Песма "Видовдан" настала је по жељи покојног патријарха Павла!

Певачица Гордана Гоца Лазаревић поносна је власница хита “Видовдан” који је снимила 1994. године. Иако постоји толико година, ова песма и данас се хорски пева на свим слављима и весељима и незаобилазна је у репертоару сваког певача народне, али и поп музике.

Забава 29.06.2021 | 20:46
Песма "Видовдан" настала је по жељи покојног патријарха Павла!

Гордана је тек сада открила да је ова песма, односно, како каже, “друга химна српског народа”, настала по жељи покојног патријарха Павла.

Музику и текст за “Видовдан”, по његовој молби, написао је наш истакнути композитор, супруг певачице, Милутин Поповић Захар.

– Песму је написао Милутин Поповић Захар поводом 600 година од Косовске битке, која је 1989. године обележена на Газиместану. Одмах сам била фасцинирана том песмом и увек је певам са сузама у очима, као првог, другог, трећег, трихиљадитог, тримилионитог пута… Певају је певачи свих жанрова, од забавњака, преко поп музичара, до класичних. Радо је изводе и руски певачи и хорови, као и Грци и Румуни. Чује се и у Перуу и на Куби. Изашла је из ‘власништва’ композитора и мене као извођача. Готово да нема већег скупа на коме се хорски не пева. Може се слободно рећи да је ‘Видовдан’ друга химна српског народа, ма где се он налазио, испричала је она па за медије додала да спском народу, баш као у песми, нико не може да “отме” Косово и Метохију.

Goca Lazarević
ФОТО: ДАМИР ДЕРВИШАГИЋ

– Не може и никада неће. Косово и Метохија је за Србе много више од симбола и од наше историје. “Куд год да кренем, теби се враћам поново, ко да ми отме из моје душе Косово”, испричала је певачица.

Goca Lazarević, Gordana Lazarević
ФОТО: НЕМАЊА НИКОЛИЋ

(Курир.рс/24седам)

Коментари / 0

Оставите коментар