Пчеларска сезона ове године једна од најлошијих

Пчеларска сезона ове године у Републици Српској је једна од најлошијих, па се очекује да ће приноси меда бити веома мали и никакви, изјавио је Срни предсједник Савеза удружења пчелара Српске Дамир Барашин.

Република Српска 04.07.2021 | 13:13
Пчеларска сезона ове године једна од најлошијих

"На нашим просторима мај је главни мјесец паша, али је био кишан и једноставо пчеле нису биле у могућности да искористе тај потенцијал који имају. Багрем нам је пропао, а након њега долази багремац који је изузетно каснио", рекао је Барашин.

Он је додао да преостаје још да се покуша искористи ливадска паша, али да не очекује да ће се нешто битније промјенити о питању приноса меда у Републици Српској.

Најмедоносније биљке на овим просторима су багрем, багремац, липа и кестен, али су се пчелари, како је рекао Барашин, суочили са топлим раним прољећима гдје су се у апрлу пчеле добро развиле и очекивала се добра сезона када је ријеч о багремовој паши, која је пропала због кишног маја.

Он је напоменуо да су посљедње три до четири пчеларске сезоне катастрофалне и да се у разговору са старијим пчеларима може чути да се не памте овакве лоше године.

"Евидентно је да су присутне климатске промијене које задају велике проблеме пчелама и нама пчеларима јер изостаје медење биљака. Ова сезона представља један велики изазов за све пчеларе у Републици Српској о питању узимљавања", рекао је Барашин.

Када је ријеч о цвијенама меда, Барашин је рекао да је дошло до благог повећања цијена у односу на прије две године, гдје био 15 повећан је на 16, или са 16 на 17 КМ , док је у Херцеговини константна цијена меда од 18 до 20 КМ по килограму.

Барашин је напоменуо да је сваке године усљед болести - варое и америчке гнилоће евидентно угинуће пчелињих заједница због чега ће Савез у наредном периоду више пажње посветити едукацији младих пчелара у Републици Српској.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

хм

04.07.2021 11:21

Нема већих лезилебовица од тих пчелара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

04.07.2021 14:05

Набави и ти пчеле ако је то тако лако. Неједем мед, не волим га, а алергичан сам на ујед пчеле, али брате мили то ти је један најодговорнији посао који сам видио. Невјероватно велики број фактора утиче на пчеле и да ли ће преживјети и да ли ће дати меда. Јако су осетљиве на пестициде, климатске промијене па чак и електромагнетно зрачење од разних антена може утицати на њих. Није само ова година лоша, већ је и прошла. То су људи који су одговорни и вриједни, јер ако мислиш да они сједе а пчеле раде грдно се вараш.

Name

Дзо

05.07.2021 07:54

Који си ти не упуцен, не информисан лик и најобицнија незналица. Јбт... Па овај интернет је дао свакој будали могуцност "да несто казе"!

Name

Голео

05.07.2021 12:57

Сједи један, јадан ти!!!!

Name

Рале

04.07.2021 12:15

Сваке године кукају, а меда за продати имају колико хоцес. Зато јер пцеле хране сецерним погацама а купцима сваком казу кад му продају да имају само то мало бас за њега, старог купца. Инаце, као нема. Познајем доста пцелара, све голи лопов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

04.07.2021 12:19

Корист од пчела је многострука, мед као финални производ представља само 10 % вредности. Остатак је опрашивање воћарских, повртарских и ратарских култура. У Скандинавији пчеле се држе иако не производе мед за тржиште, једва да га имају за себе, али због опрашивања их гаје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ај Љепоте

04.07.2021 12:26

Када Зеленгором зазуји меде и немодоносне биљке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЦ

04.07.2021 12:32

Ја сам почео прије двије године да се бавим пчеларством, ово је веома ризично, нема овде меда правог.Ако ко као има меда, е то треба добро процјенити јер се све вријеме пчеле хране шећерним сирупом а то после није мед.

ОДГОВОРИТЕ