Власт у Републици Српској је у великој кризи и то се види

- Можемо савладати владајуће и да је ово можда у посљедњих неколико изборних циклуса најбољи тренутак, не само што ми мислимо да смо добри него мислим да је власт у Републици Српској заиста на тој најнижој тачки популарности, да су у великој кризи и да се то и осјети и види - казао је Шаровић.

Република Српска 03.07.2021 | 09:09
Власт у Републици Српској је у великој кризи и то се види

Предсједник Српске демократске странке (СДС) Мирко Шаровић каже да је Изборни закон, послије Устава, вјероватно најзначајнији документ у једној земљи.

"За мене је незамисливо да у таквом документу равноправно не учествује опозиција. Он једино има ту своју тежину, кредибилитет уколико учествују и позиција и опозиција, уколико постигнемо компромисе, јер то није ствар већине. И не само већине и позиције него и невладиног сектора, цивилног друштва, ЦИК-а. Мислим да је смијешно да се уопште може замислити да изборни закон донесу три водеће странке како се, на неки начин, сада то протежира, а ја мислим да је то потпуно погрешан пут", казао је Шаровић у интервјуу федералној телевизији.

Истиче да, изузев ако се не деси неки велики притисак с различитих страна, шансе за промјену изборног закона нису велике.

"С обзиром на то да смо и чули да се потежу нека најважнија питања. Она јесу важна и било би одлично да се постигне договор око избора чланова Предсједништва, но то се покушава 15 година и нисам баш сигуран да је ово можда тај прави момент због тога што се инсистира практично на све или ништа. Значи, та питања су услов уопште да се расправља о осталим детаљима Изборног закона, што је, по мени, погрешно", казао је Шаровић.

Он је мишљења да ће та врста притиска, да се морају наћи и ријешити најтежа питања, довести у питање уопште ту идеју и покушај да уопште дође до промјене Изборног закона.

"Ја сам радије за варијанту да се покуша наћи рјешење за Предсједништво, Дом народа и још нека тежа питања око којих годинама нема консензуса, а ако то није могуће, онда да се на сто ставе и она питања, они чланови око којих има сагласности већине парламентарних странака у БиХ, па и невладиног сектора. Значи, измјене мањег обима вјероватно да, тако да сам ја заговорник да се покуша доћи до рјешења које би укључило и ова најтежа питања, а ако то није могуће, онда да се иде овим средњим или, рекао бих, лакшим путем", казао је Шаровић.

Он каже да од састанка са америчком делегацијом не очекује ништа епохално.

"Мислим да ће вјероватно неки од чланова делегације с наше стране бити под значајним притиском и покушајем да се дође до рјешења, но мислим да нисам велики оптимиста. Мислим да се кренуло лошим путем на самом почетку и, уколико не дође до промјене Изборног закона, искључиви кривци ће бити ове три владајуће странке СДА, ХДЗ и СНСД, јер су за себе приграбиле нека овлаштења у овом процесу промјене Изборног закона која нису смјели да узму, јер Изборни закон није неки закон о заштити природне околине па да може већина да наметне одређена рјешења", казао је Шаровић.

На питање да ли он има амбиције да буде кандидат, одговара да имају много пречег посла у странци те да су избјегавали ту врсту тихог представљања.

"Ја сам предсједник странке, наравно да ћу бити питан неког дана везано за амбиције и предсједника странке, али и осталих важних чланова у СДС-у, тако да мислим да увијек кадровско питање и питање кандидатура, посебно у сложеној коалицији каква ће да буде код нас, нису лака питања. Некада падамо на том испиту. Мислимо да можемо савладати владајуће и да је ово можда у посљедњих неколико изборних циклуса најбољи тренутак, не само што ми мислимо да смо добри него мислим да је власт у Републици Српској заиста на тој најнижој тачки популарности, да су у великој кризи и да се то и осјети и види", казао је Шаровић.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Крле

03.07.2021 08:02

Народ у РС је у великој кризи и то се види,а власт и даље авионом иде на море.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд

03.07.2021 08:34

Смјењују управу у Путевима Српске, .ста реци у којој су кризи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борци

03.07.2021 11:54

Треба Додика и све његове јатаке ухапсити и послсти у Зеницу тамо це им бити лијрпо

Name

Q

03.07.2021 08:40

И шта кад дођеш ти са својим прелетачима. Сјаши Курта да узјаши Мурта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2021 09:19

Прелетаци,папци су код бисерке. Она то плаца насим новцем.

Name

Ре Ре

03.07.2021 21:34

Истина.

Name

Боки

03.07.2021 09:14

Тако је Мирко. Готови су. Промјене су стигле. Више нас је. Смрт фашизму и лоповлуку, а слобода народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баста Сансара.

03.07.2021 09:17

Странке су једна партија. Са висе фракција. Политицка дјелатност од времена племена је постала проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибар

03.07.2021 09:34

За зелене је најважнија промјена изборног закона по питању електронског гласања, не само због поштених избора, него због тога што ће најмање трећина најписменијег дијела становника моћи гласати по савјести, све без страха да ће неко знати за кога су гласали. Још нешто, за нас је такође једнако важан Закон о здравој животној средини и да буде донесен консензусом, што ће се и десити уласком зелених Српске у НСРС. Тај закон би значио промјену понашања и размишљања за наредне године и деценије, односно,рјешавање нормалних услова за живот и рад свих грађана. Значи, тај закон је кључ за зелени одрживи развој- зелену економију, или развој стратешких грана привреде- пољопривреда, енергетика,туризам и дрва индустрија, што би опет дало велику прилику да комплементарне гране привреде крену са производњом за потребе тих снажних и за Републику Српску кључних грана привреде,тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љут ко рис

03.07.2021 09:39

Од сваког паркица, до сваког вртица ... За даље не морамо ниста реци... Сви виде није ми јасно само како овај народ трпи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо где је мило твоје

03.07.2021 10:28

Тамо срце твоје остало је ...

Name

Квемпо Петровиц

03.07.2021 10:29

Проблем сеоског ђилкоша и лопова Мила Додика и његове секте није демократски. Та прича да ће он изгубити изборе демократски и да ће му се конфисковати опљачкано а он сједити скрштених руку и чекати да буде спроведен у затвор је глупа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ој масленицо

03.07.2021 10:38

Крива Зељка, криво Зељака. А ја вето, а ја вето ...

ОДГОВОРИТЕ