Хрвати нашли кривца за усташки симбол на дресовима

Хрватска фудбалска репрезентација током четири утакмице на Еуру играла је у дресовима на којима је стајала застава с погрешним хрватским грбом, а санкције због свега би требало да сноси економ ХНС-а задужен за оперативу у вези с дресовима Денис Луканчић.

Спорт 01.07.2021 | 17:31
Хрвати нашли кривца за усташки симбол на дресовима

На званичној застави Републике Хрватске прво поље шаховнице је црвено, а Ватрени су на Еуру имали шаховницу с првим бијелим пољем, што је симбол усташке Независне Државе Хрватске.

Првобитно објашњење је понудио Томислав Пацак, портпарол Хрватског фудбалског савеза.

"Сву штампу на спортској опреми хрватске репрезентације ради твртка Ситотисак Децолор, укључујући заставе земаља за поједине утакмице. Нажалост, догодила се ненамјерна грешка у ручном векторском цртању и потом у штампању хрватске заставице уочи Европског првенства, која потом није примијећена", казао је Пацак.

Ова прича данас је добила нови епилог, а из ХНС-а су за "Индеx.хр" открили да ће посљедице сносити економ задужен за оперативу око дресова Денис Луканчић.

"Да, сигурно ће сносити санкције, али још нисмо о томе одлучили", рекли су из ХНС-а.

Такође се наводи да ће у будућности хрватске дресове вјероватно штампати друга фирма, а откривено је и то да се убрзо сазнало да је ова фирма погријешила и у штампању дресова Хрватске за пријатељску утакмицу с Турском, када је на дресу, уз заставу Хрватске, отиснула заставу Туниса. ХНС је тада уочио грешку и повукао дресове прије утакмице.

"Као и у случају грба на хрватској застави, графичку припрему и штампање застава на дресове за утакмицу против Турске радила је фирма Ситотисак Децолор. Дјелатници ХНС-а тада су на вријеме уочили погрешну заставу за репрезентацију Турске те су уочи утакмице заставе уклоњене са свих дресова за ту утакмицу. ХНС је упозорио партнере на ту значајну погрешку те се, у контексту добре сарадње која траје од прве утакмице репрезентације, није донијела одлука о прекиду сарадње. Као што је најављено јучер, ХНС ће након кардиналне, иако ненамјерне, погрешке с хрватским грбом на државној застави размотрити даљњу сарадњу с фирмом Ситотисак Децолор, а уведени су додатни интерни контролни механизми како се било какви слични случајеви не би могли поновити", саопштили су из ХНС-а.

Подсјећамо, на Еуру је пракса да на дресовима екипа буду заставе држава које играју тај меч, заједно с натписом мјеста и датума одигравања сусрета.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

РАШО

01.07.2021 15:49

Ово је још један доказ да Хрвати неке ствари са закашњењем уочавају.Али не смо они и УЕФА такође,а и сами играчи.Тек после одигране четири утакмице некоме ипак паде наум да је грешка (не)намерно учињена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

01.07.2021 15:50

Цртали свастику на Пољуду, навијачи се поредали у облику свастике у Ливорну, Шимунић узео микрофон на стадиону и са публиком узвикивао “за дом спремни”, носе црне дресове са усташком шаховницом (као НДХ дресови)…коме није јасно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

01.07.2021 17:42

И као"слуцајно? Ниста код њих није слуцајно.Све промисљено и намјерно.