Vlast u Republici Srpskoj je u velikoj krizi i to se vidi

- Možemo savladati vladajuće i da je ovo možda u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa najbolji trenutak, ne samo što mi mislimo da smo dobri nego mislim da je vlast u Republici Srpskoj zaista na toj najnižoj tački popularnosti, da su u velikoj krizi i da se to i osjeti i vidi - kazao je Šarović.

Republika Srpska 03.07.2021 | 09:09
Vlast u Republici Srpskoj je u velikoj krizi i to se vidi

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović kaže da je Izborni zakon, poslije Ustava, vjerovatno najznačajniji dokument u jednoj zemlji.

"Za mene je nezamislivo da u takvom dokumentu ravnopravno ne učestvuje opozicija. On jedino ima tu svoju težinu, kredibilitet ukoliko učestvuju i pozicija i opozicija, ukoliko postignemo kompromise, jer to nije stvar većine. I ne samo većine i pozicije nego i nevladinog sektora, civilnog društva, CIK-a. Mislim da je smiješno da se uopšte može zamisliti da izborni zakon donesu tri vodeće stranke kako se, na neki način, sada to protežira, a ja mislim da je to potpuno pogrešan put", kazao je Šarović u intervjuu federalnoj televiziji.

Ističe da, izuzev ako se ne desi neki veliki pritisak s različitih strana, šanse za promjenu izbornog zakona nisu velike.

"S obzirom na to da smo i čuli da se potežu neka najvažnija pitanja. Ona jesu važna i bilo bi odlično da se postigne dogovor oko izbora članova Predsjedništva, no to se pokušava 15 godina i nisam baš siguran da je ovo možda taj pravi moment zbog toga što se insistira praktično na sve ili ništa. Znači, ta pitanja su uslov uopšte da se raspravlja o ostalim detaljima Izbornog zakona, što je, po meni, pogrešno", kazao je Šarović.

On je mišljenja da će ta vrsta pritiska, da se moraju naći i riješiti najteža pitanja, dovesti u pitanje uopšte tu ideju i pokušaj da uopšte dođe do promjene Izbornog zakona.

"Ja sam radije za varijantu da se pokuša naći rješenje za Predsjedništvo, Dom naroda i još neka teža pitanja oko kojih godinama nema konsenzusa, a ako to nije moguće, onda da se na sto stave i ona pitanja, oni članovi oko kojih ima saglasnosti većine parlamentarnih stranaka u BiH, pa i nevladinog sektora. Znači, izmjene manjeg obima vjerovatno da, tako da sam ja zagovornik da se pokuša doći do rješenja koje bi uključilo i ova najteža pitanja, a ako to nije moguće, onda da se ide ovim srednjim ili, rekao bih, lakšim putem", kazao je Šarović.

On kaže da od sastanka sa američkom delegacijom ne očekuje ništa epohalno.

"Mislim da će vjerovatno neki od članova delegacije s naše strane biti pod značajnim pritiskom i pokušajem da se dođe do rješenja, no mislim da nisam veliki optimista. Mislim da se krenulo lošim putem na samom početku i, ukoliko ne dođe do promjene Izbornog zakona, isključivi krivci će biti ove tri vladajuće stranke SDA, HDZ i SNSD, jer su za sebe prigrabile neka ovlaštenja u ovom procesu promjene Izbornog zakona koja nisu smjeli da uzmu, jer Izborni zakon nije neki zakon o zaštiti prirodne okoline pa da može većina da nametne određena rješenja", kazao je Šarović.

Na pitanje da li on ima ambicije da bude kandidat, odgovara da imaju mnogo prečeg posla u stranci te da su izbjegavali tu vrstu tihog predstavljanja.

"Ja sam predsjednik stranke, naravno da ću biti pitan nekog dana vezano za ambicije i predsjednika stranke, ali i ostalih važnih članova u SDS-u, tako da mislim da uvijek kadrovsko pitanje i pitanje kandidatura, posebno u složenoj koaliciji kakva će da bude kod nas, nisu laka pitanja. Nekada padamo na tom ispitu. Mislimo da možemo savladati vladajuće i da je ovo možda u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa najbolji trenutak, ne samo što mi mislimo da smo dobri nego mislim da je vlast u Republici Srpskoj zaista na toj najnižoj tački popularnosti, da su u velikoj krizi i da se to i osjeti i vidi", kazao je Šarović.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Krle

03.07.2021 08:02

Narod u RS je u velikoj krizi i to se vidi,a vlast i dalje avionom ide na more.

ODGOVORITE
Name

Snsd

03.07.2021 08:34

Smjenjuju upravu u Putevima Srpske, .sta reci u kojoj su krizi...

ODGOVORITE
Name

Borci

03.07.2021 11:54

Treba Dodika i sve njegove jatake uhapsiti i poslsti u Zenicu tamo ce im biti lijrpo

Name

Q

03.07.2021 08:40

I šta kad dođeš ti sa svojim preletačima. Sjaši Kurta da uzjaši Murta.

ODGOVORITE
Name

Re

03.07.2021 09:19

Preletaci,papci su kod biserke. Ona to placa nasim novcem.

Name

Re Re

03.07.2021 21:34

Istina.

Name

Boki

03.07.2021 09:14

Tako je Mirko. Gotovi su. Promjene su stigle. Više nas je. Smrt fašizmu i lopovluku, a sloboda narodu.

ODGOVORITE
Name

Basta Sansara.

03.07.2021 09:17

Stranke su jedna partija. Sa vise frakcija. Politicka djelatnost od vremena plemena je postala problem.

ODGOVORITE
Name

Рибар

03.07.2021 09:34

За зелене је најважнија промјена изборног закона по питању електронског гласања, не само због поштених избора, него због тога што ће најмање трећина најписменијег дијела становника моћи гласати по савјести, све без страха да ће неко знати за кога су гласали. Још нешто, за нас је такође једнако важан Закон о здравој животној средини и да буде донесен консензусом, што ће се и десити уласком зелених Српске у НСРС. Тај закон би значио промјену понашања и размишљања за наредне године и деценије, односно,рјешавање нормалних услова за живот и рад свих грађана. Значи, тај закон је кључ за зелени одрживи развој- зелену економију, или развој стратешких грана привреде- пољопривреда, енергетика,туризам и дрва индустрија, што би опет дало велику прилику да комплементарне гране привреде крену са производњом за потребе тих снажних и за Републику Српску кључних грана привреде,тачка.

ODGOVORITE
Name

Ljut ko ris

03.07.2021 09:39

Od svakog parkica, do svakog vrtica ... Za dalje ne moramo nista reci... Svi vide nije mi jasno samo kako ovaj narod trpi

ODGOVORITE
Name

Tamo gde je milo tvoje

03.07.2021 10:28

Tamo srce tvoje ostalo je ...

Name

Kvempo Petrovic

03.07.2021 10:29

Проблем сеоског ђилкоша и лопова Мила Додика и његове секте није демократски. Та прича да ће он изгубити изборе демократски и да ће му се конфисковати опљачкано а он сједити скрштених руку и чекати да буде спроведен у затвор је глупа.

ODGOVORITE
Name

Oj maslenico

03.07.2021 10:38

Kriva Zeljka, krivo Zeljaka. A ja veto, a ja veto ...

ODGOVORITE