Zemlje EU su protiv širenja na zapadni Balkan!

Milovan Jovanović novinar i politički komentator kaže da primjer Sjeverne Makedonije najslikovitije prikazuje svu bestidnost, nedosljednost i kratkovidost briselske birokratije.

Republika Srpska 29.06.2021 | 19:25
Zemlje EU su protiv širenja na zapadni Balkan!

Prema riječima Jovanovića za makedonski nedeljnik Fokus najveći problem nije Bugarska već činjenica da se u Evropi ne razmišlja ozbiljno o ​​širenju na zapadni Balkan u narednih deset godina.

"Ta tema je nepopularna i javno mnjenje u najvažnijim zemljama EU je protiv proširenja. EU je sa liste prioriteta svjesno i namjerno uklonila zapadni Balkan, a takva odluka je direktno omogućila veći uticaj trećih zemalja. Frustracija među Makedoncima i ostalim narodima zapadnog Balkana opravdano raste, jer najave evropskih zvaničnikada će se sve zemlje zapadnog Balkana pridružiti EU do 2025. nisu
ništa drugo osim besramne laži", smatra Jovanović.

"Francuski predsednik Emanuel Makron jasno je stavio do znanja 2017. godine da EU neće primati nove članice sve dok se sama ne reformiše. U međuvremenu pravila igre za pristupanje EU su se promenila. Stari princip da je sprovođenje i završetak reformi siguran put koji vodi ka članstvu više ne važi. Nova metodologija pregovaranja za pristupanje je toliko komplikovana i kompleksna da predstavlja još jednu obmanu u nizu", istakao je on i dodao:

"Sasvim je jasno da, i kada bi se u potpunosti nova metodologija primjenjivala onako kako zahtjeva Brisel, nijedna od zemalja se ne bi približila EU u narednih 20 godina."

Obećanje iz Soluna 2003. da će sve države zapadnog Balkana postati dio EU ostalo je, kako kaže, neispunjeno do dan-danas.

"Situacija se može preokrenuti samo ako SAD upotrebe svoju političku snagu i autoritet u odnosima sa evropskim partnerima u cilju ubrzavanja EU integracija tako što bi cijeli zapadni Balkan hitno ušao u EU. Za novu američku administraciju zapadni Balkan će sigurno biti u fokusu, jer je on tačka presjeka opasnih i toksičnih uticaja koji razaraju cijeli zapadni svijet" objašnjava Jovanović.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

tako je

29.06.2021 18:57

Balkan je gnijezdo svi vrsta kriminala pa ko nas treba u evropi.

ODGOVORITE
Name

Doboj

30.06.2021 07:54

Evropa je leglo zla, to je pokazala prethodna godina. Trula je do koske. Pametan ni ne zeli uci u Evropu. Hrvatska nam je najbolji primjer da je takva odluka pogresna. DOLE EU!

Name

Onda

29.06.2021 19:56

Se selimo mi u Eu.

ODGOVORITE