Pčelarska sezona ove godine jedna od najlošijih

Pčelarska sezona ove godine u Republici Srpskoj je jedna od najlošijih, pa se očekuje da će prinosi meda biti veoma mali i nikakvi, izjavio je Srni predsjednik Saveza udruženja pčelara Srpske Damir Barašin.

Republika Srpska 04.07.2021 | 13:13
Pčelarska sezona ove godine jedna od najlošijih

"Na našim prostorima maj je glavni mjesec paša, ali je bio kišan i jednostavo pčele nisu bile u mogućnosti da iskoriste taj potencijal koji imaju. Bagrem nam je propao, a nakon njega dolazi bagremac koji je izuzetno kasnio", rekao je Barašin.

On je dodao da preostaje još da se pokuša iskoristi livadska paša, ali da ne očekuje da će se nešto bitnije promjeniti o pitanju prinosa meda u Republici Srpskoj.

Najmedonosnije biljke na ovim prostorima su bagrem, bagremac, lipa i kesten, ali su se pčelari, kako je rekao Barašin, suočili sa toplim ranim proljećima gdje su se u aprlu pčele dobro razvile i očekivala se dobra sezona kada je riječ o bagremovoj paši, koja je propala zbog kišnog maja.

On je napomenuo da su posljednje tri do četiri pčelarske sezone katastrofalne i da se u razgovoru sa starijim pčelarima može čuti da se ne pamte ovakve loše godine.

"Evidentno je da su prisutne klimatske promijene koje zadaju velike probleme pčelama i nama pčelarima jer izostaje medenje biljaka. Ova sezona predstavlja jedan veliki izazov za sve pčelare u Republici Srpskoj o pitanju uzimljavanja", rekao je Barašin.

Кada je riječ o cvijenama meda, Barašin je rekao da je došlo do blagog povećanja cijena u odnosu na prije dve godine, gdje bio 15 povećan je na 16, ili sa 16 na 17 КM , dok je u Hercegovini konstantna cijena meda od 18 do 20 КM po kilogramu.

Barašin je napomenuo da je svake godine usljed bolesti - varoe i američke gniloće evidentno uginuće pčelinjih zajednica zbog čega će Savez u narednom periodu više pažnje posvetiti edukaciji mladih pčelara u Republici Srpskoj.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

hm

04.07.2021 11:21

Nema većih lezilebovica od tih pčelara

ODGOVORITE
Name

Realista

04.07.2021 14:05

Nabavi i ti pčele ako je to tako lako. Nejedem med, ne volim ga, a alergičan sam na ujed pčele, ali brate mili to ti je jedan najodgovorniji posao koji sam vidio. Nevjerovatno veliki broj faktora utiče na pčele i da li će preživjeti i da li će dati meda. Jako su osetljive na pesticide, klimatske promijene pa čak i elektromagnetno zračenje od raznih antena može uticati na njih. Nije samo ova godina loša, već je i prošla. To su ljudi koji su odgovorni i vrijedni, jer ako misliš da oni sjede a pčele rade grdno se varaš.

Name

Dzo

05.07.2021 07:54

Koji si ti ne upucen, ne informisan lik i najobicnija neznalica. Jbt... Pa ovaj internet je dao svakoj budali mogucnost "da nesto kaze"!

Name

Goleo

05.07.2021 12:57

Sjedi jedan, jadan ti!!!!

Name

Rale

04.07.2021 12:15

Svake godine kukaju, a meda za prodati imaju koliko hoces. Zato jer pcele hrane secernim pogacama a kupcima svakom kazu kad mu prodaju da imaju samo to malo bas za njega, starog kupca. Inace, kao nema. Poznajem dosta pcelara, sve goli lopov.

ODGOVORITE
Name

Arsa

04.07.2021 12:19

Korist od pčela je mnogostruka, med kao finalni proizvod predstavlja samo 10 % vrednosti. Ostatak je oprašivanje voćarskih, povrtarskih i ratarskih kultura. U Skandinaviji pčele se drže iako ne proizvode med za tržište, jedva da ga imaju za sebe, ali zbog oprašivanja ih gaje...

ODGOVORITE
Name

Aj Ljepote

04.07.2021 12:26

Kada Zelengorom zazuji mede i nemodonosne biljke!

ODGOVORITE
Name

PRC

04.07.2021 12:32

Ја сам почео прије двије године да се бавим пчеларством, ово је веома ризично, нема овде меда правог.Ако ко као има меда, е то треба добро процјенити јер се све вријеме пчеле хране шећерним сирупом а то после није мед.

ODGOVORITE