Земље ЕУ су против ширења на западни Балкан!

Милован Јовановић новинар и политички коментатор каже да примјер Сјеверне Македоније најсликовитије приказује сву бестидност, недосљедност и кратковидост бриселске бирократије.

Република Српска 29.06.2021 | 19:25
Земље ЕУ су против ширења на западни Балкан!

Према ријечима Јовановића за македонски недељник Фокус највец́и проблем није Бугарска већ чињеница да се у Европи не размишља озбиљно о ​​ширењу на западни Балкан у наредних десет година.

"Та тема је непопуларна и јавно мњење у најважнијим земљама ЕУ је против проширења. ЕУ је са листе приоритета свјесно и намјерно уклонила западни Балкан, а таква одлука је директно омогућила вец́и утицај трец́их земаља. Фрустрација међу Македонцима и осталим народима западног Балкана оправдано расте, јер најаве европских званичникада ц́е се све земље западног Балкана придружити ЕУ до 2025. нису
ништа друго осим бесрамне лажи", сматра Јовановић.

"Француски председник Емануел Макрон јасно је ставио до знања 2017. године да ЕУ неће примати нове чланице све док се сама не реформише. У међувремену правила игре за приступање ЕУ су се променила. Стари принцип да је спровођење и завршетак реформи сигуран пут који води ка чланству више не важи. Нова методологија преговарања за приступање је толико компликована и комплексна да представља још једну обману у низу", истакао је он и додао:

"Сасвим је јасно да, и када би се у потпуности нова методологија примјењивала онако како захтјева Брисел, ниједна од земаља се не би приближила ЕУ у наредних 20 година."

Обећање из Солуна 2003. да ће све државе западног Балкана постати дио ЕУ остало је, како каже, неиспуњено до дан-данас.

"Ситуација се може преокренути само ако САД употребе своју политичку снагу и ауторитет у односима са европским партнерима у циљу убрзавања ЕУ интеграција тако што би цијели западни Балкан хитно ушао у ЕУ. За нову америчку администрацију западни Балкан ће сигурно бити у фокусу, јер је он тачка пресјека опасних и токсичних утицаја који разарају цијели западни свијет" објашњава Јовановић.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

тако је

29.06.2021 18:57

Балкан је гнијездо сви врста криминала па ко нас треба у европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

30.06.2021 07:54

Европа је легло зла, то је показала претходна година. Трула је до коске. Паметан ни не зели уци у Европу. Хрватска нам је најбољи примјер да је таква одлука погресна. ДОЛЕ ЕУ!

Name

Онда

29.06.2021 19:56

Се селимо ми у Еу.

ОДГОВОРИТЕ