Власт у БиХ нетранспарентно троши новац грађана

Институције, установе, локалне заједнице и јавна предузећа у БиХ све чешће у поступцима јавних набавки примјењују преговарачке поступаке без објаве обавјшетења, који представљају најнетранспарентнији вид трошења јавног новца, а за то немају објективне разлоге, закључила је Агенција за јавне набавке БиХ.

Босна и Херцеговина 05.07.2021 | 12:52
Власт у БиХ нетранспарентно троши новац грађана

Из Агенције су навели да, као једну од Законом о јавним набавама утврђених надлежности, врше и праћење поступака јавних набава које проводе уговорна тијела.

„Праћењем обавјештења о додјели уговора за спровођење преговарачких поступака без објаве обавјештења уочена је све учесталија примјена ове врсте поступка као и да су разлози за његову примјену паушални и често се састоје у преписивању одредби из Закона о јавним набавкама које нису поткријепљене потребним објективним доказима“, навели су у Агенцији.

Истакли су да уговорни органи требају озбиљније приступити планирању и припреми пројеката, посебно при спровођењу отворених поступака за које се накнадно спроводе преговарачки поступци за додатне радове.

„То је потребно урадити како би се примјена ове врсте поступка, као најнетранспарентнијег поступка, свела на минимум и објективизирала што је више могуће у складу са одредбама Закона о јавним набавама“, додали су у Агенцији.

На јавне набавке у БиХ прошле године потрошено је 2,7 милијарди КМ кроз 196.699 склопљених уговора са добављачима.

Путем отвореног и ограниченог поступка, те на основу преговарачког поступка са и без објаве обавјештења о набавци, у прошлој години склопљени су уговори вриједни 2,3 милијарде марака.

Путем преговарачког поступка без објаве обавјештења закључени у вриједности од 191,5 милиона марака.

(Цапитал)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Полуписмен

05.07.2021 11:08

И ста је Агенција подузела до сад? Упутила апел и препоруку "Немојте висе толико"!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАСНО СВАКОМ

05.07.2021 14:32

КОЈА ЦРНА ВЛАСТ? ТО СУ ГРОБАРИ ВЕЦ 25 ГОДИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

06.07.2021 20:10

Није тачно, врло транспарентност их трпа у свој џеп

ОДГОВОРИТЕ