Колико новца нестане кроз јавна набавке у БиХ?

Јавне установе и институције свих нивоа власти у Босни и Херцеговини, локалне заједнице и јавна предузећа све чешће у поступцима јавних набавки примјењују преговарачке поступке без објаве обавјештења, закључак је мониторинга који је провела Агенција за јавне набавке Босне и Херцеговине. На овај начин се јавни новац без објективних разлога, све више троши на нетранспарентан начин.

Босна и Херцеговина 05.07.2021 | 20:58
Колико новца нестане кроз јавна набавке у БиХ?

Преговарачки поступци без објаве обавјештења представљају најнетранспарентнији начин јавних набавки, међутим јавне институције све чешће посежу управо за овом врстом трошења јавног новца, саопштено је из Агенције за јавне набавке Босне и Херцеговине.

Из Агенције упозоравају јавне институције да је потребно озбиљније припремити пројекте како би нетранспарентни преговори без објаве обавјештења били сведени на минимум. Представници опозиције упозоравају да управо то што је овај начин јавне набавке нетранспарентан, одговара онима који управљају јавним предузећима, институцијама и установама.

Из удружења која прате начине како се преко јавних набавки троши новац упозоравају да је све ово  омогућено кроз постојећи Закон о јавним набавкама.

Измјене закона о јавним набавкама не иду у смјеру да спријече овакве радње. Као позитиван примјер , економски аналитичари, указују на јавне набавке у Србији гдје је измјенама закона онемогућено неконтролисано провођење преговарачких поступака без објаве обавјештења.

Колико се новца грађана Босне и Херцеговине потроши на сумњив начин говоре и званични подаци према којима је само у прошлој години кроз јавне набавке  потрошено 2,7 милијарди марака, кроз скоро 200 хиљада уговора са добављачима.

(БН) 

Коментари / 0

Оставите коментар