Koliko novca nestane kroz javna nabavke u BiH?

Javne ustanove i institucije svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, lokalne zajednice i javna preduzeća sve češće u postupcima javnih nabavki primjenjuju pregovaračke postupke bez objave obavještenja, zaključak je monitoringa koji je provela Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine. Na ovaj način se javni novac bez objektivnih razloga, sve više troši na netransparentan način.

Bosna i Hercegovina 05.07.2021 | 20:58
Koliko novca nestane kroz javna nabavke u BiH?

Pregovarački postupci bez objave obavještenja predstavljaju najnetransparentniji način javnih nabavki, međutim javne institucije sve češće posežu upravo za ovom vrstom trošenja javnog novca, saopšteno je iz Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine.

Iz Agencije upozoravaju javne institucije da je potrebno ozbiljnije pripremiti projekte kako bi netransparentni pregovori bez objave obavještenja bili svedeni na minimum. Predstavnici opozicije upozoravaju da upravo to što je ovaj način javne nabavke netransparentan, odgovara onima koji upravljaju javnim preduzećima, institucijama i ustanovama.

Iz udruženja koja prate načine kako se preko javnih nabavki troši novac upozoravaju da je sve ovo  omogućeno kroz postojeći Zakon o javnim nabavkama.

Izmjene zakona o javnim nabavkama ne idu u smjeru da spriječe ovakve radnje. Kao pozitivan primjer , ekonomski analitičari, ukazuju na javne nabavke u Srbiji gdje je izmjenama zakona onemogućeno nekontrolisano provođenje pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja.

Koliko se novca građana Bosne i Hercegovine potroši na sumnjiv način govore i zvanični podaci prema kojima je samo u prošloj godini kroz javne nabavke  potrošeno 2,7 milijardi maraka, kroz skoro 200 hiljada ugovora sa dobavljačima.

(BN) 

Komentari / 0

Ostavite komentar