati u Izbornom zakonu, ali ne i prijedlog kako približiti stavove.

Predsjednik PDP i član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, Branislav Borenović, ističe da se priča vrti u krug jer i dalje postoji problem dogovora unutar Federacije BiH oko izbora bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva.

To je nešto što, kako dodaje Borenović, već godinama opterećuje političku scenu u Federaciji i oko čega će se teško postići dogovor.

– To znači da se dva člana Predsjedništva biraju u Parlamentu BiH ili Parlamentu FBiH, a da treći član, kao i do sada dolazi iz izborne jedinice iz Republike Srpske. Naš stav je jasan, a to je da Srpska kao izborna jedinica mora i treba da bira jednog člana Predsjedništva koji dolazi sa teritorije Srpske – kaže Borenović.

(BN/Srpskainfo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dragan MD

06.07.2021 05:57

Ne opterećuju političku scenu samo u Federaciji, svi ste vi zakon spojenih posuda. Vama je kašika pala u med i vi je ne vadite, samo grabite. Kada je političar iz BiH otišao vani trbuhom za krihom, nikada. Eto to ste vi , sve vas treba biti sramota.

ODGOVORITE
Name

borac

06.07.2021 06:21

Nikad ovde nece biti bolje.

Name

Re: Dragan

06.07.2021 07:21

Svaka cast na komentaru. Ne vade kasiku iz meda a nas gledaju da zavade oko kasike pure!

Name

Zelje su njihove

06.07.2021 15:11

Pljacka i samo pljacka u uredjenom drustvu to je jako tesko.....

ODGOVORITE
Name

Savo

06.07.2021 19:47

Naši političari imaju samo jednu želju milion

ODGOVORITE