Усвојена резолуција о страдању српског народа у Сребреници

Сребреничка Скупштина општине данас је усвојила Резолуцију о страдању српског народа у Сребреници у 20. вијеку и осудила све злочине почињене над Србима, као и припадницима свих народа на простору бивше Југославије у том периоду.

Босна и Херцеговина 02.07.2021 | 22:47
Усвојена резолуција о страдању српског народа у Сребреници

За ову одлуку гласали су српски одборници јер су бошњачки напустили сједницу након дуге расправе.

Иницијативу за доношење Резолуције поднио је потпредсједник Скупштине општине Радомир Павловић из СНСД-а, који је рекао да овај документ треба да покаже обим српског страдања и осуди злочине почињене над Србима у 20. вијеку.

"На овај начин желимо да покажемо да је неоправдано проглашавати српски народ геноцидним након оволиких жртава и његове одбрамбене, слободарске и вјечите борбе на страни побједника против освајача", појашњава Павловић.

Он каже да Резолуција представља само истину и не умањује жртве других народа.

Одборник СДС-а и предсједник те странке у Сребреници Момчило Цвјетиновић образложио је да се Резолуција темељи на научним чињеницама о страдању српског народа из Сребренице у свим ратовима у 20. вијеку, а као примјер истакао је податак да је чак 70 одсто српског становништва из ове општине настрадало у Другом свјетском рату.

Он је истакао да се, упркос чињеници да је више од 3.000 Срба са овог простора убијено у посљедњем рату, и даље српски народ покушава сатанизовати и прогласити геноцидним, а његове жртве ниподаштавати, што је неприхватљиво.

Цвјетиновић је рекао да је усвајање једностране Резолуције о Сребреници у црногорском парламенту, која је за осуду, довело до доношења овог документа у сребреничкој Скупштини општине јер се заобилазе српске жртве од 1992. до 1995. године када су побијене стотине српских цивила у масовним злочинима у српским селима око Сребренице и Братунца.

Закључено је да се текст Резолуције прослиједи Народној скупштини Републике Српске да заузме став о овом питању.

Документ ће бити прослијеђен и парламенту Црне Горе да се и он упозна са српским страдањима у Сребреници, што су требали учинити прије усвајања недавне срамне Резолуције, потпуно игноришући српске жртве.

Начелник општине Младен Грујичић рекао је да се више не може ћутати на оно што се ради српском народу и притисцима који се на њега врше доношењем разних резолуција, којима се Срби окривљују за оно што нису починили.

"Скупштина општине Сребреница морала је да реагује. Ово је прави потез да се заштите српски интереси. Ова резолуција је донесена ради истине и заштите српског народа и не умањује интересе других", истакао је Грујичић.

Он је рекао да је Резолуција заснована на научним доказима и истини и не угрожава туђи интерес, нити умањује и вријеђа било коју жртву.

"Резолуција показује да је у цијелој БиХ страдао српски народ, и то документовано, без икаквих лажи и подвала, док, на другој страни, постоје разне малверзације које су бациле сјену на истинске невине жртве", каже он.

На овој сједници је затражено да се ван снаге стави раније донесена одлука о посебном статусу и издвајању Сребренице из састава Републике Српске, коју је неуставно донијела тадашња бошњачка скупштинска већина.

(Срна)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Бели

02.07.2021 21:49

Конацно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свако себи!!!!!

03.07.2021 00:10

Истину мозес закопати у најдубљу рупу и одозго поставити бетон (као сто су радили вец неки кроз историју) и дзаба, јер це се истина појавити кад тад. Код нас је проблем сто неки мисле да је лаз истина ида сви који другације мисле или раде русе одрзавање њихове истине. Зртва је зртва и породице то најбоље знају али овде су неки убјеђени да мозе залити само једна страна а да остали на то немају право. Како имамо право на пола ове земље тако имамо право и на пола залости и да су страни амбасадори барем једном досли у Кравицу за све ове године као сто су редовни у Сребреници мозда би и мрзња међу народима била мања. Овдје висе нема заједницког зивота НИКАДА и тако је најбоље за све.

Name

Пензионер

03.07.2021 06:18

Шта ?

Name

ок

03.07.2021 06:27

Добро сте се сјетили ,

Name

Ацо

03.07.2021 06:52

Јос кад би и несто сами измислили и покренули тако и усвојили онда би било супер. Овако ми изгледа исто она постапалица видила заба да се коњ поткива па и она дигла ногу.

Name

Реалан

03.07.2021 08:09

Аааахахаха. Тресла се гора, родио се миш... имамо ми пуно важнији и већих проблема, требате се тим позабавити?

Name

Нема вазнијег проблема

03.07.2021 10:03

Док се не ријеси проблем и српских зртава ни ти це бити.

Name

НР

02.07.2021 23:38

Има ли ишта друго чиме би се бавили осим историје. Шта има народ од ваших резолуција. Ајмо правити фабрике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

02.07.2021 23:42

Јадници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деспот

03.07.2021 05:23

Почетак страдања Срба је Први свјетски рат и терор Аустроугарске. Још увијек по комунистичком формату истичемо у први плав страдања од 1941_1945 и на тај начин негирамо дами себе као народ. Не смијемо заборавити сва звјерства и логоре под Аустроугарском а до сваке поједоности истражити и обзнанити улогу Бошњска и Хрвата нарочито у тзв шкуцерским ескадронима смрти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деспоте

03.07.2021 07:53

а зашто опет Срби хрле у Аустрију И Њемачку И у САД И не желе да се врате? Мани те приче. Они су нас претекли у свему већ 1960 И били већ тада 100 г. испред нас. Зато нема смисла трошити вријеме на овакве глупости које си написао.

Name

Српкиња из Србије

03.07.2021 05:37

Како нема коментара на овако важну тему ? Подржавам, требало је и много пре то урадити и много више медијског простора посветити српским жртвама. Будући да је напокон Република Српска решила да се бави страдањем Срба у 20.Веку , изаћи ће на видело да су Срби највише страдали . Покушали су непријатељи да истребе Србе , а Срби ћутали због ујдурме шугословенске и фантомског '' братства и јединства '' , ћутало се о Јасеновцу деценијама и о свему осталом. Због српског ћутања , непријатељи и даље спроводе свој зацртани циљ , пребијају српског дечака у дворишту српске цркве у РепублициСрпској јер је на Видовдан певао српске песме, долазе исламски екстремисти из федерације да певају по Београду о клању Срба код Братунца и величају злочинца Насера Орић .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влахињо

03.07.2021 08:22

...не сери! Ј...о те Туђман!

Name

Ре

03.07.2021 09:21

Све оно што се ради у интересу целокупног српског народа не пролази у "демократском" западу и његовим сателитима на домаћем терену, наравно уз подршку "независних" медија. Срби, народ који се увијек борио против окупатора и непријатеља читавог човјечанства, доживио је да му приписују фашизам и геноцидност управо они који су то били и радили управо Србима. Али има још увијек снаге у нама да докажемо шта је права истина. Организација старјешина Војске Републике Српске је одржала научну конференцију под називом Сребреница, стварност и манипулације. Као резултат објављена је књига под истим називом у којој су обједињени сви радови од научника из читавог свијета и преведена је на енглески језик,а може се набавити код издавача у Бања Луци, Организације старјешина Војске Републике Српске.

Name

Апсолутно

03.07.2021 10:16

Тацно.

Name

Прц

03.07.2021 05:42

Све аргументовано и науцно утемељено, тресе се хаски суд од срамоте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дензел

03.07.2021 06:23

Сад само да ЕУ парламент и УН ратификације ураде, па да привреда крене а и ревизија Хашки пресуда. #будале се баве нечим зашто нису овлаштени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српске зртве у БиХ

03.07.2021 10:00

Деценијама брутално ниподиставати, сатанирати, омалозавати, лицемјерно манипулаторки на цитавом простору БиХ а сире, поготово је то фатално узе око врата самој како зели да се претстави "градјанској БиХ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просто се намеце

03.07.2021 10:14

Питање "Како мозе бити ријеци о било каквој градјанској, демоктратској дрзави БиХ, када ни српске зртве нису изједнацене пред лицем правде а камо ли да будемо ми као српски народ сто се одмах показало деведесетих " Зар је неко мислио селективном правдом стици гдје би требало?!

ОДГОВОРИТЕ