Medžlis IZ: Mi se bavimo vjerom, a ne politkom

Medžlis islamske zajednice Trebinje i glavni imam medžlisa iz Gacka i Bileće izdali su saopštenje za javnost u kome su naveli da je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić u petak bio u privatnoj posjeti Trebinju, te se ogradili povodom njegove izjave o o suočavanju srpskog naroda sa prošlošću.

Republika Srpska 04.07.2021 | 09:45
Medžlis IZ: Mi se bavimo vjerom, a ne politkom

Salkićeva izjava je, kako su naveli, izazvala negativne konotacije, a pogotovo kod trebinjskih Bošnjaka i Bošnjaka cijele istočne Hercegovine.

-Potpredsjednik RS Ramiz Salkić, nije bio u službenoj posjeti Medžlisu islamske zajednice u Trebinju, kao što se to navodi na njegovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici i kako su to prenijeli pojedini portali. Istina je da je obavio džuma-namaz u Osman-pašinoj džamiji i da je kratko bio u prostorijama Medžlisa, ali to je bila samo usputna desetominutna posjeta na kojoj uopšte nije bilo govora o politici, niti političkim temama, a takođe nije bilo ni službenog sastanka sa rukovodsvom Medžlisa islamske zajednice Trebinje, niti sa Trebinjcima kao što se to navodi u pojedinim objavama – kaže se u saopštenju.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Trebinje Sadik efendija Fazlagić navodi, da ne može niti želi komentarisati  političke izjave, ali da  želi istaći da se Islamska zajednica prvenstveno bavi pitanjima vjere i brige o Bošnjacima Trebinja, što je njen primarni cilj, i ne želi se upuštati ni u kakve, niti bilo čije političke igre.

Medžlis islamske zajednice Trebinje se ograđuje od ovakvih i sličnih novinarskih naslova, koji imaju za cilj unošenje nemira i nesigurnosti među građanima. Ne ulazeći u izjave Ramiza Salkića, koje je nekad i negdje možda i izrekao, zbog trebinjskih Bošnjaka i Bošnjaka cijele Istočne Hercegovine, želimo naglasiti da one nisu konstruisane u Trebinju, a pogotovo ne u trebinjskom medžlisu. Salkićeva posjeta Trebinju nije bila ni službeno najavljena i smatramo da je Medžlisu islamske zajednice Trebinje na ovaj način nanesena određena šteta, koja nikako nije dobrodošla u ovom trenutku.

Trebinje je grad bogate kulture i tradicije i dobrih međuljudskih odnosa koji se godinama unazad mukotrpno i konstantno grade i zato islamska zajednica neće dopustiti da se na ovakav način iskorištava njen legitimitet na ovim prostorima – naveo je Fazlagić  u saopštenju na zvaničnoj fejzbuk stranici trebinjskog Medžlisa islamske zajednice.

Sadet efendija Bilalić, glavni imam medžlisa  u Gacku  i  Bileći i član Sabora islamske zajednice  u BiH za područje Istočne Hercegovine, je rekao da ne može  komentarisati izjave političara, pa ni izjavu gospodina Salkića, potpredsjednika RS, jer to nije u domenu vjerskog službenika, ali da  može  komentarisati reakcije u društvu koje su izazvane tom izjavom.

-Svakako se to reflektuje na malobrojnu povratničku zajednicu u Istočnoj Hercegovini. Mi na prostoru Balkana imamo i mirna i nemirna vremena, i dirljive i inspirativne primjere razumjevanja među narodima, vjerama, pojedincima, ali i te zlokobne periode nasilja. Pitamo se gdje se začini to nasilje? Prvenstveno u retoričkim izjavama. Mir je sveobuhvatan proces, a to znači uklanjati govor mržnje koji je prisutan u javnom diskursu. Još uvijek su nam u sjećanju prve godine povratka u Istočnu Hercegovinu. Kamen temeljac za Osman-pašinu džamiju, miniranje džamije u Ključu, požar džamije u Kuli Fazlagić i mnogi drugi incidenti.

Od tada do danas je učinjeno mnogo na izgradnji mira. To je primjetno na svakom koraku. Religijske zajednice i njeni vjerski lideri su tu odigrale veliku ulogu, gdje su se mimo javnosti, susretali i razgovarali izvan ovih direktnih svakodnevnih političkih interesa. Paroh u Konjicu i ja u Gacku dijelimo istu sudbinu. Mržnja koja se stvara među nacijama su barijere koje treba razbijati. Rijetki su političari kao što je ministar Edin Ramić, koji prilikom posjete povratničkim mjestima, traži od povratnika da mu nominuju  probleme sa kojima se susreću, jer oni najbolje znaju šta bi njima moglo olakšati život, te ih onda gradonačelnicima i načelnicima delegira da ih zajednički rješavaju. To je realna i potrebna politika bošnjačkim povratnicima, ostalo je samo populizam- istakao je Bilalić.  

(Srpskainfo)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Realan

04.07.2021 08:18

SVAKA ČAST !! Islamska zajednica me prijatno iznenadila. BITANGA Salkić potpali vatru nebil se kakva budala upecala i napravila kakav belaj da on moze LAJAT okruzen tjelohraniteljima, kako je neko ugrozen, a SVI SMO UGROZENI OD LOPOVA, prvenstveno SDA, SNSD i HDZ, tajkuna, papaka itd... REPUBLIKA SRPSKA JE OVJERENA POTPISIMA, nema nikakvih promjena bez saglasnosti NARODA ! Ovo treba ZAKONSKI i u USTAVE ugraditi da svako ko negira RS ili BIH idebu ZATVOR min 10 godina + NOVCANA kazna od 10.000 KM pa navise. Gospodo, POTPISALI STE, ako ne prihvatate MRŠ, a sposobni neka obavljaju posao... Lijep pozz iz Kölna

ODGOVORITE
Name

Batar Refik

04.07.2021 10:10

Podrska za IVZ i Medjlis. Nek Allah dragi svim dobrim ljudima podari nafaku. Zivijeli!

Name

Arsa

04.07.2021 08:25

Bravo Fazlagiću !

ODGOVORITE
Name

Skeptik

04.07.2021 08:45

Salkić je licemjer kao i Dodik, prvi pljuje Srpsku ali rado uzima novac od nje, a drugi pljuje BiH a od nje uzima još veći novac.

ODGOVORITE
Name

Doboj

04.07.2021 16:51

Bravo Skeptik! A bravo veliko i za IZ iz Hercegovine. Nama treba zivot dostojan covjeka, a to ne ide sa mrznjom i rijecnikom kocijasa.

Name

Burke

04.07.2021 09:10

Korektno

ODGOVORITE
Name

mitar

04.07.2021 09:17

Bavite se pljackom nainog naroda

ODGOVORITE
Name

BLuka

04.07.2021 09:19

Vjerujem iskreno.

ODGOVORITE
Name

?

04.07.2021 09:39

Šta je politka?

ODGOVORITE
Name

Munja

04.07.2021 11:45

Pozdravljam, treba se ograđivati od ljudi (nebitno koje vjere) koji čačkaju mečku i žive i bogate se od toga. U ovom slučaju je Salkić, a svaki narod ima "Salkiće", I NE SUMNJAJTE SEKUNDE da sutra zlo počne (ne dao Bog), oni prvi će skloniti porodicu

ODGOVORITE