„Comsar“ mora izraditi studiju uticaja za HE „Mrsovo“

Firma „Comsar energy hidro“ dužna je da pokrene postupak procjene uticaja na životnu sredinu i da izradi studiju uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje hidroelektrane (HE) „Mrsovo“ na rijeci Lim u Rudom, odlučeno je prije dva dana u Vladi Srpske, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 03.07.2021 | 09:55
„Comsar“ mora izraditi studiju uticaja za HE „Mrsovo“

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju navelo je u Rješenju da firma u vlasništvu ruskog milijardera Rašida Serdarova mora da dostavi studiju radi vođenja daljeg postupka procjene uticaja na životnu sredinu, a nakon pribavljanja lokacijskih uslova.

Da „Comsar“ nakon nekoliko godina oživljava HE “Mrsovo” portal CAPITAL objavio je početkom prošlog mjeseca nakon što je u Vladu stigao zahtjev „Comsara“ za prethodnu procjenu o uticaju na životnu sredinu za projekat izgradnje pomenute HE.

Riječ je o investiciji vrijednoj oko 200 miliona marka, a koja je stala nakon pripremnih radova. Prema idejnom rješenju iz 2012. godine ukupno će se otkupiti 222 hektara zemlje od čega je trećina poljoprivredno zemljište, dok je ostatak neplodna i neproduktivna zemlja.

Vlada Srpske je Serdarovu koncesiju dala 2012. godine na 30 godina, a kasnije aneksima taj period produžila na 50 godina.

Prošle godine je Dodikov boravak u Moskvi rezultirao novim ustupkom Serdarovu, odnosno nakon toga je u „Službenom glasniku RS“ osvanulo produženje koncesije za HE „Mrsovo“.

CAPITAL je ove sedmice otkrio da je potpisan i ugovor o izgradnji termoelektrane „Ugljevik 3“ između kineske kompanije „China Electric“ i poljsko-kineske „Sunningwell International LTD“, a za koju koncesiju ima takođe Serdarov preko druge svoje firme u RS.

U njegovoj firmi „Comsar Energy“ nisu željeli da otkrivaju detalje, ističući samo da je važno da će se investicija u Ugljeviku nastaviti i da će biti u skladu sa svim evropskim direktivama i uz poštovanje normi.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske ove godine je ponovo izašla u susrеt ruskom oligarhu Rašidu Sredarovu i produžila rok za izgradnju i korišćenje termoelektrane „Ugljevik 3“ na 44 godine.

(Capital)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Gojko

03.07.2021 09:02

Hocel se vratiti blindirani mercedes?

ODGOVORITE
Name

Čiča Mrsoje

03.07.2021 09:04

Bitno da se Dodik omrsi u Mrsovu a da li ce unistiti okolinu sta ga briga ne zive oni tu.

ODGOVORITE
Name

Focic

03.07.2021 09:04

Dok je Serdarov Mercedes u na raspolaganju vladi srpske , nece biti nikakve revizije o ekoloskom pitanjima.

ODGOVORITE
Name

A ovaj desno kriminalac

03.07.2021 09:55

Sta ste za njega "odlucili," a bando?? Ahahaha

ODGOVORITE
Name

Dalekovod

03.07.2021 11:41

HE Mrsovo bi imala vise negativnog uticaja na cijelu opštinu Rudo.

ODGOVORITE
Name

321

03.07.2021 11:55

Rasid je Cecen ...

ODGOVORITE