Usvojena rezolucija o stradanju srpskog naroda u Srebrenici

Srebrenička Skupština opštine danas je usvojila Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku i osudila sve zločine počinjene nad Srbima, kao i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije u tom periodu.

Bosna i Hercegovina 02.07.2021 | 22:47
Usvojena rezolucija o stradanju srpskog naroda u Srebrenici

Za ovu odluku glasali su srpski odbornici jer su bošnjački napustili sjednicu nakon duge rasprave.

Inicijativu za donošenje Rezolucije podnio je potpredsjednik Skupštine opštine Radomir Pavlović iz SNSD-a, koji je rekao da ovaj dokument treba da pokaže obim srpskog stradanja i osudi zločine počinjene nad Srbima u 20. vijeku.

"Na ovaj način želimo da pokažemo da je neopravdano proglašavati srpski narod genocidnim nakon ovolikih žrtava i njegove odbrambene, slobodarske i vječite borbe na strani pobjednika protiv osvajača", pojašnjava Pavlović.

On kaže da Rezolucija predstavlja samo istinu i ne umanjuje žrtve drugih naroda.

Odbornik SDS-a i predsjednik te stranke u Srebrenici Momčilo Cvjetinović obrazložio je da se Rezolucija temelji na naučnim činjenicama o stradanju srpskog naroda iz Srebrenice u svim ratovima u 20. vijeku, a kao primjer istakao je podatak da je čak 70 odsto srpskog stanovništva iz ove opštine nastradalo u Drugom svjetskom ratu.

On je istakao da se, uprkos činjenici da je više od 3.000 Srba sa ovog prostora ubijeno u posljednjem ratu, i dalje srpski narod pokušava satanizovati i proglasiti genocidnim, a njegove žrtve nipodaštavati, što je neprihvatljivo.

Cvjetinović je rekao da je usvajanje jednostrane Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu, koja je za osudu, dovelo do donošenja ovog dokumenta u srebreničkoj Skupštini opštine jer se zaobilaze srpske žrtve od 1992. do 1995. godine kada su pobijene stotine srpskih civila u masovnim zločinima u srpskim selima oko Srebrenice i Bratunca.

Zaključeno je da se tekst Rezolucije proslijedi Narodnoj skupštini Republike Srpske da zauzme stav o ovom pitanju.

Dokument će biti proslijeđen i parlamentu Crne Gore da se i on upozna sa srpskim stradanjima u Srebrenici, što su trebali učiniti prije usvajanja nedavne sramne Rezolucije, potpuno ignorišući srpske žrtve.

Načelnik opštine Mladen Grujičić rekao je da se više ne može ćutati na ono što se radi srpskom narodu i pritiscima koji se na njega vrše donošenjem raznih rezolucija, kojima se Srbi okrivljuju za ono što nisu počinili.

"Skupština opštine Srebrenica morala je da reaguje. Ovo je pravi potez da se zaštite srpski interesi. Ova rezolucija je donesena radi istine i zaštite srpskog naroda i ne umanjuje interese drugih", istakao je Grujičić.

On je rekao da je Rezolucija zasnovana na naučnim dokazima i istini i ne ugrožava tuđi interes, niti umanjuje i vrijeđa bilo koju žrtvu.

"Rezolucija pokazuje da je u cijeloj BiH stradao srpski narod, i to dokumentovano, bez ikakvih laži i podvala, dok, na drugoj strani, postoje razne malverzacije koje su bacile sjenu na istinske nevine žrtve", kaže on.

Na ovoj sjednici je zatraženo da se van snage stavi ranije donesena odluka o posebnom statusu i izdvajanju Srebrenice iz sastava Republike Srpske, koju je neustavno donijela tadašnja bošnjačka skupštinska većina.

(Srna)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Beli

02.07.2021 21:49

Konacno.

ODGOVORITE
Name

Svako sebi!!!!!

03.07.2021 00:10

Istinu mozes zakopati u najdublju rupu i odozgo postaviti beton (kao sto su radili vec neki kroz istoriju) i dzaba, jer ce se istina pojaviti kad tad. Kod nas je problem sto neki misle da je laz istina ida svi koji drugacije misle ili rade ruse odrzavanje njihove istine. Zrtva je zrtva i porodice to najbolje znaju ali ovde su neki ubjeđeni da moze zaliti samo jedna strana a da ostali na to nemaju pravo. Kako imamo pravo na pola ove zemlje tako imamo pravo i na pola zalosti i da su strani ambasadori barem jednom dosli u Kravicu za sve ove godine kao sto su redovni u Srebrenici mozda bi i mrznja među narodima bila manja. Ovdje vise nema zajednickog zivota NIKADA i tako je najbolje za sve.

Name

Penzioner

03.07.2021 06:18

Šta ?

Name

ok

03.07.2021 06:27

Dobro ste se sjetili ,

Name

Aco

03.07.2021 06:52

Jos kad bi i nesto sami izmislili i pokrenuli tako i usvojili onda bi bilo super. Ovako mi izgleda isto ona postapalica vidila zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu.

Name

Realan

03.07.2021 08:09

Aaaahahaha. Tresla se gora, rodio se miš... imamo mi puno važniji i većih problema, trebate se tim pozabaviti?

Name

Nema vaznijeg problema

03.07.2021 10:03

Dok se ne rijesi problem i srpskih zrtava ni ti ce biti.

Name

NR

02.07.2021 23:38

Ima li išta drugo čime bi se bavili osim istorije. Šta ima narod od vaših rezolucija. Ajmo praviti fabrike

ODGOVORITE
Name

Haha

02.07.2021 23:42

Jadnici

ODGOVORITE
Name

Despot

03.07.2021 05:23

Početak stradanja Srba je Prvi svjetski rat i teror Austrougarske. Još uvijek po komunističkom formatu ističemo u prvi plav stradanja od 1941_1945 i na taj način negiramo dami sebe kao narod. Ne smijemo zaboraviti sva zvjerstva i logore pod Austrougarskom a do svake pojedonosti istražiti i obznaniti ulogu Bošnjska i Hrvata naročito u tzv škucerskim eskadronima smrti.

ODGOVORITE
Name

Despote

03.07.2021 07:53

a zašto opet Srbi hrle u Austriju I Njemačku I u SAD I ne žele da se vrate? Mani te priče. Oni su nas pretekli u svemu već 1960 I bili već tada 100 g. ispred nas. Zato nema smisla trošiti vrijeme na ovakve gluposti koje si napisao.

Name

Srpkinja iz Srbije

03.07.2021 05:37

Kako nema komentara na ovako važnu temu ? Podržavam, trebalo je i mnogo pre to uraditi i mnogo više medijskog prostora posvetiti srpskim žrtvama. Budući da je napokon Republika Srpska rešila da se bavi stradanjem Srba u 20.Veku , izaći će na videlo da su Srbi najviše stradali . Pokušali su neprijatelji da istrebe Srbe , a Srbi ćutali zbog ujdurme šugoslovenske i fantomskog '' bratstva i jedinstva '' , ćutalo se o Jasenovcu decenijama i o svemu ostalom. Zbog srpskog ćutanja , neprijatelji i dalje sprovode svoj zacrtani cilj , prebijaju srpskog dečaka u dvorištu srpske crkve u RepubliciSrpskoj jer je na Vidovdan pevao srpske pesme, dolaze islamski ekstremisti iz federacije da pevaju po Beogradu o klanju Srba kod Bratunca i veličaju zločinca Nasera Orić .

ODGOVORITE
Name

Vlahinjo

03.07.2021 08:22

...ne seri! J...o te Tuđman!

Name

Re

03.07.2021 09:21

Sve ono što se radi u interesu celokupnog srpskog naroda ne prolazi u "demokratskom" zapadu i njegovim satelitima na domaćem terenu, naravno uz podršku "nezavisnih" medija. Srbi, narod koji se uvijek borio protiv okupatora i neprijatelja čitavog čovječanstva, doživio je da mu pripisuju fašizam i genocidnost upravo oni koji su to bili i radili upravo Srbima. Ali ima još uvijek snage u nama da dokažemo šta je prava istina. Organizacija starješina Vojske Republike Srpske je održala naučnu konferenciju pod nazivom Srebrenica, stvarnost i manipulacije. Kao rezultat objavljena je knjiga pod istim nazivom u kojoj su objedinjeni svi radovi od naučnika iz čitavog svijeta i prevedena je na engleski jezik,a može se nabaviti kod izdavača u Banja Luci, Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Name

Apsolutno

03.07.2021 10:16

Tacno.

Name

Prc

03.07.2021 05:42

Sve argumentovano i naucno utemeljeno, trese se haski sud od sramote

ODGOVORITE
Name

Denzel

03.07.2021 06:23

Sad samo da EU parlament i UN ratifikacije urade, pa da privreda krene a i revizija Haški presuda. #budale se bave nečim zašto nisu ovlašteni

ODGOVORITE
Name

Srpske zrtve u BiH

03.07.2021 10:00

Decenijama brutalno nipodistavati, satanirati, omalozavati, licemjerno manipulatorki na citavom prostoru BiH a sire, pogotovo je to fatalno uze oko vrata samoj kako zeli da se pretstavi "gradjanskoj BiH".

ODGOVORITE
Name

Prosto se namece

03.07.2021 10:14

Pitanje "Kako moze biti rijeci o bilo kakvoj gradjanskoj, demoktratskoj drzavi BiH, kada ni srpske zrtve nisu izjednacene pred licem pravde a kamo li da budemo mi kao srpski narod sto se odmah pokazalo devedesetih " Zar je neko mislio selektivnom pravdom stici gdje bi trebalo?!

ODGOVORITE