„Цомсар“ мора израдити студију утицаја за ХЕ „Мрсово“

Фирма „Цомсар енергy хидро“ дужна је да покрене поступак процјене утицаја на животну средину и да изради студију утицаја на животну средину за пројекат изградње хидроелектране (ХЕ) „Мрсово“ на ријеци Лим у Рудом, одлучено је прије два дана у Влади Српске, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 03.07.2021 | 09:55
„Цомсар“ мора израдити студију утицаја за ХЕ „Мрсово“

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију навело је у Рјешењу да фирма у власништву руског милијардера Рашида Сердарова мора да достави студију ради вођења даљег поступка процјене утицаја на животну средину, а након прибављања локацијских услова.

Да „Цомсар“ након неколико година оживљава ХЕ “Мрсово” портал ЦАПИТАЛ објавио је почетком прошлог мјесеца након што је у Владу стигао захтјев „Цомсара“ за претходну процјену о утицају на животну средину за пројекат изградње поменуте ХЕ.

Ријеч је о инвестицији вриједној око 200 милиона марка, а која је стала након припремних радова. Према идејном рјешењу из 2012. године укупно ће се откупити 222 хектара земље од чега је трећина пољопривредно земљиште, док је остатак неплодна и непродуктивна земља.

Влада Српске је Сердарову концесију дала 2012. године на 30 година, а касније анексима тај период продужила на 50 година.

Прошле године је Додиков боравак у Москви резултирао новим уступком Сердарову, односно након тога је у „Службеном гласнику РС“ освануло продужење концесије за ХЕ „Мрсово“.

ЦАПИТАЛ је ове седмице открио да је потписан и уговор о изградњи термоелектране „Угљевик 3“ између кинеске компаније „Цхина Елецтриц“ и пољско-кинеске „Суннингwелл Интернатионал ЛТД“, а за коју концесију има такође Сердаров преко друге своје фирме у РС.

У његовој фирми „Цомсар Енергy“ нису жељели да откривају детаље, истичући само да је важно да ће се инвестиција у Угљевику наставити и да ће бити у складу са свим европским директивама и уз поштовање норми.

Подсјећамо, Влада Републике Српске ове године је поново изашла у сусрет руском олигарху Рашиду Средарову и продужила рок за изградњу и коришћење термоелектране „Угљевик 3“ на 44 године.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Гојко

03.07.2021 09:02

Хоцел се вратити блиндирани мерцедес?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича Мрсоје

03.07.2021 09:04

Битно да се Додик омрси у Мрсову а да ли це унистити околину ста га брига не зиве они ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоциц

03.07.2021 09:04

Док је Сердаров Мерцедес у на располагању влади српске , неце бити никакве ревизије о еколоском питањима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А овај десно криминалац

03.07.2021 09:55

Ста сте за њега "одлуцили," а бандо?? Ахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далековод

03.07.2021 11:41

ХЕ Мрсово би имала висе негативног утицаја на цијелу општину Рудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

321

03.07.2021 11:55

Расид је Цецен ...

ОДГОВОРИТЕ