Banjaluka: Sumnjive javne nabavke u "Vodovodu"

Direktor banjalučkog “Vodovoda” Zoran Popović krajem prošlog mjeseca je najavio da će akcionari tog preduzeća pokrenuti upravni spor, jer smatraju da je aktuelni Nadzorni odbor, koji je sazvao sjednicu Skupštine akcionara i koga je imenovao grad Banjaluka, izabran nezakonito i mimo Statuta firme.

Republika Srpska 05.07.2021 | 11:59
Banjaluka: Sumnjive javne nabavke u "Vodovodu"

“Na minuloj sjednici Skupštine akcionara većinski vlasnik – Grad Banjaluka je mimo dnevnog reda, zakona i našeg statuta mijenjao dnevni red, ne sačekavši da se produži mandat starim članovima Nadzornog odbora, već je imenovao svoj, odnosno novi”, rekao je Popović novinarima.

On je rekao da prihvata političke odluke, ako one to jesu, ali dodaje da treba poštovati zakonske procedure u pogledu imenovanja Nadzornog odbora.

“Zakonske procedure na tom planu nisu poštovane i rađene su naprečac. Dakle, ne priznajemo odluke današnje Skupštine akcionara i pozivamo gradonačelnika Draška Stanivukovića da primijeni iste aršine kao prilikom odluke Skupštine grada u vezi sa naknadama porodiljama i zdravstvenim radnicima kada je zatražio ustavnost te odluke. I mi, prema istim aršinima, tražimo od Grada da primijeni zakonitost i ustavnost odluka naše firme”, rekao je Popović.

On je napomenuo da je “Vodovod” pozitivno radio u proteklom periodu, te da je presedan što Gradska komisija za korporativno upravljanje nije podržala godišnji izvještaj ovog preduzeća, prema kojem su poslovni prihodi u plusu 250.000 KM.

Savjetnik gradonačelnika Banjaluke, Bojan Kresojević ističe da je Komisija za korporativno upravljanje vrlo detaljno proučila finansijske izvještaje o poslovanju, a ono što je glavna zamjerka je sveukupno upravljanje sa sredstvima sa kojima raspolaže „Vodovod“.

„Ta finansijska sredstva nisu mala, odnosno prihodi „Vodovoda“ su oko 20 miliona KM godišnje i smatramo da je to vrlo potentno preduzeće da bi se sa njim raspolagalo na način da dobit bude samo 250 hiljada maraka, a ako imamo na umu da grad Banjaluka investira u vodovodnu i kanalizacionu mrežu, dakle preduzeće Vodovod samo upravlja sa vodovodom i kanalizacijom, a kada govorimo o raspolaganju sredstvima, onda je naša glavna zamjerka javne nabavke koje nisu u malom iznosu i kreću se od pet do šest miliona KM godišnje“, istakao je Kresojević.

Savjetnik gradonačelnika je dodao da veliki broj javnih nabavki se sprovodi putem direktnog sporazuma.

„Kada pogledate izvještaje mi smo se zaprepastili kada smo vidjeli da mjesečno postoji između 100 i 150 direktnih sporazuma. Gradska uprava koja na javne nabavke troši između 30 i 40 miliona godišnje, što je mnogo više nego što su prihodi „Vodovoda“ ima između 100 i 150 direktnih sporazuma za cijelu godinu. Dakle ovo ne govori samo o kršenju zakona. Ovo govori o jednom principu neurednosti kada su u pitanju javne nabavke“, naglasio je Kresojević.

Savjetnik gradonačelnika podsjeća da dobit preduzeća „Vodovod“ za prošlu godinu iznosi oko jedan odsto ukupnih prihoda.

(Insajder.in)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Betoven

05.07.2021 10:32

Ta dobit je izmišljena. Treba ispitati kvalitet te dobiti.

ODGOVORITE
Name

Bisa Jarkovic

05.07.2021 11:36

A jel ta voda bolan pitka?

Name

Boris

05.07.2021 10:38

Opšte poznata stvar je da se iz državnih preduzeća ispumpava novac, a zapošljavaju se uhljebi bez struje, zvanja i znanja. Šume i Elektroprivreda su preduzeća koja je u pravnoj državi nemoguće dovesti do negativnog poslovanja. Pa opet, gdje prestaje logika, počinje BiH, FBiH i R.Srpska

ODGOVORITE
Name

Mika

05.07.2021 10:43

Ma Dodik-Zeljković dil .

ODGOVORITE
Name

Peđa

05.07.2021 10:47

Sve javne nabavke u svim državnim firmama i institucijama su sumnjive a za stranački zapošljavanja i višak radnika da ne pričam

ODGOVORITE
Name

Boaoboa

05.07.2021 10:51

...jel to stoji na znaku?

ODGOVORITE
Name

Ma šta kažeš

05.07.2021 10:52

treba poštovati zakonske procedure ... Hahahaha.

ODGOVORITE