U Srpskoj samo neposredan izbor člana Predsjedništva BiH

Šarović i Borenović nakon sastanka sa Palmerom o Izbornom zakonu su poručili da je za Republiku Srpsku prihvatljiv asimetričan model, odnosno direktan način izbora iz RS za člana Predsjedništva, dok u Federaciji BIH na posredan način.

Bosna i Hercegovina 04.07.2021 | 18:48
U Srpskoj samo neposredan izbor člana Predsjedništva BiH

Lideri opozicionih stranaka iz FBiH i Republike Srpske danas su održali sastanak s američkim i evropskim zvaničnicima u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Predsjednik SDS Mirko Šarović poručio je da je za njih prihvatljiv neposredan način biranja članova Predsjedništva BiH, te da bi podržali i asimetričan pristup.

– To znači neposredan izbor u Republici Srpskoj i posredan u Federaciji. To znači smatramo da za to ima smisla s obzirom da imamo već asimetričan sistem kod izbora predsjednika Republike Srpske i  predsjednika Federacije BiH. Što za nas ukazuje da je moguće i kada je u pitanju član Predsjedništva s tim da bi se izbrisala ova odrednica oko nacionalne pripadnosti u Ustavu BiH. Tako da mislimo da je to model, asimetričan koji ima najviše šanci za uspjeh – poručio je Šarović.

Dodao je da je bilo riječi i o Izbornom zakona.

– Mislim, a čini mi se da se slažu i drugi, da bez obzira na bilo kakav izbor člana Predjedništva, ako nemamo izmjena Izbornog zakona koji bi bio transparentan, u kojem bi se uvele neke novine, da je to uzaludan posao. Vidimo da se nemilosrdno krade na izborima i da oni koji su krali sada kreiraju nova rješenja za implementaciju presude Sejdić-Finci – istakao je Šarović.

Lider PDP Branislav Borenović rekao je da je njihov stav poptuno jasan, a to je direktan izbor člana Predsjedništva BiH u izbornoj jedinici Republici Srpskoj.

– Prihvatljiv je dogovor političkih partnera u FBiH ako je u pitanju indirektan model u FBiH, ali je za nas ključno pitanje, koje može riješiti sve probleme u ovoj zemlji, a to je uvođenje optičkog skeniranja, skeniranja glasačkih listića da u 7.15 imamo rezultate izbora i da ne čekamo da li će neko da krade tokom noći preko izbornih brojača i prekraja volju birača i to je ključni momenat koji će opredijeliti da li ćemo imati fer i poštene izbore i za to je potrebna politička volja – rekao je Borenović.

Dodao je da je onaj ko je protiv skeniranja glasačkih listića u suštini hoće da ostane na tome da se na krađama, lopovlucima kreira sudbina ove zemlje.

„Naš ključni prijedlog izmjene Izbornog zakona je uvođenje skeniranja glasačkih listića kako bismo već po zatvaranju biračkih mjesta imali rezultate izbora, čime bi bilo onemogućeno manipulisanje, poništavanje i dopisivanje glasova, prepravljanje zapisnika i druge vrste izbornih prevara koje se dešavaju nakon glasanja. To je osnovni preduslov za fer i zakonite izbore“, rekao je predsjednik PDP-a.

On je dodao da PDP ostaje pri prijedlozima koji se tiču unapređenja rada biračkih odbora i identifikacije birača, ukidanja glasanja putem pošte, odnosno samo u diplomatsko-konzularnim predstavništima u inostranstvu, te sprečavanja trgovine mandatima. 

Borenović kaže da je cilj PDP-a iskorijeniti izbornu korupciju i krađu.  

„Zbog toga, promjene koje predlažemo nisu tehničke, nego suštinske. Svjedočili smo raznim načinima postizanja izbornog rezultata koji nije u skladu sa realnom voljom građana. To se pokazalo i nakon ponovljenih izbora u Doboju, kada su neki kandidati imali i do 17.000 glasova manje nego na redovnim izborima. Izrazio sam nezadovoljstvo što pravosuđe ćuti na očigledne slučajeve krivičnog djela izborne krađe i još uvijek nema sankcija za odgovorne“, istakao je Borenović. 

Govoreći o implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, Borenović kaže da postoji spremnost da se saslušaju stavovi stranaka iz FBiH. 

„Međutim, naš stav ostaje da se jedan član Predsjedništva BiH bira direktno iz Republike Srpske, a način izbora članova Predsjedništva iz FBiH je stvar dogovora tamošnjih političkih aktera. Neprihvatljive su nam ideje indirektnog izbora sa prostora Republike Srpske. Ipak, još jednom ponavljam, iako je rješavanje ovog slučaja jedna od dugogodišnjih obaveza koja mora biti ispunjena, naš prvenstveni cilj je spriječiti izborne krađe i korupciju i u skladu s tim, uvesti skeniranje glasačkih listića“, zaključuje Borenović.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Maja

04.07.2021 17:14

Tako je, samo istrajte.

ODGOVORITE
Name

Da ali

05.07.2021 06:22

Sta cemo sa miletom..

Name

Драганче

04.07.2021 17:15

Паметно зборите,Мирко краће а Бореновић садржајније. Само напријед опозицијо.

ODGOVORITE
Name

Izbjeglica

04.07.2021 17:25

20 godina se rjesava kako ko se bira i slucne stvari. To je glavna tema i preokupacija. Zivt gradjana nije bitan. Samo su stolice bitne.

ODGOVORITE
Name

Da ali sada

04.07.2021 20:01

Te stolice mogu da gube smisao. Digitalna perestrojka.

Name

BB

04.07.2021 17:28

Trla baba lan.

ODGOVORITE
Name

Goca

04.07.2021 18:38

Ja mislim da na ovom sastanku niko nije ni pisnuo. Ameri su pričali, a ovi nasi slušali i klimali glavom.

ODGOVORITE
Name

Mitar 2

04.07.2021 20:50

Pa Ameri i trba da zavode red kadsmo mi mafijasi i olos.

Name

Kiki

04.07.2021 18:42

Ma hajte.Radite ko svajcarski sat.Daleko cete nas odvesti.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

04.07.2021 23:28

Ako se bira 3 predsjednika u Federaciji,mislim da bi trebalo birati 3 predsjednika u Rs zasto bi biracial samo u FBIH a gdje su ostali cista diskriminacija

ODGOVORITE