Бањалука: Сумњиве јавне набавке у "Водоводу"

Директор бањалучког “Водовода” Зоран Поповић крајем прошлог мјесеца је најавио да ће акционари тог предузећа покренути управни спор, јер сматрају да је актуелни Надзорни одбор, који је сазвао сједницу Скупштине акционара и кога је именовао град Бањалука, изабран незаконито и мимо Статута фирме.

Република Српска 05.07.2021 | 11:59
Бањалука: Сумњиве јавне набавке у "Водоводу"

“На минулој сједници Скупштине акционара већински власник – Град Бањалука је мимо дневног реда, закона и нашег статута мијењао дневни ред, не сачекавши да се продужи мандат старим члановима Надзорног одбора, већ је именовао свој, односно нови”, рекао је Поповић новинарима.

Он је рекао да прихвата политичке одлуке, ако оне то јесу, али додаје да треба поштовати законске процедуре у погледу именовања Надзорног одбора.

“Законске процедуре на том плану нису поштоване и рађене су напречац. Дакле, не признајемо одлуке данашње Скупштине акционара и позивамо градоначелника Драшка Станивуковића да примијени исте аршине као приликом одлуке Скупштине града у вези са накнадама породиљама и здравственим радницима када је затражио уставност те одлуке. И ми, према истим аршинима, тражимо од Града да примијени законитост и уставност одлука наше фирме”, рекао је Поповић.

Он је напоменуо да је “Водовод” позитивно радио у протеклом периоду, те да је преседан што Градска комисија за корпоративно управљање није подржала годишњи извјештај овог предузећа, према којем су пословни приходи у плусу 250.000 КМ.

Савјетник градоначелника Бањалуке, Бојан Кресојевић истиче да је Комисија за корпоративно управљање врло детаљно проучила финансијске извјештаје о пословању, а оно што је главна замјерка је свеукупно управљање са средствима са којима располаже „Водовод“.

„Та финансијска средства нису мала, односно приходи „Водовода“ су око 20 милиона КМ годишње и сматрамо да је то врло потентно предузеће да би се са њим располагало на начин да добит буде само 250 хиљада марака, а ако имамо на уму да град Бањалука инвестира у водоводну и канализациону мрежу, дакле предузеће Водовод само управља са водоводом и канализацијом, а када говоримо о располагању средствима, онда је наша главна замјерка јавне набавке које нису у малом износу и крећу се од пет до шест милиона КМ годишње“, истакао је Кресојевић.

Савјетник градоначелника је додао да велики број јавних набавки се спроводи путем директног споразума.

„Када погледате извјештаје ми смо се запрепастили када смо видјели да мјесечно постоји између 100 и 150 директних споразума. Градска управа која на јавне набавке троши између 30 и 40 милиона годишње, што је много више него што су приходи „Водовода“ има између 100 и 150 директних споразума за цијелу годину. Дакле ово не говори само о кршењу закона. Ово говори о једном принципу неуредности када су у питању јавне набавке“, нагласио је Кресојевић.

Савјетник градоначелника подсјећа да добит предузећа „Водовод“ за прошлу годину износи око један одсто укупних прихода.

(Инсајдер.ин)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Бетовен

05.07.2021 10:32

Та добит је измишљена. Треба испитати квалитет те добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биса Јарковиц

05.07.2021 11:36

А јел та вода болан питка?

Name

Борис

05.07.2021 10:38

Опште позната ствар је да се из државних предузећа испумпава новац, а запошљавају се ухљеби без струје, звања и знања. Шуме и Електропривреда су предузећа која је у правној држави немогуће довести до негативног пословања. Па опет, гдје престаје логика, почиње БиХ, ФБиХ и Р.Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

05.07.2021 10:43

Ма Додик-Зељковић дил .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђа

05.07.2021 10:47

Све јавне набавке у свим државним фирмама и институцијама су сумњиве а за страначки запошљавања и вишак радника да не причам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боаобоа

05.07.2021 10:51

...јел то стоји на знаку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма шта кажеш

05.07.2021 10:52

треба поштовати законске процедуре ... Хахахаха.

ОДГОВОРИТЕ