SAD ostaju nepokolebljiv partner građanima BiH

- Ovdje u Bosni i Hercegovini, današnji praznik je prilika i da proslavimo 25 godina našeg partnerstva. Ove godine obilježavamo važan trenutak u odnosima između SAD i BiH - rekao je američki ambasador Erik Nelson povodom Dana nezavisnosti SAD.

Bosna i Hercegovina 04.07.2021 | 19:16
SAD ostaju nepokolebljiv partner građanima BiH

Ambasada SAD u BiH upriličila je i ove godine online proslavu 245. godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Ove kao i prošle godine, a zbog pandemije virusa korona, proslava je održana bez zvanica i uz prenos na zvaničnim stranicama Ambasade na društvenim mrežama.

Ovom prilikom obratio se ambasador SAD u BiH Erik Nelson.

- Dobar dan i hvala vam što ste se pridružili našoj proslavi četvrtog jula. Danas se širom SAD proslavlja rođendan Sjedinjenih Američkih Država i naš postojani napredak kao nacije u proteklih 245 godina. Ovdje u Bosni i Hercegovini, današnji praznik je prilika i da proslavimo 25 godina našeg partnerstva.

Ove godine obilježavamo važan trenutak u odnosima između SAD i BiH – 25 godina otkako je Agencija za međunarodni razvoj SAD (USAID) počela pružati pomoć BiH. U prvim godinama poslije rata, ta pomoć bila je usmjerena na obnovu zemlje i ponovno pokretanje privrede. I već 25 godina ulažemo u institucije i obuku građana ove zemlje koji teže prosperitetnoj i demokratskoj budućnosti zasnovanoj na vladavini zakona - poručio je Nelson.

Dodao je da dok obilježavamo ovu godišnjicu USAID, svake sedmice putem društvenih mreža promovišemo heroje BiH.

- Ovi heroji su građani koji su iskoristili obuku i pomoć USAID za izgradnju jače, prosperitetnije demokratije u Bosni i Hercegovini. Njihove priče o teško postignutim rezultatima u polju ljudskih prava, pravde, mira i pomirenja, preduzetništva i otvaranja radnih mjesta, obrazovanja i drugo podsjećaju nas na napredak koji je postignut. Njihove su priče utjelovljenje sposobnosti ove zemlje da dostigne standarde koji postoje u evroatlantskoj zajednici.

Nadam se da će te priče o prevazilaženju velikih prepreka biti inspiracija narednim generacijama da očekuju bolju budućnost i dovrše posao na njenoj izgradnji. Sastajem se sa mnogim mladim ljudima spremnim da se nose sa ovim izazovom. Posvećeni su oslobađanju od podjela iz prošlosti i prevazilaženju etničkih, vjerskih, rodnih, polnih i ostalih razlika da bi zajedno radili na boljoj budućnosti ove zemlje. Kroz pružanje naše pomoći, mi nastavljamo ulagati u buduće generacije i zato ćemo večeras čuti glas mladih. Oni su spremni - naglasio je Nelson.

Prema njegovim riječima, Bosni i Hercegovini su za izgradnju povjerenja potrebni lideri, a njima je potrebno obezbijediti uporište.

- Istinsko uporište za budućnost treba da uključuje i izbornu reformu – prije izbora naredne godine – kao i reforme koje će privući strane investicije i pomoći legitimnim poslovnim subjektima da otvore radna mjesta, napredovanje u realizaciji reformi koje će BiH približiti članstvu u EU, a, iznad svega, zajedničku borbu protiv korupcije. Kao što je predsjednik Bajden nedavno rekao: “Korupcija nagriza temelje demokratskih društava. Zbog nje su vlasti manje efikasne, rasipaju se javni resursi i stvara nejednakost kada je u pitanju dostupnost usluga, što porodicama otežava brigu o najmilijima”. A kad govorimo o izborima: korumpirani akteri koji izborni sistem iskorištavaju i njime manipulišu zarad vlastite koristi, otimaju građanima pravo da biraju vlastite lidere i pozivaju te iste lidere na odgovornost - istakao je Nelson.

Dodao je da reforme kojima bi se riješila ova pitanja, podstakao privredni rast u BiH, eliminisala diskriminacija i zloupotreba izbornog procesa, te otpočelo vraćanje povjerenja u pravosudne institucije nadomak su ruke u ovoj godini.

- Sjedinjene Države ostaće nepokolebljiv partner liderima i građanima koji su spremni da rješavaju ovakve probleme i BiH usmjere naprijed. Logo USAID predstavlja čvrsto rukovanje dva partnera. On simbolizuje pristup Sjedinjenih Država saradnji sa zemljama partnerima širom svijeta. U ovoj, 25. godini partnerstva između USAID i Bosne i Hercegovine, s ponosom ističemo svoju sponu sa građanima BiH. Ujedno vam zahvaljujem na partnerstvu i što ste nam se pridružili u proslavi rođendana naše nacije - zaključio je Nelson.

(Vijesti.ba / Avaz)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Durmitor

04.07.2021 17:47

Građanima? Zar nije narodima?

ODGOVORITE
Name

samo ja

04.07.2021 17:52

ne nego gradjanima

Name

Kvempo Petrovic

04.07.2021 18:05

Од вашег партнерства користи имају само лопови и муслимански ратни злочинци којима сте заштита. То је ваша дефиниција грађана на тлу БиХ.

ODGOVORITE
Name

Stana

04.07.2021 18:25

U čemu je klempo razlika između muslimanskih ratnih zločinaca i srpskih ratnih zločinaca ili hrvatskih?

Name

RE Kvempo

04.07.2021 18:34

Za mene je ratni zločinac svako onaj ko je pravosnažno osuđen za ratne zločine, bio on muslimanski, srpski ili pak hrvatski građanin, a ne mi kao građani da određujemo ko je činio zločine nad nemoćniim građanima

Name

Рибар

04.07.2021 18:46

Господине Нелсон, ако Америка хоће поштену државу, имате ви начина да сви, од позиције, до опозиције пристану на измену изборног закона по питању електронског гласања, што је једини начин поштених избора и успоставе правне државе, оног о чему причате, све док нас 25 година пљачкају све власти на свим нивоима,тачка.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin.

04.07.2021 19:55

Ne komplikovati, daj se malo urazumite, sto komplikujete stvari. Sta ce jedan gradjanin i drzava Sjedinjene Americke Drzave mislim to je bez veze, kao da kazete covek, ne znam skoljka i Galaksija koja nije mlecni put. To je malo. Nego ako ste dobre volje, ajd ovako SAD je jedna napredna zemlja u svijetu, gradjani BH resavaju svoje probleme u okviru BH i onog sto imaju. Amerika osudjuje govor mrznje i podrzava civilizacijski napredak obije strane i ne pravi nemogucnosti i poteskoce, gradjani BH to podrzavaju i zivimo lepo sretni i korisno, po svojim merama.

ODGOVORITE
Name

Jos da

04.07.2021 20:23

Predjete na djela, nemamo taj dojam, naprotiv.....

ODGOVORITE
Name

Budo72

04.07.2021 22:51

Konkretno nesto uradite.. te priče su dosadile i Bogu i narodu. Maknite ove hoštaplere koji nas zdrobiše. Dakte narodu nadu u postenje i pravdu. Ukinite medije koji raspiruju mržnju šire laži. Vi ste ovo i stvorili i zapetljali, vi i raspetljajte.

ODGOVORITE
Name

Niko

05.07.2021 09:48

Ti Nelson znaš za govor mržnje i prijetnje tvojih muslijemana a mudro ćutiš i boli te. Nisi pošten a hoćeš da pomogneš.

ODGOVORITE