Меџлис ИЗ: Ми се бавимо вјером, а не политком

Меџлис исламске заједнице Требиње и главни имам меџлиса из Гацка и Билеће издали су саопштење за јавност у коме су навели да је потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић у петак био у приватној посјети Требињу, те се оградили поводом његове изјаве о о суочавању српског народа са прошлошћу.

Република Српска 04.07.2021 | 09:45
Меџлис ИЗ: Ми се бавимо вјером, а не политком

Салкићева изјава је, како су навели, изазвала негативне конотације, а поготово код требињских Бошњака и Бошњака цијеле источне Херцеговине.

-Потпредсједник РС Рамиз Салкић, није био у службеној посјети Меџлису исламске заједнице у Требињу, као што се то наводи на његовој званичној Фејсбук страници и како су то пренијели поједини портали. Истина је да је обавио џума-намаз у Осман-пашиној џамији и да је кратко био у просторијама Меџлиса, али то је била само успутна десетоминутна посјета на којој уопште није било говора о политици, нити политичким темама, а такође није било ни службеног састанка са руководсвом Меџлиса исламске заједнице Требиње, нити са Требињцима као што се то наводи у појединим објавама – каже се у саопштењу.

Главни имам Меџлиса исламске заједнице Требиње Садик ефендија Фазлагић наводи, да не може нити жели коментарисати  политичке изјаве, али да  жели истаћи да се Исламска заједница првенствено бави питањима вјере и бриге о Бошњацима Требиња, што је њен примарни циљ, и не жели се упуштати ни у какве, нити било чије политичке игре.

Меџлис исламске заједнице Требиње се ограђује од оваквих и сличних новинарских наслова, који имају за циљ уношење немира и несигурности међу грађанима. Не улазећи у изјаве Рамиза Салкића, које је некад и негдје можда и изрекао, због требињских Бошњака и Бошњака цијеле Источне Херцеговине, желимо нагласити да оне нису конструисане у Требињу, а поготово не у требињском меџлису. Салкићева посјета Требињу није била ни службено најављена и сматрамо да је Меџлису исламске заједнице Требиње на овај начин нанесена одређена штета, која никако није добродошла у овом тренутку.

Требиње је град богате културе и традиције и добрих међуљудских односа који се годинама уназад мукотрпно и константно граде и зато исламска заједница неће допустити да се на овакав начин искориштава њен легитимитет на овим просторима – навео је Фазлагић  у саопштењу на званичној фејзбук страници требињског Меџлиса исламске заједнице.

Садет ефендија Билалић, главни имам меџлиса  у Гацку  и  Билећи и члан Сабора исламске заједнице  у БиХ за подручје Источне Херцеговине, је рекао да не може  коментарисати изјаве политичара, па ни изјаву господина Салкића, потпредсједника РС, јер то није у домену вјерског службеника, али да  може  коментарисати реакције у друштву које су изазване том изјавом.

-Свакако се то рефлектује на малобројну повратничку заједницу у Источној Херцеговини. Ми на простору Балкана имамо и мирна и немирна времена, и дирљиве и инспиративне примјере разумјевања међу народима, вјерама, појединцима, али и те злокобне периоде насиља. Питамо се гдје се зачини то насиље? Првенствено у реторичким изјавама. Мир је свеобухватан процес, а то значи уклањати говор мржње који је присутан у јавном дискурсу. Још увијек су нам у сјећању прве године повратка у Источну Херцеговину. Камен темељац за Осман-пашину џамију, минирање џамије у Кључу, пожар џамије у Кули Фазлагић и многи други инциденти.

Од тада до данас је учињено много на изградњи мира. То је примјетно на сваком кораку. Религијске заједнице и њени вјерски лидери су ту одиграле велику улогу, гдје су се мимо јавности, сусретали и разговарали изван ових директних свакодневних политичких интереса. Парох у Коњицу и ја у Гацку дијелимо исту судбину. Мржња која се ствара међу нацијама су баријере које треба разбијати. Ријетки су политичари као што је министар Един Рамић, који приликом посјете повратничким мјестима, тражи од повратника да му номинују  проблеме са којима се сусрећу, јер они најбоље знају шта би њима могло олакшати живот, те их онда градоначелницима и начелницима делегира да их заједнички рјешавају. То је реална и потребна политика бошњачким повратницима, остало је само популизам- истакао је Билалић.  

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Реалан

04.07.2021 08:18

СВАКА ЧАСТ !! Исламска заједница ме пријатно изненадила. БИТАНГА Салкић потпали ватру небил се каква будала упецала и направила какав белај да он мозе ЛАЈАТ окрузен тјелохранитељима, како је неко угрозен, а СВИ СМО УГРОЗЕНИ ОД ЛОПОВА, првенствено СДА, СНСД и ХДЗ, тајкуна, папака итд... РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ ОВЈЕРЕНА ПОТПИСИМА, нема никаквих промјена без сагласности НАРОДА ! Ово треба ЗАКОНСКИ и у УСТАВЕ уградити да свако ко негира РС или БИХ идебу ЗАТВОР мин 10 година + НОВЦАНА казна од 10.000 КМ па нависе. Господо, ПОТПИСАЛИ СТЕ, ако не прихватате МРШ, а способни нека обављају посао... Лијеп позз из Кöлна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батар Рефик

04.07.2021 10:10

Подрска за ИВЗ и Медјлис. Нек Аллах драги свим добрим људима подари нафаку. Зивијели!

Name

Арса

04.07.2021 08:25

Браво Фазлагићу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

04.07.2021 08:45

Салкић је лицемјер као и Додик, први пљује Српску али радо узима новац од ње, а други пљује БиХ а од ње узима још већи новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

04.07.2021 16:51

Браво Скептик! А браво велико и за ИЗ из Херцеговине. Нама треба зивот достојан цовјека, а то не иде са мрзњом и ријецником коцијаса.

Name

Бурке

04.07.2021 09:10

Коректно

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

04.07.2021 09:17

Бавите се пљацком наиног народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛука

04.07.2021 09:19

Вјерујем искрено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

04.07.2021 09:39

Шта је политка?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

04.07.2021 11:45

Поздрављам, треба се ограђивати од људи (небитно које вјере) који чачкају мечку и живе и богате се од тога. У овом случају је Салкић, а сваки народ има "Салкиће", И НЕ СУМЊАЈТЕ СЕКУНДЕ да сутра зло почне (не дао Бог), они први ће склонити породицу

ОДГОВОРИТЕ