Projekat je štetan: Kina krši propise finansirajući gradnju „Ugljevik 3“

Kina je projekat gradnje termoelektrane „Ugljevik 3“ osmislila bez valjane procjene uticaja na životnu sredinu, ističe Wawa Wang, programska direktorica međunarodne organizacije „Just Finance International“ koja prati kineske investicije u inostranstvu.

Republika Srpska 30.06.2021 | 19:48
Projekat je štetan: Kina krši propise finansirajući gradnju „Ugljevik 3“

Nakon što je portal CAPITAL otkrio da je potpisan ugovor o izgradnji termoelektrane „Ugljevik 3“ između kineske kompanije „China Electric“ i poljsko-kineske „Sunningwell International LTD“, ekološke organizacije izrazile su zabrinutost i pozvale vlade Republike Srpske i Kine da se javno i transparentno izjasne oko planova i epiloga tog, kako su naveli, izuzetno štetnog projekta.

Wawa Wang, programska direktorica međunarodne organizacije „Just Finance International“, koja se bavi analizom potrošnje javnog novca kroz infrastrukturne projekte, ističe da je Kina dopustila svom državnom preduzeću da započne novi projekat termoelektrana što je u suprotnosti sa kineskom klimatskom politikom.

“Pored toga što Kina izbjegava pitanje zabrinutosti nevladinih organizacija i UN-a zbog nepoštovanja zakonskih zahtjeva vezanih za projekte uglja u BiH koje finansiraju Kinezi, nego je i ovaj projekat, još jednom, osmislila bez valjane procjene uticaja na životnu sredinu”, kazala je Wawa Wang.

Iz Centra za životnu sredinu Banjaluka poručuju da je neophodno raskinuti netransparentne ugovore za projekat „Ugljevik 3“.

“Projekat „Ugljevik 3“ je dugogodišnja rak rana energetskog sektora, a vlasti prešutno dozvoljavaju investitoru da krši sve moguće ugovore i zakone. Odjednom se pojavljuje čarobni kineski štapić za još jedan projekat koji je od samog starta bio osuđen na propast. Pitamo se zašto Vlada Republike Srpske do sada još nije raskinula ugovor sa „Comsar Energy“, ali i kome to u ovom dobu, kada se prelazi na obnovljive izvore energije i termoelektrane se gase, uopšte pada na pamet da razmatra nove projekte termoelektrana na ugalj?”, kazala je Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu.

Centar za životnu sredinu nekoliko puta se obraćao Vladi RS i Ministarstvu za energetiku i rudarstvo RS s upitom na osnovu čega je produžen koncesioni period i povećana instalisana snaga, međutim konkretan i opravdan odgovor iz ovih institucija nisu još dobili.

Iako za taj projekat koncesiju ima ruski milijarder Rašid Serdarov, u njegovoj firmi „Comsar Energy“ nisu željeli da otkrivaju detalje, dok su izvori iz Vlade Srpske potvrdili da nikakav zahtjev za prenos koncesije nisu dobili.

„Važno je da će se investicija nastaviti i to će biti u skladu sa svim evropskim direktivama i uz poštovanje normi“, rekao je juče Siniša Majstorović iz „Comsar Energy“.

CAPITAL je juče otkrio da su 18. juna kineska kompanija „China Electric“ i poljsko-kineska „Sunningwell International LTD“ održali video konferenciju i službeno potpisali EPC ugovor, odnosno ugovor o energetskom učinku za izgradnju termoelektrane „Ugljevik 3“ u BiH, jačine 2x350MW  i kapaciteta 4,2 miliona tona uglja.

„U ime obje strane ugovor su potpisali generalni direktor „China Electric“ ​​Wu Guisheng i predsjednik uprave „Sunningwella“ Marek Frydrychy, a potpisivanju su prisustvovali predsjednik „China ElectricIan“ Zhao Hui, izvršni direktor Zhang Yanfei, zamjenik generalnog direktora Yuan Bo, Zhang Dayong i viši menadžerski tim vlasničke kompanije“, naveli su China National Electric Engineering (CNEEC).

Još prije dvije godine otkrili smo da se za koncesije „Comsara“ interesuje jedna poljsko-kineska kompanija, a tada se u priču uključila i „Elektroprivreda RS“ koja je takođe bila zainteresovana za otkup koncesije. Od toga se očigledno odustalo jer sada direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović tvrdi da to nije projekat „Elektroprivrede“, te da ne zna detalje.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske ove godine je ponovo izašla u susrеt ruskom oligarhu Rašidu Sredarovu i produžila rok za izgradnju i korišćenje termoelektrane „Ugljevik 3“ na 44 godine.

Vlada je po ko zna koji put prihvatila zahtjeve „Comsar Energy RS“, iako su probijeni svi rokovi za izgradnju te termoelektrane koja je, po ranijim najavama, već trebalo da bude puštena u rad.

(Capital)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Realno

30.06.2021 18:05

Kuda Kinezi prođu tu ni trava ne raste...

ODGOVORITE
Name

Da

30.06.2021 19:13

Tako u Stanarima ti kinezi napravise termoekektranu. Zaposli se oko 1000 radnika i stanari imaju najveci prosjek plate u RS. Preko 1200 km prosjecna plata

Name

Poskok

01.07.2021 04:21

Dajte Davoru Prelicu, vidite da je odlican lopov i manipulator. Pusti kineze, oni su samo mozda, al mozda kapitalom jaci, ovaj ima iskustva kako da zavrne i svi da budu zadovoljni, kao u skorasnjem udesu, svi vec se potrudili da se zaboravi.

Name

321

30.06.2021 19:10

Kovacevic je medijator ovog cirkusa...

ODGOVORITE
Name

Way Way

30.06.2021 19:23

Zasto bi ovaj projekat bio los, ta elektrana ce se raditi u skladu sa najmodernijim ekoloskim normama. Sto se tice zagadjenja prvo treba rijesiti zagadjenje u gradu Bijeljina gdje lozista na mrki ugalj u zgradama i domovima izbace vise ugljendioksida nego jedna termoelektrana.

ODGOVORITE
Name

Алекса

30.06.2021 21:32

1. Еколошке норме се неће испоштовати то сви знамо. 2. Чак и да се испоштују то једноставно није довољно добро и много је скупа технологија. 3. Ко ће контролисати да ли се то заиста примењује? Наши некорумпирани инспектори? 4. Апсолутна глупост да индивидуална ложишта загађују више од ТЕ или индустрије генерално. Проблем јесу. Али кад грађани имају проблем зар не треба онда држава да га реши, помогне у решавању, како год? Шта је поента државе, да служи грађанима, решава њихове проблеме или да само управља парама које фактички нема, тј. не ствара их?

Name

Real

30.06.2021 19:44

Dodik prodaje rudnik za 300 miliona a aluminu za 250 miliona Poljacima

ODGOVORITE
Name

Way Way

01.07.2021 04:32

A kako vi mozete sa sigurniscu tvrditi da se ekoloske norme nece postovati. Od cega mislite da zivi ova regija kad se postojeca elektrana zatvori. Da li mislite da ce uvozna struja biti jeftinija od domace. Kako mislite da nadoknadimo elektricnu energiju iz obnovljivih izvora kad je vec jasno da nisu dovoljni niti pouzdani tokom cijele godine. A ako kazete da je glupost zagadjenje u gradu Bijeljini preporucujem vam da tokom sezone lozenja svako vece prosetate gradom pa da onda pricate.

Name

Pero Ugljevik

30.06.2021 19:51

Po ovom treba sve drzavne elektrane zatvoriti, dati otkaze a ovi dobijati pare za ove gluposti ....Maida zna, nju treba slusati

ODGOVORITE
Name

Pero

30.06.2021 19:53

Pametan potez

Name

bice kise ovih dana

30.06.2021 20:29

necete struju na ugalj a kukacete kada uvozna struja bude duplo skuplja

ODGOVORITE
Name

Bok

30.06.2021 23:23

Mi smo njihova kolonija? Počeće nas i tući. Vladaoci naši sa njima oduševljeni, daju im ne viđene olakšice, a ljudi u Srbiji kod njih rade sedmično 60 sati za 38 hiljada dinara. Biće i gore.

ODGOVORITE
Name

Milorad Z.

01.07.2021 04:35

Ovo je klasičan primjer kako se postaje kolonija: ugovor koji se tiče nas i korištenja našeg rudnog bogatstva - potpisuju Kinezi i Poljaci! Nas nigdje nema! A gdje smo? Za sad smo još uvijek tu, ali bez brige, iselićemo se!

ODGOVORITE