САД остају непоколебљив партнер грађанима БиХ

- Овдје у Босни и Херцеговини, данашњи празник је прилика и да прославимо 25 година нашег партнерства. Ове године обиљежавамо важан тренутак у односима између САД и БиХ - рекао је амерички амбасадор Ерик Нелсон поводом Дана независности САД.

Босна и Херцеговина 04.07.2021 | 19:16
САД остају непоколебљив партнер грађанима БиХ

Амбасада САД у БиХ уприличила је и ове године онлине прославу 245. годишњице независности Сједињених Америчких Држава.

Ове као и прошле године, а због пандемије вируса корона, прослава је одржана без званица и уз пренос на званичним страницама Амбасаде на друштвеним мрежама.

Овом приликом обратио се амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон.

- Добар дан и хвала вам што сте се придружили нашој прослави четвртог јула. Данас се широм САД прославља рођендан Сједињених Америчких Држава и наш постојани напредак као нације у протеклих 245 година. Овдје у Босни и Херцеговини, данашњи празник је прилика и да прославимо 25 година нашег партнерства.

Ове године обиљежавамо важан тренутак у односима између САД и БиХ – 25 година откако је Агенција за међународни развој САД (УСАИД) почела пружати помоћ БиХ. У првим годинама послије рата, та помоћ била је усмјерена на обнову земље и поновно покретање привреде. И већ 25 година улажемо у институције и обуку грађана ове земље који теже просперитетној и демократској будућности заснованој на владавини закона - поручио је Нелсон.

Додао је да док обиљежавамо ову годишњицу УСАИД, сваке седмице путем друштвених мрежа промовишемо хероје БиХ.

- Ови хероји су грађани који су искористили обуку и помоћ УСАИД за изградњу јаче, просперитетније демократије у Босни и Херцеговини. Њихове приче о тешко постигнутим резултатима у пољу људских права, правде, мира и помирења, предузетништва и отварања радних мјеста, образовања и друго подсјећају нас на напредак који је постигнут. Њихове су приче утјеловљење способности ове земље да достигне стандарде који постоје у евроатлантској заједници.

Надам се да ће те приче о превазилажењу великих препрека бити инспирација наредним генерацијама да очекују бољу будућност и доврше посао на њеној изградњи. Састајем се са многим младим људима спремним да се носе са овим изазовом. Посвећени су ослобађању од подјела из прошлости и превазилажењу етничких, вјерских, родних, полних и осталих разлика да би заједно радили на бољој будућности ове земље. Кроз пружање наше помоћи, ми настављамо улагати у будуће генерације и зато ћемо вечерас чути глас младих. Они су спремни - нагласио је Нелсон.

Према његовим ријечима, Босни и Херцеговини су за изградњу повјерења потребни лидери, а њима је потребно обезбиједити упориште.

- Истинско упориште за будућност треба да укључује и изборну реформу – прије избора наредне године – као и реформе које ће привући стране инвестиције и помоћи легитимним пословним субјектима да отворе радна мјеста, напредовање у реализацији реформи које ће БиХ приближити чланству у ЕУ, а, изнад свега, заједничку борбу против корупције. Као што је предсједник Бајден недавно рекао: “Корупција нагриза темеље демократских друштава. Због ње су власти мање ефикасне, расипају се јавни ресурси и ствара неједнакост када је у питању доступност услуга, што породицама отежава бригу о најмилијима”. А кад говоримо о изборима: корумпирани актери који изборни систем искориштавају и њиме манипулишу зарад властите користи, отимају грађанима право да бирају властите лидере и позивају те исте лидере на одговорност - истакао је Нелсон.

Додао је да реформе којима би се ријешила ова питања, подстакао привредни раст у БиХ, елиминисала дискриминација и злоупотреба изборног процеса, те отпочело враћање повјерења у правосудне институције надомак су руке у овој години.

- Сједињене Државе остаће непоколебљив партнер лидерима и грађанима који су спремни да рјешавају овакве проблеме и БиХ усмјере напријед. Лого УСАИД представља чврсто руковање два партнера. Он симболизује приступ Сједињених Држава сарадњи са земљама партнерима широм свијета. У овој, 25. години партнерства између УСАИД и Босне и Херцеговине, с поносом истичемо своју спону са грађанима БиХ. Уједно вам захваљујем на партнерству и што сте нам се придружили у прослави рођендана наше нације - закључио је Нелсон.

(Вијести.ба / Аваз)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Дурмитор

04.07.2021 17:47

Грађанима? Зар није народима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

само ја

04.07.2021 17:52

не него градјанима

Name

Квемпо Петровиц

04.07.2021 18:05

Од вашег партнерства користи имају само лопови и муслимански ратни злочинци којима сте заштита. То је ваша дефиниција грађана на тлу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

04.07.2021 18:25

У чему је клемпо разлика између муслиманских ратних злочинаца и српских ратних злочинаца или хрватских?

Name

РЕ Квемпо

04.07.2021 18:34

За мене је ратни злочинац свако онај ко је правоснажно осуђен за ратне злочине, био он муслимански, српски или пак хрватски грађанин, а не ми као грађани да одређујемо ко је чинио злочине над немоћниим грађанима

Name

Рибар

04.07.2021 18:46

Господине Нелсон, ако Америка хоће поштену државу, имате ви начина да сви, од позиције, до опозиције пристану на измену изборног закона по питању електронског гласања, што је једини начин поштених избора и успоставе правне државе, оног о чему причате, све док нас 25 година пљачкају све власти на свим нивоима,тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин.

04.07.2021 19:55

Не компликовати, дај се мало уразумите, сто компликујете ствари. Ста це један градјанин и дрзава Сједињене Америцке Дрзаве мислим то је без везе, као да казете цовек, не знам скољка и Галаксија која није млецни пут. То је мало. Него ако сте добре воље, ајд овако САД је једна напредна земља у свијету, градјани БХ ресавају своје проблеме у оквиру БХ и оног сто имају. Америка осудјује говор мрзње и подрзава цивилизацијски напредак обије стране и не прави немогуцности и потескоце, градјани БХ то подрзавају и зивимо лепо сретни и корисно, по својим мерама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јос да

04.07.2021 20:23

Предјете на дјела, немамо тај дојам, напротив.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будо72

04.07.2021 22:51

Конкретно несто урадите.. те приче су досадиле и Богу и народу. Макните ове хоштаплере који нас здробише. Дакте народу наду у постење и правду. Укините медије који распирују мржњу шире лажи. Ви сте ово и створили и запетљали, ви и распетљајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

05.07.2021 09:48

Ти Нелсон знаш за говор мржње и пријетње твојих муслијемана а мудро ћутиш и боли те. Ниси поштен а хоћеш да помогнеш.

ОДГОВОРИТЕ