У Рачи обиљежен Дан борца – 4. јули

Полагањем вијенаца и цвијећа на централно спомен-обиљежје у Рачи, потомци учесника и поштоваоци тековина Народно -ослободилачког рата обиљежили су 4. јули, Дан борца. 

Република Српска 04.07.2021 | 16:50
У Рачи обиљежен Дан борца – 4. јули

Поводом осамдесет година од доношења одлуке о вођењу оружане борбе против фашистичког окупатора Градска скупштина СУБНОР-а из Бијељине, као и потомци и поштоваоци НОБ-а из других мјесних удружења СУБНОР-а обиљежили су Дан борца, некадашњи празник устанка народа Југославије. 

“Градска скупштина СУБНОР-а настоји да сачува од заборава све значајне датуме као дио наше историје, као дио нас и наших предака који су дали велики допринос у борби против фашизма”, истакао је Михајло Видић, предсједник Градске скупштине  СУБНОР-а Бијељина. 

Тековине Народно-ослободалачког рата морају се поштовати, а будућа покољења не смију заборавити борце који су своје животе дали за нашу слободу, поручили су поштоваоци Народноослободилачке борбе из Мјесне организације СУБНОР-а Међаши, који су претходних година трчали од Међаша до Раче како би одали почаст страдалима од фашистичке руке.

“Мој циљ је да покољења знају за шта су се наши преци борили. Многи народи који су дали мање од нас величају своју борбу, а ми који смо дали много повлачимо се, сакривамо и покривамо своје очи. То не треба да буде тако”, поручио је Светомир Лазаревић, бивши официр ЈНА и поштовалац НОБ-а из Мјесне организације СУБНОР-а Међаши.

“Ми смо слободарски народ. Никада нисмо дозволили да будемо покорени и увијек смо злим силама пружали невјероватан И срчан отпор. Тако је било и у Другом свјетском рату и успомену на те битке треба чувати”, рекао је Мирослав Илић, поштовалац НОБ-а из Мјесне организације СУБНОР-а Међаши.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао да ове датуме не треба заборавити, а идеју слободарског духа никада не треба напустити.

- Наша дужност и обавеза је да у његовању сјећања на Народноослободилачку борбу никада не заборовамо колика је цијена плаћена тада, против моћног фашистичког окупатора”, поручио је градоначелник Бијељине. 

У антифашистичкој борби учествовало је око 5.000 бораца из Семберије, Мајевице И Војводине. Семберија је дала 1.600 бораца И 9 народних хероја. 

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тако треба

04.07.2021 16:35

Хвала и слава свим погинулим борцима за слободу нашег народа. Сва обиљезја свих ратова треба одрзавати да нам будуца поколења знају ко смо и шта смо. Ниједан споменик не заслужује да буде у корову јер само они који се не стиде прошлости имају будућност. Нема и не смије бити подјела јер свака жртва је иста. Наша је Српска жртва.

ОДГОВОРИТЕ