И школе постале страначки плијен: Како се бирају директори?

Транспаренцy Интернатионал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) упутио је Министарству просвјете и културе Републике Српске иницијативу за промјену закона у области образовања како би се смањио политички утицај Владе на управљање и запошљавање у школама. Да ли је такав сценарио уопште могућ?

Република Српска 02.07.2021 | 19:47
И школе постале страначки плијен: Како се бирају директори?

Бојкот наставе, протести родитеља, непоштовање конкурсних процедура приликом избора наставног, али и управног кадра у основним и средњим школама, све су чешћа појава у Републици Српској. 

Разлог – политика. И школе су, нажалост, попут јавних предузећа, постале страначки плијен. У тој ситуацији, оштећени су дјеца, родитељи, али не и руководиоци у школама, који осим звања, најчешће имају и документ који се данас више цијени – партијску књижицу. 

„Испочетка су се жалили незадовољни наставници и учитељи који због коруптивних пракси нису могли да приступе својим радним мјестима, а сада се жале и родитељи и дјеца, који виде да испашта сам квалитет образовања. И то је знак за узбуну и нашем министарству.“, каже представник Транспаренси интернешнела у БиХ Угљеша Вуковић.

Транспаренси интернешнел инсистира да се крене од коријена – Закона о основном и средњем образовању РС. Иницијативу за измјену закона којом би се смањио политички утицај на поступак избора органа у школама и њихов рад, доставили су ресорном министарству.

Као највећи проблем, издвајају поступак именовања директора у овим образовним установама. 

„Ми између осталог предлажемо, да се професионализује улога директора у основним и средњим школама, да се ојача улога Школског одбора, да се демократизује само управљање у школама већом улогом родитеља, већом улогом стручних тијела. Такође, да се ограничи мандат директора и у основим и у средњим школама на највише два мандата. Предлажемо и да се у поступку именоваја директора и у основним и средњим школама у потпуности искључи Влада РС, јер се тренутно на сједницама Владе расправља гдје ће који директор бити именован.“, појашњава Вуковић.

Да Министарство просвјете, али и Влада Српске не треба да одлучују о избору директора у школама, слаже се и члан Одбора за образовање у НС РС Иванка Марковић.

И она сматра да улога Школског одбора мора да буде кључна при именовању, како би се стало у крај пракси да ресорно министарство неријетко одбија све приједлоге Школског одбора, и предлаже кандидата по свом нахођењу. 

„Поставља се човјек који је лојалан, не мора бити члан партије, али је лојалан, што значи да ради у интересу те партије, која је на врху тог ресора и да је то кључни моменат у постављању директора. Знајући начин функционисања партија које су на власти и начин рада министарства и Владе милслим да ће се врло ријетко десити ситуација да министар предложи разрјешење или именовање неког лица за директора, а да то Влада не прихвати, јер је све унапријед договорено.“, истиче професор Иванка Марковић.

Из ресорног министарства нису конкретно одговорили на предложене мјере из иницијативе. У одговору на наша питања из кабинета Наталије Тривић поручују да је програмом рада Министарства просвјете и културе РС за наредну годину предвиђено да се ради на измјенама Закона о основном образовању који ће подразумијевати и унапређење квалитета управљања у школама.

Такође, нисмо добили одговор ни на питање како коментраишу све чешче жалбе, али и протесте незадовољних родитеља и наставника због политичког запошљавања. 

Подсјећамо, на протестима у јануару ове године, родитељи су тражили и смјену министра просвјете Наталије Тривић.

(БН)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Боки

02.07.2021 18:19

Да ли сте свјесни колико тренутних и нових директора основних скола у рс нема уопсте факултет,вец приватна вс скола или купљена диплома,и они управљају образовањем насе дјеце,а они га немају,једва сколе заврсили.Туго наса па како их није срамота у оци радне колеге које имају заврсен факултет и раде по 20год ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лела

03.07.2021 12:43

На залост и много тих сто су заврсили факултете је на истој таласној дузини са овима сто нису .Дзаба ти сто факултета ако си људска биједа.Просвјета је пала на дно,срамота ме је сто сам 20 година била просвјетни радник.Извукох се из тог блата.

Name

Приједор

02.07.2021 18:23

Провјерите директоре скола из Бањцеве странке у Приједору! Могу ли бити директори и врсиоци дузности, имају ли услове да сједе гдје сједе и да потписују свједодзбе и дипломе! Ста када се понисте исте, ко це одговарати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господја

02.07.2021 19:44

директорица је експерт са дипломом из Брцког. Отисла двапут, треци пут добила диплому

Name

Бум-Бар

03.07.2021 05:55

Господја се бас находала, заслузила је диплому!

Name

ТЕШКО НАМА

02.07.2021 18:33

У Приједору директорица ош Бранко Ћопић била члан днс десетак година и понашала се као диктатор у школи а такав јој је и приватни живот. Када је днс у Приједору изгубио власт одмах ускочила у спс и наставила функцију без које очигледно неможе. Образ није битан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

02.07.2021 18:35

Е сад сте се сјетили па тако је од рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јела

02.07.2021 19:14

Страсно ста се ради по сколама.Довољно је пронаци особу која прихвати да неце размисљати својом главом ,односно да не смије размисљати својом главом и увијек се надју полтрони спреми на такве ствари.Страсно

Name

Вук

02.07.2021 19:55

Обично за директоре школа се боре они који су слаби предавачи у учионици. Када постану директори онда показују строгоћу и малтретирају оне који добро раде свој посао. Још када иза себе имају јаку политичку подршку онда покажу своје право лице.

Name

Тако

02.07.2021 19:49

Брано пронађе ли се овдје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избјеглица

02.07.2021 19:51

Основне сколе су масинерија за изборе и гласање. Теско да це то ико промијенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако је против Додика

02.07.2021 20:14

Добија радно мјесто. По свему судеци у задње вријеме. Ниста ново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.07.2021 20:39

Само да знате какве све сподобе,незналице,полтрони су директори школа...тешко нама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влада

02.07.2021 20:57

Па што се родитељи не буне. Знају скакати за врат наставницима када реално оцјењују дјецу и тражити везе, а везе најчешће иду страначки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

03.07.2021 05:24

Па родитељи гласају за те нкоји постављају директоре. Све је до родитеља, продају се за литру уља.

Name

Правда ће доћи!

02.07.2021 21:18

Поздрав за директорицу ОШ Јован Цвијић у Б. Луци Милу Никић њенег шефа Мирослава Попржена И наставицу енглеског Тању Дерајић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Персон

02.07.2021 21:25

ХВАЛА БОГУ ДА СЕ НЕКО СЈЕТИ И ТОГ ПРОБЛЕМА,ОСАКАТИСЕ ДЈЕЦУ ПОЛУПИСМЕНЕ БУДАЛЕ И ЈОС ГОРЕ НАЦИЈУ ЦИТАВУ ЗБОГ ГУ.ИЦЕ и ФОТЕЉЕ...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сандокан

02.07.2021 21:27

У Приједору вд економске школе не испуњава услове за директора чини радње из коистољубља нарочито финансиског

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2021 08:09

Оставила је пустос у сколи у Брезицанима након 3 мандата, па је Бањац наградио нелегалним ВД мандатом у средњој сколи, а зена појма нема. Али и то це јос кратко, ици це она куци врло брзо.

Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

03.07.2021 00:19

У задње вријеме, није битно да је неко у најјачој партији владајуће коалиције. Не да није битно, него није довољно. Битно је која партија је на челу МИНИСТАРСТВА ПРОСВЈЕТЕ. Док је то рецимо био "ДНС", пријашњи кадрови су "почишћени" и именовани кадрови из њихове партије. Сада је случај био, да су "почишћени" кадрови "ДНС", а на њихово мјесту су дошли кадрови "УС". А и њихове листе, за локалне изборе су биле пуне просвјетних радника (када је неко од њих била на челу МИНИСТАРСТВА). Осим директора, ако је неки наставник био члан "ДНС" до прошлих избора, остао је без посла исто - на његово мјесто долази неко са листе "УС". Ако им се "преклапају" позиције, овај са листе "УС" има предност. Е то иде на тај начин. Колико сам ја обавјештен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

03.07.2021 03:46

Нису криви ти постављени директори! Криви су родитељи и наставници. Родитељи само коментаришу али ништа не предузимају а наставници изгледа немају више воље да се са тим боре. Прошло је много година па је тако већина запослених , страначки запослена. Мада , има нешто и позитивно у томе јер нови директори не уче дјецу, НА СВУ СРЕЋУ. Оно старијих наставника и професора који су се усудили побунити на такво стање било је изложено мобингу невидјених размјера. Све је ово већ одавно пропало само неки нису још чули!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОСВЕТАР

03.07.2021 05:15

ЗАКАСЊЕНО. СТРАНАЦКИ ПАРАЗИТИ СУ У ПРОТЕКЛИХ 15 ГОДИНА САХРАНИЛИ ПРОСВЕТУ. ТО ЦЕ ВАМ РЕЦИ СВАКИ ПОСТЕНИ ПРОСВЕТАР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕСКО НАМА

03.07.2021 05:39

НИСУ САМО ДИРЕКТОРИ СТРАНАЦКИ НЕГО СВИ КОЈИ СУ ЗАПОСЛЕНИ У ПОСЛЕДЊИХ 20 ГОДИНА. ТУГА ОД КОНКУРСА. СВЕ СЕ ФОРМЕ РАДИ А КОМИСИЈЕ У РУКАМА СТРАНАЦКИХ ДИРЕКТОРА. А О КАДРУ КОЈИ ТРЕБА ДА УЦЕ НАСУ ДЈЕЦУ НАЈБОЉЕ ЗНАЈУ РОДИТЕЉИ ДЈЕЦЕ . ЗАТО И ЈЕСУ С СПРАВОМ ОГОРЦЕНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана

03.07.2021 06:10

У Добоју су сви директори скола добили задатак из врха снсд да морају обезбиједити за ову годину од 5000-1000КМ, зависно од сколе. Као и сви директори фирми...и до 200000КМ (Електро)!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАСТ

03.07.2021 07:57

ПОЛИТИЦАРИ СУ ГРОБАРИ СВЕГА ПА И ПРОСВЕТЕ. ИСПРОБАНИ РЕЦЕПТ ЈЕ... ИНТЕРЕС СТРАНКЕ ИСПРЕД ИНТЕРЕСА ДРЗАВЕ(НАРОДА).

ОДГОВОРИТЕ
Name

математичарка дипломирана

03.07.2021 09:25

мама и кћерка су колегинице са факултета ,биле у шопингу заједно у Брчком , једна је директор а друга је , ма зна она шта је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

03.07.2021 09:58

Конкурисао сам неколико пута на мјесто директора у једној сеоској основној школи и док је Школски одбор имао законом овлашћење да бира и предлаже будуће директоре нисам добијао њихову подрушку јер су сви чланови припадници владајуће партије који раде по принципу како нареди предсједник странке. Истина је да се школе дијеле по страначком принципу, можете имати најбољи Четверогодишњи програм рада, државни факултет, успјехе у настави и колективу, на нивоу регије или републике, препоруке других државних институција и успјехе у раду ван образовног система, ништа вам то не вриједи јер нисте "ЊИХОВ" ни по мјесту рођења ни по партиској књижици. Када је у питању закон о избору директора то је тек посебна прича и када приједлог за директора прође колико толико регуларно, министар опет даје сагласност по страначком кључу. Мандат директора је некад био ограничен на два мандата али и ту је кршен закон тако да у школи имате директоре који су на тој функцији већ 15-20 година (садашњи их поставља за вјечне директоре). Сви моји пријатељи који раде по школама широм РС а постали су директори кажу ми исто уђи у странку, одради им изборе другачије нећеш, а када те поставе онда иде; намјештања тендера за огрев, излете, екскурзије, приредби намјештених конкрса на радна мјеста од техничког особља до наставника за њихове чланове странке итд.итд.. Да није трагично и жалосно било би смјешно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тесим

03.07.2021 10:33

шта очекивати од власти која за министра просвете постави некога ко са просвјетом нема никакве везе. Не улазим у људске и стручне квалитете наше министарке, али сматрам да би министар просвјете требао бити неко са дугогодишњим искуством у настави. Само таква особа може да разумије стање у образовању и да ради на његовом унапређењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагласан са вецином коментара

03.07.2021 17:08

Медјутим, има једна појава коју нико није примијетио, а то је да радници сколе који су у опозицији, такодје немају никаквих проблема, одлицни сарадјују са директорима. Дапаце, сарадња ( не у смислу унапредјења уцења, него увлацења) је на завидном нивоу. Проблем имају људи, који мисле својом главом и ником не подилазе. Има јос пар карактерних и струцних људи. Теско је гледати све те греске у дневницима и у документацији, а немати право указати на њих јер то вриједја,потписници тих редова су увазени цланови странака ( свеједно којих). Два смо свијета различита.....

ОДГОВОРИТЕ