Пројекат је штетан: Кина крши прописе финансирајући градњу „Угљевик 3“

Кина је пројекат градње термоелектране „Угљевик 3“ осмислила без ваљане процјене утицаја на животну средину, истиче Wаwа Wанг, програмска директорица међународне организације „Јуст Финанце Интернатионал“ која прати кинеске инвестиције у иностранству.

Република Српска 30.06.2021 | 19:48
Пројекат је штетан: Кина крши прописе финансирајући градњу „Угљевик 3“

Након што је портал ЦАПИТАЛ открио да је потписан уговор о изградњи термоелектране „Угљевик 3“ између кинеске компаније „Цхина Елецтриц“ и пољско-кинеске „Суннингwелл Интернатионал ЛТД“, еколошке организације изразиле су забринутост и позвале владе Републике Српске и Кине да се јавно и транспарентно изјасне око планова и епилога тог, како су навели, изузетно штетног пројекта.

Wаwа Wанг, програмска директорица међународне организације „Јуст Финанце Интернатионал“, која се бави анализом потрошње јавног новца кроз инфраструктурне пројекте, истиче да је Кина допустила свом државном предузећу да започне нови пројекат термоелектрана што је у супротности са кинеском климатском политиком.

“Поред тога што Кина избјегава питање забринутости невладиних организација и УН-а због непоштовања законских захтјева везаних за пројекте угља у БиХ које финансирају Кинези, него је и овај пројекат, још једном, осмислила без ваљане процјене утицаја на животну средину”, казала је Wаwа Wанг.

Из Центра за животну средину Бањалука поручују да је неопходно раскинути нетранспарентне уговоре за пројекат „Угљевик 3“.

“Пројекат „Угљевик 3“ је дугогодишња рак рана енергетског сектора, а власти прешутно дозвољавају инвеститору да крши све могуће уговоре и законе. Одједном се појављује чаробни кинески штапић за још један пројекат који је од самог старта био осуђен на пропаст. Питамо се зашто Влада Републике Српске до сада још није раскинула уговор са „Цомсар Енергy“, али и коме то у овом добу, када се прелази на обновљиве изворе енергије и термоелектране се гасе, уопште пада на памет да разматра нове пројекте термоелектрана на угаљ?”, казала је Мајда Ибраковић из Центра за животну средину.

Центар за животну средину неколико пута се обраћао Влади РС и Министарству за енергетику и рударство РС с упитом на основу чега је продужен концесиони период и повећана инсталисана снага, међутим конкретан и оправдан одговор из ових институција нису још добили.

Иако за тај пројекат концесију има руски милијардер Рашид Сердаров, у његовој фирми „Цомсар Енергy“ нису жељели да откривају детаље, док су извори из Владе Српске потврдили да никакав захтјев за пренос концесије нису добили.

„Важно је да ће се инвестиција наставити и то ће бити у складу са свим европским директивама и уз поштовање норми“, рекао је јуче Синиша Мајсторовић из „Цомсар Енергy“.

ЦАПИТАЛ је јуче открио да су 18. јуна кинеска компанија „Цхина Елецтриц“ и пољско-кинеска „Суннингwелл Интернатионал ЛТД“ одржали видео конференцију и службено потписали ЕПЦ уговор, односно уговор о енергетском учинку за изградњу термоелектране „Угљевик 3“ у БиХ, јачине 2x350МW  и капацитета 4,2 милиона тона угља.

„У име обје стране уговор су потписали генерални директор „Цхина Елецтриц“ ​​Wу Гуисхенг и предсједник управе „Суннингwелла“ Марек Фрyдрyцхy, а потписивању су присуствовали предсједник „Цхина ЕлецтрицИан“ Зхао Хуи, извршни директор Зханг Yанфеи, замјеник генералног директора Yуан Бо, Зханг Даyонг и виши менаџерски тим власничке компаније“, навели су Цхина Натионал Елецтриц Енгинееринг (ЦНЕЕЦ).

Још прије двије године открили смо да се за концесије „Цомсара“ интересује једна пољско-кинеска компанија, а тада се у причу укључила и „Електропривреда РС“ која је такође била заинтересована за откуп концесије. Од тога се очигледно одустало јер сада директор „Електропривреде РС“ Лука Петровић тврди да то није пројекат „Електропривреде“, те да не зна детаље.

Подсјећамо, Влада Републике Српске ове године је поново изашла у сусрет руском олигарху Рашиду Средарову и продужила рок за изградњу и коришћење термоелектране „Угљевик 3“ на 44 године.

Влада је по ко зна који пут прихватила захтјеве „Цомсар Енергy РС“, иако су пробијени сви рокови за изградњу те термоелектране која је, по ранијим најавама, већ требало да буде пуштена у рад.

(Цапитал)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Реално

30.06.2021 18:05

Куда Кинези прођу ту ни трава не расте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

30.06.2021 19:13

Тако у Станарима ти кинези направисе термоекектрану. Запосли се око 1000 радника и станари имају највеци просјек плате у РС. Преко 1200 км просјецна плата

Name

Поскок

01.07.2021 04:21

Дајте Давору Прелицу, видите да је одлицан лопов и манипулатор. Пусти кинезе, они су само мозда, ал мозда капиталом јаци, овај има искуства како да заврне и сви да буду задовољни, као у скорасњем удесу, сви вец се потрудили да се заборави.

Name

321

30.06.2021 19:10

Ковацевиц је медијатор овог циркуса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wаy Wаy

30.06.2021 19:23

Засто би овај пројекат био лос, та електрана це се радити у складу са најмодернијим еколоским нормама. Сто се тице загадјења прво треба ријесити загадјење у граду Бијељина гдје лозиста на мрки угаљ у зградама и домовима избаце висе угљендиоксида него једна термоелектрана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекса

30.06.2021 21:32

1. Еколошке норме се неће испоштовати то сви знамо. 2. Чак и да се испоштују то једноставно није довољно добро и много је скупа технологија. 3. Ко ће контролисати да ли се то заиста примењује? Наши некорумпирани инспектори? 4. Апсолутна глупост да индивидуална ложишта загађују више од ТЕ или индустрије генерално. Проблем јесу. Али кад грађани имају проблем зар не треба онда држава да га реши, помогне у решавању, како год? Шта је поента државе, да служи грађанима, решава њихове проблеме или да само управља парама које фактички нема, тј. не ствара их?

Name

Реал

30.06.2021 19:44

Додик продаје рудник за 300 милиона а алумину за 250 милиона Пољацима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wаy Wаy

01.07.2021 04:32

А како ви мозете са сигурнисцу тврдити да се еколоске норме неце постовати. Од цега мислите да зиви ова регија кад се постојеца електрана затвори. Да ли мислите да це увозна струја бити јефтинија од домаце. Како мислите да надокнадимо електрицну енергију из обновљивих извора кад је вец јасно да нису довољни нити поуздани током цијеле године. А ако казете да је глупост загадјење у граду Бијељини препоруцујем вам да током сезоне лозења свако веце просетате градом па да онда прицате.

Name

Перо Угљевик

30.06.2021 19:51

По овом треба све дрзавне електране затворити, дати отказе а ови добијати паре за ове глупости ....Маида зна, њу треба слусати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

30.06.2021 19:53

Паметан потез

Name

бице кисе ових дана

30.06.2021 20:29

нецете струју на угаљ а кукацете када увозна струја буде дупло скупља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

30.06.2021 23:23

Ми смо њихова колонија? Почеће нас и тући. Владаоци наши са њима одушевљени, дају им не виђене олакшице, а људи у Србији код њих раде седмично 60 сати за 38 хиљада динара. Биће и горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад З.

01.07.2021 04:35

Ово је класичан примјер како се постаје колонија: уговор који се тиче нас и кориштења нашег рудног богатства - потписују Кинези и Пољаци! Нас нигдје нема! А гдје смо? За сад смо још увијек ту, али без бриге, иселићемо се!

ОДГОВОРИТЕ