U Rači obilježen Dan borca – 4. juli

Polaganjem vijenaca i cvijeća na centralno spomen-obilježje u Rači, potomci učesnika i poštovaoci tekovina Narodno -oslobodilačkog rata obilježili su 4. juli, Dan borca. 

Republika Srpska 04.07.2021 | 16:50
U Rači obilježen Dan borca – 4. juli

Povodom osamdeset godina od donošenja odluke o vođenju oružane borbe protiv fašističkog okupatora Gradska skupština SUBNOR-a iz Bijeljine, kao i potomci i poštovaoci NOB-a iz drugih mjesnih udruženja SUBNOR-a obilježili su Dan borca, nekadašnji praznik ustanka naroda Jugoslavije. 

“Gradska skupština SUBNOR-a nastoji da sačuva od zaborava sve značajne datume kao dio naše istorije, kao dio nas i naših predaka koji su dali veliki doprinos u borbi protiv fašizma”, istakao je Mihajlo Vidić, predsjednik Gradske skupštine  SUBNOR-a Bijeljina. 

Tekovine Narodno-oslobodalačkog rata moraju se poštovati, a buduća pokoljenja ne smiju zaboraviti borce koji su svoje živote dali za našu slobodu, poručili su poštovaoci Narodnooslobodilačke borbe iz Mjesne organizacije SUBNOR-a Međaši, koji su prethodnih godina trčali od Međaša do Rače kako bi odali počast stradalima od fašističke ruke.

“Moj cilj je da pokoljenja znaju za šta su se naši preci borili. Mnogi narodi koji su dali manje od nas veličaju svoju borbu, a mi koji smo dali mnogo povlačimo se, sakrivamo i pokrivamo svoje oči. To ne treba da bude tako”, poručio je Svetomir Lazarević, bivši oficir JNA i poštovalac NOB-a iz Mjesne organizacije SUBNOR-a Međaši.

“Mi smo slobodarski narod. Nikada nismo dozvolili da budemo pokoreni i uvijek smo zlim silama pružali nevjerovatan I srčan otpor. Tako je bilo i u Drugom svjetskom ratu i uspomenu na te bitke treba čuvati”, rekao je Miroslav Ilić, poštovalac NOB-a iz Mjesne organizacije SUBNOR-a Međaši.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao da ove datume ne treba zaboraviti, a ideju slobodarskog duha nikada ne treba napustiti.

- Naša dužnost i obaveza je da u njegovanju sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu nikada ne zaborovamo kolika je cijena plaćena tada, protiv moćnog fašističkog okupatora”, poručio je gradonačelnik Bijeljine. 

U antifašističkoj borbi učestvovalo je oko 5.000 boraca iz Semberije, Majevice I Vojvodine. Semberija je dala 1.600 boraca I 9 narodnih heroja. 

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tako treba

04.07.2021 16:35

Hvala i slava svim poginulim borcima za slobodu našeg naroda. Sva obiljezja svih ratova treba odrzavati da nam buduca pokolenja znaju ko smo i šta smo. Nijedan spomenik ne zaslužuje da bude u korovu jer samo oni koji se ne stide prošlosti imaju budućnost. Nema i ne smije biti podjela jer svaka žrtva je ista. Naša je Srpska žrtva.

ODGOVORITE