I škole postale stranački plijen: Kako se biraju direktori?

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske inicijativu za promjenu zakona u oblasti obrazovanja kako bi se smanjio politički uticaj Vlade na upravljanje i zapošljavanje u školama. Da li je takav scenario uopšte moguć?

Republika Srpska 02.07.2021 | 19:47
I škole postale stranački plijen: Kako se biraju direktori?

Bojkot nastave, protesti roditelja, nepoštovanje konkursnih procedura prilikom izbora nastavnog, ali i upravnog kadra u osnovnim i srednjim školama, sve su češća pojava u Republici Srpskoj. 

Razlog – politika. I škole su, nažalost, poput javnih preduzeća, postale stranački plijen. U toj situaciji, oštećeni su djeca, roditelji, ali ne i rukovodioci u školama, koji osim zvanja, najčešće imaju i dokument koji se danas više cijeni – partijsku knjižicu. 

„Ispočetka su se žalili nezadovoljni nastavnici i učitelji koji zbog koruptivnih praksi nisu mogli da pristupe svojim radnim mjestima, a sada se žale i roditelji i djeca, koji vide da ispašta sam kvalitet obrazovanja. I to je znak za uzbunu i našem ministarstvu.“, kaže predstavnik Transparensi internešnela u BiH Uglješa Vuković.

Transparensi internešnel insistira da se krene od korijena – Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju RS. Inicijativu za izmjenu zakona kojom bi se smanjio politički uticaj na postupak izbora organa u školama i njihov rad, dostavili su resornom ministarstvu.

Kao najveći problem, izdvajaju postupak imenovanja direktora u ovim obrazovnim ustanovama. 

„Mi između ostalog predlažemo, da se profesionalizuje uloga direktora u osnovnim i srednjim školama, da se ojača uloga Školskog odbora, da se demokratizuje samo upravljanje u školama većom ulogom roditelja, većom ulogom stručnih tijela. Takođe, da se ograniči mandat direktora i u osnovim i u srednjim školama na najviše dva mandata. Predlažemo i da se u postupku imenovaja direktora i u osnovnim i srednjim školama u potpunosti isključi Vlada RS, jer se trenutno na sjednicama Vlade raspravlja gdje će koji direktor biti imenovan.“, pojašnjava Vuković.

Da Ministarstvo prosvjete, ali i Vlada Srpske ne treba da odlučuju o izboru direktora u školama, slaže se i član Odbora za obrazovanje u NS RS Ivanka Marković.

I ona smatra da uloga Školskog odbora mora da bude ključna pri imenovanju, kako bi se stalo u kraj praksi da resorno ministarstvo nerijetko odbija sve prijedloge Školskog odbora, i predlaže kandidata po svom nahođenju. 

„Postavlja se čovjek koji je lojalan, ne mora biti član partije, ali je lojalan, što znači da radi u interesu te partije, koja je na vrhu tog resora i da je to ključni momenat u postavljanju direktora. Znajući način funkcionisanja partija koje su na vlasti i način rada ministarstva i Vlade milslim da će se vrlo rijetko desiti situacija da ministar predloži razrješenje ili imenovanje nekog lica za direktora, a da to Vlada ne prihvati, jer je sve unaprijed dogovoreno.“, ističe profesor Ivanka Marković.

Iz resornog ministarstva nisu konkretno odgovorili na predložene mjere iz inicijative. U odgovoru na naša pitanja iz kabineta Natalije Trivić poručuju da je programom rada Ministarstva prosvjete i kulture RS za narednu godinu predviđeno da se radi na izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju koji će podrazumijevati i unapređenje kvaliteta upravljanja u školama.

Takođe, nismo dobili odgovor ni na pitanje kako komentraišu sve češče žalbe, ali i proteste nezadovoljnih roditelja i nastavnika zbog političkog zapošljavanja. 

Podsjećamo, na protestima u januaru ove godine, roditelji su tražili i smjenu ministra prosvjete Natalije Trivić.

(BN)

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Boki

02.07.2021 18:19

Da li ste svjesni koliko trenutnih i novih direktora osnovnih skola u rs nema uopste fakultet,vec privatna vs skola ili kupljena diploma,i oni upravljaju obrazovanjem nase djece,a oni ga nemaju,jedva skole zavrsili.Tugo nasa pa kako ih nije sramota u oci radne kolege koje imaju zavrsen fakultet i rade po 20god tu.

ODGOVORITE
Name

Lela

03.07.2021 12:43

Na zalost i mnogo tih sto su zavrsili fakultete je na istoj talasnoj duzini sa ovima sto nisu .Dzaba ti sto fakulteta ako si ljudska bijeda.Prosvjeta je pala na dno,sramota me je sto sam 20 godina bila prosvjetni radnik.Izvukoh se iz tog blata.

Name

Prijedor

02.07.2021 18:23

Provjerite direktore skola iz Banjceve stranke u Prijedoru! Mogu li biti direktori i vrsioci duznosti, imaju li uslove da sjede gdje sjede i da potpisuju svjedodzbe i diplome! Sta kada se poniste iste, ko ce odgovarati?

ODGOVORITE
Name

Gospodja

02.07.2021 19:44

direktorica je ekspert sa diplomom iz Brckog. Otisla dvaput, treci put dobila diplomu

Name

Bum-Bar

03.07.2021 05:55

Gospodja se bas nahodala, zasluzila je diplomu!

Name

TEŠKO NAMA

02.07.2021 18:33

U Prijedoru direktorica oš Branko Ćopić bila član dns desetak godina i ponašala se kao diktator u školi a takav joj je i privatni život. Kada je dns u Prijedoru izgubio vlast odmah uskočila u sps i nastavila funkciju bez koje očigledno nemože. Obraz nije bitan.

ODGOVORITE
Name

borac

02.07.2021 18:35

E sad ste se sjetili pa tako je od rata.

ODGOVORITE
Name

Jela

02.07.2021 19:14

Strasno sta se radi po skolama.Dovoljno je pronaci osobu koja prihvati da nece razmisljati svojom glavom ,odnosno da ne smije razmisljati svojom glavom i uvijek se nadju poltroni spremi na takve stvari.Strasno

Name

Vuk

02.07.2021 19:55

Obično za direktore škola se bore oni koji su slabi predavači u učionici. Kada postanu direktori onda pokazuju strogoću i maltretiraju one koji dobro rade svoj posao. Još kada iza sebe imaju jaku političku podršku onda pokažu svoje pravo lice.

Name

Tako

02.07.2021 19:49

Brano pronađe li se ovdje?

ODGOVORITE
Name

Izbjeglica

02.07.2021 19:51

Osnovne skole su masinerija za izbore i glasanje. Tesko da ce to iko promijeniti.

ODGOVORITE
Name

Ako je protiv Dodika

02.07.2021 20:14

Dobija radno mjesto. Po svemu sudeci u zadnje vrijeme. Nista novo.

ODGOVORITE
Name

re

02.07.2021 20:39

Samo da znate kakve sve spodobe,neznalice,poltroni su direktori škola...teško nama...

ODGOVORITE
Name

Vlada

02.07.2021 20:57

Pa što se roditelji ne bune. Znaju skakati za vrat nastavnicima kada realno ocjenjuju djecu i tražiti veze, a veze najčešće idu stranački.

ODGOVORITE
Name

Zoki

03.07.2021 05:24

Pa roditelji glasaju za te nkoji postavljaju direktore. Sve je do roditelja, prodaju se za litru ulja.

Name

Pravda će doći!

02.07.2021 21:18

Pozdrav za direktoricu OŠ Jovan Cvijić u B. Luci Milu Nikić njeneg šefa Miroslava Popržena I nastavicu engleskog Tanju Derajić.

ODGOVORITE
Name

Person

02.07.2021 21:25

HVALA BOGU DA SE NEKO SJETI I TOG PROBLEMA,OSAKATISE DJECU POLUPISMENE BUDALE I JOS GORE NACIJU CITAVU ZBOG GU.ICE i FOTELJE...!

ODGOVORITE
Name

sandokan

02.07.2021 21:27

U Prijedoru vd ekonomske škole ne ispunjava uslove za direktora čini radnje iz koistoljublja naročito finansiskog

ODGOVORITE
Name

Re

03.07.2021 08:09

Ostavila je pustos u skoli u Brezicanima nakon 3 mandata, pa je Banjac nagradio nelegalnim VD mandatom u srednjoj skoli, a zena pojma nema. Ali i to ce jos kratko, ici ce ona kuci vrlo brzo.

Name

ALEKSANDAR LAJIĆ - SRBAC

03.07.2021 00:19

U zadnje vrijeme, nije bitno da je neko u najjačoj partiji vladajuće koalicije. Ne da nije bitno, nego nije dovoljno. Bitno je koja partija je na čelu MINISTARSTVA PROSVJETE. Dok je to recimo bio "DNS", prijašnji kadrovi su "počišćeni" i imenovani kadrovi iz njihove partije. Sada je slučaj bio, da su "počišćeni" kadrovi "DNS", a na njihovo mjestu su došli kadrovi "US". A i njihove liste, za lokalne izbore su bile pune prosvjetnih radnika (kada je neko od njih bila na čelu MINISTARSTVA). Osim direktora, ako je neki nastavnik bio član "DNS" do prošlih izbora, ostao je bez posla isto - na njegovo mjesto dolazi neko sa liste "US". Ako im se "preklapaju" pozicije, ovaj sa liste "US" ima prednost. E to ide na taj način. Koliko sam ja obavješten.

ODGOVORITE
Name

disident

03.07.2021 03:46

Nisu krivi ti postavljeni direktori! Krivi su roditelji i nastavnici. Roditelji samo komentarišu ali ništa ne preduzimaju a nastavnici izgleda nemaju više volje da se sa tim bore. Prošlo je mnogo godina pa je tako većina zaposlenih , stranački zaposlena. Mada , ima nešto i pozitivno u tome jer novi direktori ne uče djecu, NA SVU SREĆU. Ono starijih nastavnika i profesora koji su se usudili pobuniti na takvo stanje bilo je izloženo mobingu nevidjenih razmjera. Sve je ovo već odavno propalo samo neki nisu još čuli!

ODGOVORITE
Name

PROSVETAR

03.07.2021 05:15

ZAKASNJENO. STRANACKI PARAZITI SU U PROTEKLIH 15 GODINA SAHRANILI PROSVETU. TO CE VAM RECI SVAKI POSTENI PROSVETAR.

ODGOVORITE
Name

TESKO NAMA

03.07.2021 05:39

NISU SAMO DIREKTORI STRANACKI NEGO SVI KOJI SU ZAPOSLENI U POSLEDNJIH 20 GODINA. TUGA OD KONKURSA. SVE SE FORME RADI A KOMISIJE U RUKAMA STRANACKIH DIREKTORA. A O KADRU KOJI TREBA DA UCE NASU DJECU NAJBOLJE ZNAJU RODITELJI DJECE . ZATO I JESU S SPRAVOM OGORCENI

ODGOVORITE
Name

Dijana

03.07.2021 06:10

U Doboju su svi direktori skola dobili zadatak iz vrha snsd da moraju obezbijediti za ovu godinu od 5000-1000KM, zavisno od skole. Kao i svi direktori firmi...i do 200000KM (Elektro)!

ODGOVORITE
Name

VLAST

03.07.2021 07:57

POLITICARI SU GROBARI SVEGA PA I PROSVETE. ISPROBANI RECEPT JE... INTERES STRANKE ISPRED INTERESA DRZAVE(NARODA).

ODGOVORITE
Name

matematičarka diplomirana

03.07.2021 09:25

mama i kćerka su koleginice sa fakulteta ,bile u šopingu zajedno u Brčkom , jedna je direktor a druga je , ma zna ona šta je

ODGOVORITE
Name

Dejan

03.07.2021 09:58

Konkurisao sam nekoliko puta na mjesto direktora u jednoj seoskoj osnovnoj školi i dok je Školski odbor imao zakonom ovlašćenje da bira i predlaže buduće direktore nisam dobijao njihovu podrušku jer su svi članovi pripadnici vladajuće partije koji rade po principu kako naredi predsjednik stranke. Istina je da se škole dijele po stranačkom principu, možete imati najbolji Četverogodišnji program rada, državni fakultet, uspjehe u nastavi i kolektivu, na nivou regije ili republike, preporuke drugih državnih institucija i uspjehe u radu van obrazovnog sistema, ništa vam to ne vrijedi jer niste "NJIHOV" ni po mjestu rođenja ni po partiskoj knjižici. Kada je u pitanju zakon o izboru direktora to je tek posebna priča i kada prijedlog za direktora prođe koliko toliko regularno, ministar opet daje saglasnost po stranačkom ključu. Mandat direktora je nekad bio ograničen na dva mandata ali i tu je kršen zakon tako da u školi imate direktore koji su na toj funkciji već 15-20 godina (sadašnji ih postavlja za vječne direktore). Svi moji prijatelji koji rade po školama širom RS a postali su direktori kažu mi isto uđi u stranku, odradi im izbore drugačije nećeš, a kada te postave onda ide; namještanja tendera za ogrev, izlete, ekskurzije, priredbi namještenih konkrsa na radna mjesta od tehničkog osoblja do nastavnika za njihove članove stranke itd.itd.. Da nije tragično i žalosno bilo bi smješno.

ODGOVORITE
Name

tesim

03.07.2021 10:33

šta očekivati od vlasti koja za ministra prosvete postavi nekoga ko sa prosvjetom nema nikakve veze. Ne ulazim u ljudske i stručne kvalitete naše ministarke, ali smatram da bi ministar prosvjete trebao biti neko sa dugogodišnjim iskustvom u nastavi. Samo takva osoba može da razumije stanje u obrazovanju i da radi na njegovom unapređenju.

ODGOVORITE
Name

Saglasan sa vecinom komentara

03.07.2021 17:08

Medjutim, ima jedna pojava koju niko nije primijetio, a to je da radnici skole koji su u opoziciji, takodje nemaju nikakvih problema, odlicni saradjuju sa direktorima. Dapace, saradnja ( ne u smislu unapredjenja ucenja, nego uvlacenja) je na zavidnom nivou. Problem imaju ljudi, koji misle svojom glavom i nikom ne podilaze. Ima jos par karakternih i strucnih ljudi. Tesko je gledati sve te greske u dnevnicima i u dokumentaciji, a nemati pravo ukazati na njih jer to vrijedja,potpisnici tih redova su uvazeni clanovi stranaka ( svejedno kojih). Dva smo svijeta različita.....

ODGOVORITE