Crnadak: Bisera Turković izbor SNSD-a i SDA

Crnadak kaže da je SNSD-ov Savjet ministara prvog radnog dana smijenio jedinog pomoćnika ministra u MIP-u iz srpskog naroda i postavio Bošnjaka na njegovo mjesto, čime je počelo potpuno prepuštanje spoljne politike Stranci demokratske akcije.

Bosna i Hercegovina 30.06.2021 | 12:12
Crnadak: Bisera Turković izbor SNSD-a i SDA

- Za posljednja dešavanja na međunarodnoj sceni nije kriva Bisera Turković, nego koalicioni partneri SDA iz Republike Srpske koji joj dozvoljavaju takvo ponašanje. Mora se jasno i glasno reći da je gospođa Turković izbor SNSD-a, da su oni glasali za to da ona obavlja posao ministra inostranih poslova i da ona i dan-danas ima podršku SNSD-a“, rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a i bivši ministar inostranih poslova BiH. 

Crnadak kaže da je SNSD-ov Savjet ministara prvog radnog dana smijenio jedinog pomoćnika ministra u MIP-u iz srpskog naroda i postavio Bošnjaka na njegovo mjesto, čime je počelo potpuno prepuštanje spoljne politike Stranci demokratske akcije.

„Dok je PDP predstavljao Republiku Srpsku u Predsjednistvu BiH i Ministarstvu inostranih poslova ovakve stvari se nisu dešavale i Republika Srpska nije bila u podređenom položaju kao što je sada slučaj. Nije mogla proći Izetbegovićeva revizija tužbe protiv Srbije, niti je ambasadorka Čolaković mogla govoriti sta hoće na Savjetu bezbjednosti, ali zato morate biti čvrsti i morate imati stav, a ne samo kukati, kao što to radi SNSD“, kaže Crnadak.

On smatra da je krajnje vrijeme da se predstavnici Republike Srpske uozbilje i počnu u oblasti spoljne politike raditi, umjesto što svaki dan zapomažu i tužakaju se međusobno.

(BN) 

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

ojoj

30.06.2021 10:27

dok si ti bio krao si kapom i sakom i putovao neopravdano a n ista nisi uradio kao ni doticna gospodja lopov broj dva samo stom je ona jos bezobraznija

ODGOVORITE
Name

Re

30.06.2021 10:53

Bravo,samo neka kaze 1 stvar sta je uradio za Republiku Srpsku

Name

Re

30.06.2021 11:44

Jel te to strucnjak djajic navratio,da lupetas?

Name

Dokle vise

30.06.2021 11:48

Sad diskutujemo o ministrici a niko se ne pita sto Rusija nije koristila veto To nam je za nauk uzdaj se u se i u svoje kljuse

Name

Re re

30.06.2021 12:16

Sta ste vi uradili lopovi jedni?

Name

Dodičić

30.06.2021 12:39

Kako bi pokušao zaustaviti ovo imenovanje i Schmidtov dolazak u BiH obratio se dvjema državama od kojih je očekivao najveću podršku, Srbiji i Rusiji. Međutim, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mu je jasno stavio do znanja da od njega takvu vrstu podrške neće imati. Nakon sastanka sa Dodikom, kao i čelnicima RS-a Vučić je otvoreno kazao da će se sastajati i razgovarati sa Schmidtom. Nešto duže je trajala iluzika da će Rusija zaustaviti Schmidtovo imenovanje. Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov je otvoreno najavio da će Rusija uložiti veto u Vijeću sigurnosti na Schmidtovo imenovanje. Sinoć je održana sjednica Vijeća sigurnosti na kojoj se raspravljalo o BiH. Međutim, Rusija je malo "galamila", ali veto nije uložen. Time je Dodik očigledno izgubio uporište i u svom drugom uporištu. Nakon "tate" Vučića, podršku mu je uskratila i "majčica" Rusija

Name

mexiko

01.07.2021 09:19

Uh pa ti imao stav Sad vidim da nam je bilo bolje

Name

А

30.06.2021 10:40

Избор СДА и СНСД народ. Шта ти није јасно? 5 година си био на њеном мјесту па шта си ти урадио? Тих 4,5 година нити сам не знаш чи си био избор, ал ето био си.

ODGOVORITE
Name

OO7

30.06.2021 10:53

Tvoj komentar ni8je ni za obdanište.SM ćine ćlanovi partija sa najviše glasova.Ni TI nisi došao voljom Bakira ,već voljom Srba.

ODGOVORITE
Name

PRVI ČIN

30.06.2021 11:06

Prvi čin Još krajem 2020. u novembru održano je online zasjedanje pri Vijeću sigurnosti UN-a, gdje se Milorad Dodik obratio. Tada je žestoko kritikovao Valentina Inzka, ali i neke druge bivše visoke predstavnike, iznosio je teške riječi, odbijao poslušnost. Kao odgovor je dobio kritike ambasadora, a u konačnici je pristao i potiho ipak uklonio ploču s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića, koja se nalazila na studentskom domu na Palama. To je bila jasna poruka da politika koju vodi Dodik neće dobiti podršku Zapada, a osim verbalne, nema ni neke konkretnije podrške Rusije.

ODGOVORITE
Name

DRUGI ČIN

30.06.2021 11:06

Drugi čin Milorad Dodik je poraz u UN-u doživio i nedavno, na dan konačne presude Ratku Mladiću, kada se svim silama borio da zabrani obraćanje bh. ambasadora pri UN-u Svena Alkalaja. Tada je predstavik naše zemlje jasno i otvoreno pozvao Srbiju da BiH isporuči Novaka Đukića i druge bjegunce koji su osumnjičeni za ratne zločine. Sva pisma i diplomatski pritisak koji je Dodik uložio da se onemogući nastup Alkalaja nisu uspjeli

ODGOVORITE
Name

TREĆI ČIN

30.06.2021 11:07

Treći čin kao poraz Dodikove politike Vijeće sigurnosti je na tački o Bosni i Hercegovini povuklo pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i to na veliko insistiranje Rusije, koja je tražila da se Vijeće sigurnosti izjasni o činjenici da je Vijeće za implementaciju mira (PIC) uz izdvojeno mišljenje Rusije, već prihvatilo ostavku Valentina Inzka i imenovanje Nijemca Christiana Schmidta. pak, Rusija je ostala usamljena jer su se ambasadori ostalih zemalja izjasnili pozitivno, a prije svega predstavnik SAD-a, koji je jasno poručio da je izbor Schmidta gotova stvar. Važno je naglasiti da ni Kina, kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, nije "pravila problem" zbog Schmidta.

ODGOVORITE
Name

Duško

30.06.2021 11:20

Kako ne kažete da je Dodik i snsd zapalio autobus kod Feketića ?

ODGOVORITE
Name

Uros

30.06.2021 13:04

Svaka cast Bosnjacima, ljudi se bore argumentima i uprkos nasoj i hrvatskoj saradnji opet guraju svoje interese. Da se HDZ i SDA ujedine protiv Srba i da u tome imaju podrsku Hrvatske uz nase politicare tipa Dodik i Cvijanovic nigdje nas ne bi bilo. Mozda je vrijeme za zaokret, sa Bosnjacima treba graditi odnose, Hrvati nam zabijaju noz u ledja svaki put kad smo sa njima. Imamo vise interesa sa Bosnjacima nego sa Hrvatima koji nema 8% u BiH. Vise ima migranata.

ODGOVORITE
Name

XXl

30.06.2021 18:46

Neprirodno je raskinuti saradnju Dodika, Željke, Kasipovića i drugih sa Hrvatima, pa i nemoguće.

Name

stranac

30.06.2021 13:58

Iti si samo sjedio u Sarajevu i nisi nista uradio za Republiku Srpsku dosta je i tebe

ODGOVORITE
Name

RE PRVI CIN

30.06.2021 14:02

RADOVAN KARADZIC JE NAS HEROJ a ne ratni zlocinac bideru ako znas staje

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

30.06.2021 14:59

Kakva Biserka takva i BiH u svijetu. Ako smo spali da nam Biserka predstavlja našu zemlju jadni smo mi. A jadni smo.

ODGOVORITE
Name

Koviljka

30.06.2021 15:45

samo neka si Ti bio besprijekoran.

ODGOVORITE