У Српској само непосредан избор члана Предсједништва БиХ

Шаровић и Бореновић након састанка са Палмером о Изборном закону су поручили да је за Републику Српску прихватљив асиметричан модел, односно директан начин избора из РС за члана Предсједништва, док у Федерацији БИХ на посредан начин.

Босна и Херцеговина 04.07.2021 | 18:48
У Српској само непосредан избор члана Предсједништва БиХ

Лидери опозиционих странака из ФБиХ и Републике Српске данас су одржали састанак с америчким и европским званичницима у вези са измјенама Изборног закона БиХ.

Предсједник СДС Мирко Шаровић поручио је да је за њих прихватљив непосредан начин бирања чланова Предсједништва БиХ, те да би подржали и асиметричан приступ.

– То значи непосредан избор у Републици Српској и посредан у Федерацији. То значи сматрамо да за то има смисла с обзиром да имамо већ асиметричан систем код избора предсједника Републике Српске и  предсједника Федерације БиХ. Што за нас указује да је могуће и када је у питању члан Предсједништва с тим да би се избрисала ова одредница око националне припадности у Уставу БиХ. Тако да мислимо да је то модел, асиметричан који има највише шанци за успјех – поручио је Шаровић.

Додао је да је било ријечи и о Изборном закона.

– Мислим, а чини ми се да се слажу и други, да без обзира на било какав избор члана Предједништва, ако немамо измјена Изборног закона који би био транспарентан, у којем би се увеле неке новине, да је то узалудан посао. Видимо да се немилосрдно краде на изборима и да они који су крали сада креирају нова рјешења за имплементацију пресуде Сејдић-Финци – истакао је Шаровић.

Лидер ПДП Бранислав Бореновић рекао је да је њихов став поптуно јасан, а то је директан избор члана Предсједништва БиХ у изборној јединици Републици Српској.

– Прихватљив је договор политичких партнера у ФБиХ ако је у питању индиректан модел у ФБиХ, али је за нас кључно питање, које може ријешити све проблеме у овој земљи, а то је увођење оптичког скенирања, скенирања гласачких листића да у 7.15 имамо резултате избора и да не чекамо да ли ће неко да краде током ноћи преко изборних бројача и прекраја вољу бирача и то је кључни моменат који ће опредијелити да ли ћемо имати фер и поштене изборе и за то је потребна политичка воља – рекао је Бореновић.

Додао је да је онај ко је против скенирања гласачких листића у суштини хоће да остане на томе да се на крађама, лоповлуцима креира судбина ове земље.

„Наш кључни приједлог измјене Изборног закона је увођење скенирања гласачких листића како бисмо већ по затварању бирачких мјеста имали резултате избора, чиме би било онемогућено манипулисање, поништавање и дописивање гласова, преправљање записника и друге врсте изборних превара које се дешавају након гласања. То је основни предуслов за фер и законите изборе“, рекао је предсједник ПДП-а.

Он је додао да ПДП остаје при приједлозима који се тичу унапређења рада бирачких одбора и идентификације бирача, укидања гласања путем поште, односно само у дипломатско-конзуларним представништима у иностранству, те спречавања трговине мандатима. 

Бореновић каже да је циљ ПДП-а искоријенити изборну корупцију и крађу.  

„Због тога, промјене које предлажемо нису техничке, него суштинске. Свједочили смо разним начинима постизања изборног резултата који није у складу са реалном вољом грађана. То се показало и након поновљених избора у Добоју, када су неки кандидати имали и до 17.000 гласова мање него на редовним изборима. Изразио сам незадовољство што правосуђе ћути на очигледне случајеве кривичног дјела изборне крађе и још увијек нема санкција за одговорне“, истакао је Бореновић. 

Говорећи о имплементацију пресуде Европског суда за људска права у случају Сејдић-Финци, Бореновић каже да постоји спремност да се саслушају ставови странака из ФБиХ. 

„Међутим, наш став остаје да се један члан Предсједништва БиХ бира директно из Републике Српске, а начин избора чланова Предсједништва из ФБиХ је ствар договора тамошњих политичких актера. Неприхватљиве су нам идеје индиректног избора са простора Републике Српске. Ипак, још једном понављам, иако је рјешавање овог случаја једна од дугогодишњих обавеза која мора бити испуњена, наш првенствени циљ је спријечити изборне крађе и корупцију и у складу с тим, увести скенирање гласачких листића“, закључује Бореновић.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Маја

04.07.2021 17:14

Тако је, само истрајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да али

05.07.2021 06:22

Ста цемо са милетом..

Name

Драганче

04.07.2021 17:15

Паметно зборите,Мирко краће а Бореновић садржајније. Само напријед опозицијо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избјеглица

04.07.2021 17:25

20 година се рјесава како ко се бира и слуцне ствари. То је главна тема и преокупација. Зивт градјана није битан. Само су столице битне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да али сада

04.07.2021 20:01

Те столице могу да губе смисао. Дигитална перестројка.

Name

ББ

04.07.2021 17:28

Трла баба лан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоца

04.07.2021 18:38

Ја мислим да на овом састанку нико није ни писнуо. Амери су причали, а ови наси слушали и климали главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар 2

04.07.2021 20:50

Па Амери и трба да заводе ред кадсмо ми мафијаси и олос.

Name

Кики

04.07.2021 18:42

Ма хајте.Радите ко свајцарски сат.Далеко цете нас одвести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

04.07.2021 23:28

Ако се бира 3 предсједника у Федерацији,мислим да би требало бирати 3 предсједника у Рс засто би бирациал само у ФБИХ а гдје су остали циста дискриминација

ОДГОВОРИТЕ