Vlast u BiH netransparentno troši novac građana

Institucije, ustanove, lokalne zajednice i javna preduzeća u BiH sve češće u postupcima javnih nabavki primjenjuju pregovaračke postupake bez objave obavjšetenja, koji predstavljaju najnetransparentniji vid trošenja javnog novca, a za to nemaju objektivne razloge, zaključila je Agencija za javne nabavke BiH.

Bosna i Hercegovina 05.07.2021 | 12:52
Vlast u BiH netransparentno troši novac građana

Iz Agencije su naveli da, kao jednu od Zakonom o javnim nabavama utvrđenih nadležnosti, vrše i praćenje postupaka javnih nabava koje provode ugovorna tijela.

„Praćenjem obavještenja o dodjeli ugovora za sprovođenje pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja uočena je sve učestalija primjena ove vrste postupka kao i da su razlozi za njegovu primjenu paušalni i često se sastoje u prepisivanju odredbi iz Zakona o javnim nabavkama koje nisu potkrijepljene potrebnim objektivnim dokazima“, naveli su u Agenciji.

Istakli su da ugovorni organi trebaju ozbiljnije pristupiti planiranju i pripremi projekata, posebno pri sprovođenju otvorenih postupaka za koje se naknadno sprovode pregovarački postupci za dodatne radove.

„To je potrebno uraditi kako bi se primjena ove vrste postupka, kao najnetransparentnijeg postupka, svela na minimum i objektivizirala što je više moguće u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavama“, dodali su u Agenciji.

Na javne nabavke u BiH prošle godine potrošeno je 2,7 milijardi KM kroz 196.699 sklopljenih ugovora sa dobavljačima.

Putem otvorenog i ograničenog postupka, te na osnovu pregovaračkog postupka sa i bez objave obavještenja o nabavci, u prošloj godini sklopljeni su ugovori vrijedni 2,3 milijarde maraka.

Putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja zaključeni u vrijednosti od 191,5 miliona maraka.

(Capital)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Polupismen

05.07.2021 11:08

I sta je Agencija poduzela do sad? Uputila apel i preporuku "Nemojte vise toliko"!?

ODGOVORITE
Name

JASNO SVAKOM

05.07.2021 14:32

KOJA CRNA VLAST? TO SU GROBARI VEC 25 GODINA.

ODGOVORITE
Name

Savo

06.07.2021 20:10

Nije tačno, vrlo transparentnost ih trpa u svoj džep

ODGOVORITE