Kinezi preuzimaju „Ugljevik 3“ od Rašida Serdarova, Vlada Srpske ne zna ništa?!

Kompanije „China Electric“ i „Sunningwell International LTD“ potpisali su ugovor o izgradnji termoelektrane „Ugljevik 3“, otkriva portal CAPITAL. Iako za taj projekat koncesiju ima ruski milijarder Rašid Serdarov, u njegovoj firmi „Comsar Energy“ ne žele da otkrivaju detalje, dok u Vladi Srpske ističu da nikakav zahtjev za prenos koncesije nisu dobili.

Republika Srpska 29.06.2021 | 19:36
Kinezi preuzimaju „Ugljevik 3“ od Rašida Serdarova, Vlada Srpske ne zna ništa?!

China National Electric Engineering (CNEEC) objavila je da su 18. juna kineska kompanija „China Electric“ i poljsko-kineska „Sunningwell International LTD“ održali video konferenciju i službeno potpisali EPC ugovor, odnosno ugovor o energetskom učinku za izgradnju termoelektrane „Ugljevik 3“ u BiH, jačine  2x350MW  i kapaciteta 4,2 miliona tona uglja.

„U ime obje strane ugovor su potpisali generalni direktor „China Electric“ ​​Wu Guisheng i predsjednik uprave „Sunningwella“ Marek Frydrychy, a potpisivanju su prisustvovali predsjednik „China ElectricIan“ Zhao Hui, izvršni direktor Zhang Yanfei, zamjenik generalnog direktora Yuan Bo, Zhang Dayong i viši menadžerski tim vlasničke kompanije“, naveli su u CNEEC.

Dodali su kako ovim projektom ulaze na evropsko tržište, te kako je potpisivanje ugovora o tome značajno.

Nije pojašnjeno da li će biti partneri kompanije „Comsar Energy“, koja je nosilac koncesije za izgradnju „Ugljevika 3“, ili će potpuno preuzeti taj posao, a o tome nisu mogli da daju detalje ni u „Comsaru“.

„Nastavlja se projekat, imamo pregovore sa strateškim partnerima, ali ne mogu iznositi detalje. Važno je da će se investicija nastaviti i to će biti u skladu sa svim evropskim direktivama i uz poštovanje normi“, rekao je Siniša Majstorović iz „Comsar Energy“.

O eventualnom početku gradnje nije mogao da govori, ističući da je i dalje pandemija virusa korona u toku i da se ne može putovati bez različitih ograničenja.

Odgovore o kineskim planovima u Ugljeviku potražili smo i u Vladi Srpske, ali upućeni tvrde da se malo šta zna zvanično o tom projektu.

„Iz „Comsara“ su rekli da će se vrlo brzo obratiti Vladi kada se dogovore s Kinezima oko preuzimanja projekta, te oko dalje dinamike projekta. Ako se koncesioni ugovor, odnosno projekat preuzima u obimu većem od 50 odsto mora da ide na odobrenje Vlade, do danas takav zahtjev nije stigao“, rekao je za CAPITAL izvor u Vladi Srpske.

CAPITAL je još prije dvije godine otkrio da se za koncesije „Comsara“ interesuje jedna poljsko-kineska kompanija, a tada se u priču uključila i „Elektroprivreda RS“ koja je takođe bila zainteresovana za otkup koncesije, a pismo namjere sa potpisom vršioca dužnosti direktora ERS Luke Petrovića tada je dostavljeno „Comsaru“.

Sada direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović ne može da govori o gradnji termoelektrane u Ugljeviku, ističući da to nije projekat „Elektroprivrede“, te da ne zna detalje.

„Ako se realizuje to će biti na dobrobit građana, lokalnih zajednica i Budžeta Republike, raduje nas svaka investicija jer će stabilizovati energetski sektor“, kazao je Petrović.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske ove godine je ponovo izašla u susrеt ruskom oligarhu Rašidu Sredarovu i produžila rok za izgradnju i korišćenje termoelektrane „Ugljevik 3“ na 44 godine, otkrio je CAPITAL.

Vlada je po ko zna koji put prihvatila zahtjeve „Comsar Energy RS“, koja je u vlasništvu firme „Comsar Energy Limited“ Rašida Serdarova, iako su probijeni svi rokovi za izgradnju te termoelektrane koja je, po ranijim najavama, već trebalo da bude puštena u rad.

Prethodno je Vlada Republike Srpske dozvolila je kompaniji „Comsar Energy“ da poveća snagu planirane TE „Ugljevik 3“ na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice.

(Capital)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Rajko

29.06.2021 18:15

Milorad Dodik i njegova politika rasipništva će skupo koštati Republiku Srpsku. Ovo su samo prvi obrisi zla koje će nam tek stići na naplatu...Epilog svega je nestanak i uništenje Republike Srpske. Veći neprijatelj od Dodika i njegove bande nam ne treba!

ODGOVORITE
Name

Burle Traktor

29.06.2021 19:18

Ha, ha.. ovako ce jednog dana da bude otkupljena cijela RS!

Name

Zeki Press

30.06.2021 05:17

Mir, mir, mir - niko nije kriv!

Name

Mato

29.06.2021 18:16

Pa pitajte prvog rusa muljatira MILOKRADA RUDONJU ON GA DOVEDE DA OPERE MILONE

ODGOVORITE
Name

A pita li se

29.06.2021 18:21

Narod i vlast Ugljevika i ne šljivi niko. Vlada RS ništa pa ko onda ovdje donosi odluke jer ne može ni taj Dodik sve postići. Više je u Srbiji nego ovdje pa ne stiže covjek sve. Em ordenja od AV em kirije em izgradnje po Zlatiboru.

ODGOVORITE
Name

Opa

29.06.2021 18:26

Kolko nas evropa voli zasto nista negradi BRAVO KINEZI

ODGOVORITE
Name

Pogchamp

29.06.2021 19:25

Nije kao da radnike tretiraju kao zivotinje u svim energetskim sustinski napijajucim produkcijama i fabrikama. Nista dobro ne traze

Name

Sli

29.06.2021 19:41

Kinezi gdje dodju trava ne raste bice gore nego sa tusima litvancims ma veseloooo

Name

A kud to

29.06.2021 19:47

Odlazi nas narod, jel u Kinu? I sta su to Kinezi sve napravili?

Name

Hej

29.06.2021 19:51

Pa ne gradi zato sto vi vise volite kineze nego njih. Razmisli vi se okrecete kinezima i ne zelite u Eu?? Nek sve uzmu i nek se nasele najsretniji bi vi bili...

Name

re

29.06.2021 20:55

cuj bravo, a kinezi gdje god ulazu dovode svoje radnike.

Name

Prepusti se

29.06.2021 23:14

Zemlja kinezima, i mi smo Kinezi i kraj price. A sta cemo kad smo kao baje. Doduse i nasi se snalaze po svijetu, kao radnici, bivalo je za vrijeme Jugoslavije, po Africi, mozda bliskom istoku i mi smo bili kao neko ko je eto primjer i da radi. Sta se moze. Ljudi izmisli tehniku da olaksaju, pa se njome zatrpali. Naprijed, nazad, pa Jovo nanaovo. Tako.

Name

Rade

29.06.2021 18:44

Drugim riječima, ne zna se ni ko pije, ni ko plaća.

ODGOVORITE
Name

Svaki dan se opljacka

29.06.2021 19:29

Nekoliko miliona maraka.

ODGOVORITE
Name

J.lđ.

29.06.2021 19:29

Ovaj Serdarov opuvo Srpsku sa Dodikom

ODGOVORITE
Name

Revizor

29.06.2021 21:03

Kinezi su naša braća. Živila Kina živio komunizam. Ujedinimo se sa Kinom.

ODGOVORITE
Name

Prolaznik

29.06.2021 21:53

Jednog dana kad prodje ova tiranija, izace istina na vidjelo, pitaj dragog Boga koliko ce jos ovakvi slucajeva biti, nisu ovde u pitanju kinezi, nego kriminal najveceg stepena.

ODGOVORITE
Name

A zna

29.06.2021 22:12

Sto ne bi znala. Da li je realno ocekivati od SDS/PDP ne znam da znaju tacno gdje je koja najbanalnija stvar u prirodi na planeti i kakvi se procesi na njoj odvijaju. Ne znam, hemijski, fizicki, ostali. Da li znate kako koja suma sanja, rijeka zubori i da li imate realan osjecaj toga u sebi. Da li imate ikakav?

ODGOVORITE
Name

re A zna

30.06.2021 09:19

U pravu si 113%

Name

Ne pita se.

29.06.2021 23:09

Ma malo su cudana ta pravila. Grunu neke stvari i onda nestanu ostavljajuci pustos i na svu srecu zaraslnu, mada ima i kontaminiranih stvari. Covek iz narada ima drugaciji odnos prema stvarima oko sebe, samo sto mu smetaju nenormalni izvjestaceni uslovi, ali sta ces moras opstajati, pa sto mozes za sebe i kolko se moze neutralisati ovo NEVRIJEME neutralises, kristalises neke stvari. I u prirodi je kristalizacija i nastanak spora stvar, valjda zbog ovakvih i drugacijih prirodi svojstvenih brzih procesa. Naravno, vjestacko kruzenje stvari, ljudi, na tudjim mjestima, ali prodje, i njima. Na kraju krajeva perestrojke su tihe, ali ucikovite, glasnoce i slabosti, su za slabice. A i mjesto gdje se jeste, bilo koja tacka na svijetu ima dualnu prirodu, kao kaznu za i nagradu zivot zbog. Pa do sledece runde vjerovatno.

ODGOVORITE
Name

A Ugljevik elektrana

29.06.2021 23:26

Znaci SNSD, Srpska, nemoze da se kasi, Kinezi. A sta ces tu ce i mnogi iz Semberije prici i to se moze reklamirati kao uspjeh, a Secerana je primjer neuspjeha, je li, Sarovic je smakeo Micica, a da nije bilo tako onda bi radila i Seceranda. Cica mica gotova prica.

ODGOVORITE
Name

Huawei

29.06.2021 23:29

Ugljevik. Sad ce biti novih telefona. Direktno iz Kine brez postarine. Doduse malo cemo se usvinjiti, ali jeebg. Nece praviti svemirsku stanicu tu. Nece nam zabraniti da se pljunemo, doduse to ne pomaze, ali eto to se moze. Mozemo zamisliti da smo super-konji, a i ne moramo, to nas nece niko cerati. Sve u svemu, zivot ide dalje.

ODGOVORITE
Name

profy54

30.06.2021 03:12

facaj mo se lopata i rastjerajmo tu bandu

ODGOVORITE
Name

Wlli

30.06.2021 03:49

Sve ce to biti ok

ODGOVORITE
Name

Dejan

30.06.2021 11:08

Jezivo je da pustamo strancima naše najvrednije resurse.

ODGOVORITE