Кинези преузимају „Угљевик 3“ од Рашида Сердарова, Влада Српске не зна ништа?!

Компаније „Цхина Елецтриц“ и „Суннингwелл Интернатионал ЛТД“ потписали су уговор о изградњи термоелектране „Угљевик 3“, открива портал ЦАПИТАЛ. Иако за тај пројекат концесију има руски милијардер Рашид Сердаров, у његовој фирми „Цомсар Енергy“ не желе да откривају детаље, док у Влади Српске истичу да никакав захтјев за пренос концесије нису добили.

Република Српска 29.06.2021 | 19:36
Кинези преузимају „Угљевик 3“ од Рашида Сердарова, Влада Српске не зна ништа?!

Цхина Натионал Елецтриц Енгинееринг (ЦНЕЕЦ) објавила је да су 18. јуна кинеска компанија „Цхина Елецтриц“ и пољско-кинеска „Суннингwелл Интернатионал ЛТД“ одржали видео конференцију и службено потписали ЕПЦ уговор, односно уговор о енергетском учинку за изградњу термоелектране „Угљевик 3“ у БиХ, јачине  2x350МW  и капацитета 4,2 милиона тона угља.

„У име обје стране уговор су потписали генерални директор „Цхина Елецтриц“ ​​Wу Гуисхенг и предсједник управе „Суннингwелла“ Марек Фрyдрyцхy, а потписивању су присуствовали предсједник „Цхина ЕлецтрицИан“ Зхао Хуи, извршни директор Зханг Yанфеи, замјеник генералног директора Yуан Бо, Зханг Даyонг и виши менаџерски тим власничке компаније“, навели су у ЦНЕЕЦ.

Додали су како овим пројектом улазе на европско тржиште, те како је потписивање уговора о томе значајно.

Није појашњено да ли ће бити партнери компаније „Цомсар Енергy“, која је носилац концесије за изградњу „Угљевика 3“, или ће потпуно преузети тај посао, а о томе нису могли да дају детаље ни у „Цомсару“.

„Наставља се пројекат, имамо преговоре са стратешким партнерима, али не могу износити детаље. Важно је да ће се инвестиција наставити и то ће бити у складу са свим европским директивама и уз поштовање норми“, рекао је Синиша Мајсторовић из „Цомсар Енергy“.

О евентуалном почетку градње није могао да говори, истичући да је и даље пандемија вируса корона у току и да се не може путовати без различитих ограничења.

Одговоре о кинеским плановима у Угљевику потражили смо и у Влади Српске, али упућени тврде да се мало шта зна званично о том пројекту.

„Из „Цомсара“ су рекли да ће се врло брзо обратити Влади када се договоре с Кинезима око преузимања пројекта, те око даље динамике пројекта. Ако се концесиони уговор, односно пројекат преузима у обиму већем од 50 одсто мора да иде на одобрење Владе, до данас такав захтјев није стигао“, рекао је за ЦАПИТАЛ извор у Влади Српске.

ЦАПИТАЛ је још прије двије године открио да се за концесије „Цомсара“ интересује једна пољско-кинеска компанија, а тада се у причу укључила и „Електропривреда РС“ која је такође била заинтересована за откуп концесије, а писмо намјере са потписом вршиоца дужности директора ЕРС Луке Петровића тада је достављено „Цомсару“.

Сада директор „Електропривреде РС“ Лука Петровић не може да говори о градњи термоелектране у Угљевику, истичући да то није пројекат „Електропривреде“, те да не зна детаље.

„Ако се реализује то ће бити на добробит грађана, локалних заједница и Буџета Републике, радује нас свака инвестиција јер ће стабилизовати енергетски сектор“, казао је Петровић.

Подсјећамо, Влада Републике Српске ове године је поново изашла у сусрет руском олигарху Рашиду Средарову и продужила рок за изградњу и коришћење термоелектране „Угљевик 3“ на 44 године, открио је ЦАПИТАЛ.

Влада је по ко зна који пут прихватила захтјеве „Цомсар Енергy РС“, која је у власништву фирме „Цомсар Енергy Лимитед“ Рашида Сердарова, иако су пробијени сви рокови за изградњу те термоелектране која је, по ранијим најавама, већ требало да буде пуштена у рад.

Претходно је Влада Републике Српске дозволила је компанији „Цомсар Енергy“ да повећа снагу планиране ТЕ „Угљевик 3“ на 700 МW супротно Стратегији развоја енергетике РС и политикама Енергетске заједнице.

(Цапитал)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Рајко

29.06.2021 18:15

Милорад Додик и његова политика расипништва ће скупо коштати Републику Српску. Ово су само први обриси зла које ће нам тек стићи на наплату...Епилог свега је нестанак и уништење Републике Српске. Већи непријатељ од Додика и његове банде нам не треба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле Трактор

29.06.2021 19:18

Ха, ха.. овако це једног дана да буде откупљена цијела РС!

Name

Зеки Пресс

30.06.2021 05:17

Мир, мир, мир - нико није крив!

Name

Мато

29.06.2021 18:16

Па питајте првог руса муљатира МИЛОКРАДА РУДОЊУ ОН ГА ДОВЕДЕ ДА ОПЕРЕ МИЛОНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

А пита ли се

29.06.2021 18:21

Народ и власт Угљевика и не шљиви нико. Влада РС ништа па ко онда овдје доноси одлуке јер не може ни тај Додик све постићи. Више је у Србији него овдје па не стиже цовјек све. Ем ордења од АВ ем кирије ем изградње по Златибору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа

29.06.2021 18:26

Колко нас европа воли засто ниста негради БРАВО КИНЕЗИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погцхамп

29.06.2021 19:25

Није као да раднике третирају као зивотиње у свим енергетским сустински напијајуцим продукцијама и фабрикама. Ниста добро не тразе

Name

Сли

29.06.2021 19:41

Кинези гдје додју трава не расте бице горе него са тусима литванцимс ма веселоооо

Name

А куд то

29.06.2021 19:47

Одлази нас народ, јел у Кину? И ста су то Кинези све направили?

Name

Хеј

29.06.2021 19:51

Па не гради зато сто ви висе волите кинезе него њих. Размисли ви се окрецете кинезима и не зелите у Еу?? Нек све узму и нек се населе најсретнији би ви били...

Name

ре

29.06.2021 20:55

цуј браво, а кинези гдје год улазу доводе своје раднике.

Name

Препусти се

29.06.2021 23:14

Земља кинезима, и ми смо Кинези и крај прице. А ста цемо кад смо као баје. Додусе и наси се сналазе по свијету, као радници, бивало је за вријеме Југославије, по Африци, мозда блиском истоку и ми смо били као неко ко је ето примјер и да ради. Ста се мозе. Људи измисли технику да олаксају, па се њоме затрпали. Напријед, назад, па Јово нанаово. Тако.

Name

Раде

29.06.2021 18:44

Другим ријечима, не зна се ни ко пије, ни ко плаћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваки дан се опљацка

29.06.2021 19:29

Неколико милиона марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј.лђ.

29.06.2021 19:29

Овај Сердаров опуво Српску са Додиком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ревизор

29.06.2021 21:03

Кинези су наша браћа. Живила Кина живио комунизам. Ујединимо се са Кином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

29.06.2021 21:53

Једног дана кад продје ова тиранија, изаце истина на видјело, питај драгог Бога колико це јос овакви слуцајева бити, нису овде у питању кинези, него криминал највецег степена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А зна

29.06.2021 22:12

Сто не би знала. Да ли је реално оцекивати од СДС/ПДП не знам да знају тацно гдје је која најбаналнија ствар у природи на планети и какви се процеси на њој одвијају. Не знам, хемијски, физицки, остали. Да ли знате како која сума сања, ријека зубори и да ли имате реалан осјецај тога у себи. Да ли имате икакав?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре А зна

30.06.2021 09:19

У праву си 113%

Name

Не пита се.

29.06.2021 23:09

Ма мало су цудана та правила. Груну неке ствари и онда нестану остављајуци пустос и на сву срецу зараслну, мада има и контаминираних ствари. Цовек из нарада има другацији однос према стварима око себе, само сто му сметају ненормални извјестацени услови, али ста цес морас опстајати, па сто мозес за себе и колко се мозе неутралисати ово НЕВРИЈЕМЕ неутралисес, кристалисес неке ствари. И у природи је кристализација и настанак спора ствар, ваљда због оваквих и другацијих природи својствених брзих процеса. Наравно, вјестацко крузење ствари, људи, на тудјим мјестима, али продје, и њима. На крају крајева перестројке су тихе, али уциковите, гласноце и слабости, су за слабице. А и мјесто гдје се јесте, било која тацка на свијету има дуалну природу, као казну за и награду зивот због. Па до следеце рунде вјероватно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Угљевик електрана

29.06.2021 23:26

Знаци СНСД, Српска, немозе да се каси, Кинези. А ста цес ту це и многи из Семберије прици и то се мозе рекламирати као успјех, а Сецерана је примјер неуспјеха, је ли, Саровиц је смакео Мицица, а да није било тако онда би радила и Сецеранда. Цица мица готова прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хуаwеи

29.06.2021 23:29

Угљевик. Сад це бити нових телефона. Директно из Кине брез постарине. Додусе мало цемо се усвињити, али јеебг. Неце правити свемирску станицу ту. Неце нам забранити да се пљунемо, додусе то не помазе, али ето то се мозе. Моземо замислити да смо супер-коњи, а и не морамо, то нас неце нико церати. Све у свему, зивот иде даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

профy54

30.06.2021 03:12

фацај мо се лопата и растјерајмо ту банду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wлли

30.06.2021 03:49

Све це то бити ок

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

30.06.2021 11:08

Језиво је да пустамо странцима наше највредније ресурсе.

ОДГОВОРИТЕ