Црнадак: Бисера Турковић избор СНСД-а и СДА

Црнадак каже да је СНСД-ов Савјет министара првог радног дана смијенио јединог помоћника министра у МИП-у из српског народа и поставио Бошњака на његово мјесто, чиме је почело потпуно препуштање спољне политике Странци демократске акције.

Босна и Херцеговина 30.06.2021 | 12:12
Црнадак: Бисера Турковић избор СНСД-а и СДА

- За посљедња дешавања на међународној сцени није крива Бисера Турковић, него коалициони партнери СДА из Републике Српске који јој дозвољавају такво понашање. Мора се јасно и гласно рећи да је госпођа Турковић избор СНСД-а, да су они гласали за то да она обавља посао министра иностраних послова и да она и дан-данас има подршку СНСД-а“, рекао је Игор Црнадак, потпредсједник ПДП-а и бивши министар иностраних послова БиХ. 

Црнадак каже да је СНСД-ов Савјет министара првог радног дана смијенио јединог помоћника министра у МИП-у из српског народа и поставио Бошњака на његово мјесто, чиме је почело потпуно препуштање спољне политике Странци демократске акције.

„Док је ПДП представљао Републику Српску у Предсједниству БиХ и Министарству иностраних послова овакве ствари се нису дешавале и Република Српска није била у подређеном положају као што је сада случај. Није могла проћи Изетбеговићева ревизија тужбе против Србије, нити је амбасадорка Чолаковић могла говорити ста хоће на Савјету безбједности, али зато морате бити чврсти и морате имати став, а не само кукати, као што то ради СНСД“, каже Црнадак.

Он сматра да је крајње вријеме да се представници Републике Српске уозбиље и почну у области спољне политике радити, умјесто што сваки дан запомажу и тужакају се међусобно.

(БН) 

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

ојој

30.06.2021 10:27

док си ти био крао си капом и саком и путовао неоправдано а н иста ниси урадио као ни дотицна господја лопов број два само стом је она јос безобразнија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.06.2021 10:53

Браво,само нека казе 1 ствар ста је урадио за Републику Српску

Name

Ре

30.06.2021 11:44

Јел те то струцњак дјајиц навратио,да лупетас?

Name

Докле висе

30.06.2021 11:48

Сад дискутујемо о министрици а нико се не пита сто Русија није користила вето То нам је за наук уздај се у се и у своје кљусе

Name

Ре ре

30.06.2021 12:16

Ста сте ви урадили лопови једни?

Name

Додичић

30.06.2021 12:39

Како би покушао зауставити ово именовање и Сцхмидтов долазак у БиХ обратио се двјема државама од којих је очекивао највећу подршку, Србији и Русији. Међутим, предсједник Србије Александар Вучић му је јасно ставио до знања да од њега такву врсту подршке неће имати. Након састанка са Додиком, као и челницима РС-а Вучић је отворено казао да ће се састајати и разговарати са Сцхмидтом. Нешто дуже је трајала илузика да ће Русија зауставити Сцхмидтово именовање. Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов је отворено најавио да ће Русија уложити вето у Вијећу сигурности на Сцхмидтово именовање. Синоћ је одржана сједница Вијећа сигурности на којој се расправљало о БиХ. Међутим, Русија је мало "галамила", али вето није уложен. Тиме је Додик очигледно изгубио упориште и у свом другом упоришту. Након "тате" Вучића, подршку му је ускратила и "мајчица" Русија

Name

меxико

01.07.2021 09:19

Ух па ти имао став Сад видим да нам је било боље

Name

А

30.06.2021 10:40

Избор СДА и СНСД народ. Шта ти није јасно? 5 година си био на њеном мјесту па шта си ти урадио? Тих 4,5 година нити сам не знаш чи си био избор, ал ето био си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

30.06.2021 10:53

Твој коментар ни8је ни за обданиште.СМ ћине ћланови партија са највише гласова.Ни ТИ ниси дошао вољом Бакира ,већ вољом Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРВИ ЧИН

30.06.2021 11:06

Први чин Још крајем 2020. у новембру одржано је онлине засједање при Вијећу сигурности УН-а, гдје се Милорад Додик обратио. Тада је жестоко критиковао Валентина Инзка, али и неке друге бивше високе представнике, износио је тешке ријечи, одбијао послушност. Као одговор је добио критике амбасадора, а у коначници је пристао и потихо ипак уклонио плочу с именом ратног злочинца Радована Караџића, која се налазила на студентском дому на Палама. То је била јасна порука да политика коју води Додик неће добити подршку Запада, а осим вербалне, нема ни неке конкретније подршке Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРУГИ ЧИН

30.06.2021 11:06

Други чин Милорад Додик је пораз у УН-у доживио и недавно, на дан коначне пресуде Ратку Младићу, када се свим силама борио да забрани обраћање бх. амбасадора при УН-у Свена Алкалаја. Тада је представик наше земље јасно и отворено позвао Србију да БиХ испоручи Новака Ђукића и друге бјегунце који су осумњичени за ратне злочине. Сва писма и дипломатски притисак који је Додик уложио да се онемогући наступ Алкалаја нису успјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕЋИ ЧИН

30.06.2021 11:07

Трећи чин као пораз Додикове политике Вијеће сигурности је на тачки о Босни и Херцеговини повукло питање именовања новог високог представника и то на велико инсистирање Русије, која је тражила да се Вијеће сигурности изјасни о чињеници да је Вијеће за имплементацију мира (ПИЦ) уз издвојено мишљење Русије, већ прихватило оставку Валентина Инзка и именовање Нијемца Цхристиана Сцхмидта. пак, Русија је остала усамљена јер су се амбасадори осталих земаља изјаснили позитивно, а прије свега представник САД-а, који је јасно поручио да је избор Сцхмидта готова ствар. Важно је нагласити да ни Кина, као стална чланица Вијећа сигурности УН-а, није "правила проблем" због Сцхмидта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко

30.06.2021 11:20

Како не кажете да је Додик и снсд запалио аутобус код Фекетића ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урос

30.06.2021 13:04

Свака цаст Босњацима, људи се боре аргументима и упркос насој и хрватској сарадњи опет гурају своје интересе. Да се ХДЗ и СДА уједине против Срба и да у томе имају подрску Хрватске уз насе политицаре типа Додик и Цвијановиц нигдје нас не би било. Мозда је вријеме за заокрет, са Босњацима треба градити односе, Хрвати нам забијају ноз у ледја сваки пут кад смо са њима. Имамо висе интереса са Босњацима него са Хрватима који нема 8% у БиХ. Висе има миграната.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXл

30.06.2021 18:46

Неприродно је раскинути сарадњу Додика, Жељке, Касиповића и других са Хрватима, па и немогуће.

Name

странац

30.06.2021 13:58

Ити си само сједио у Сарајеву и ниси ниста урадио за Републику Српску доста је и тебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ПРВИ ЦИН

30.06.2021 14:02

РАДОВАН КАРАДЗИЦ ЈЕ НАС ХЕРОЈ а не ратни злоцинац бидеру ако знас стаје

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

30.06.2021 14:59

Каква Бисерка таква и БиХ у свијету. Ако смо спали да нам Бисерка представља нашу земљу јадни смо ми. А јадни смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ковиљка

30.06.2021 15:45

само нека си Ти био беспријекоран.

ОДГОВОРИТЕ