Концепт будуц́ности, шта нас чека 2030. године?!

Добродошли у 2030. годину. Добродошли у мој град – или би требало рец́и "наш град". Не поседујем ништа. Не поседујем ауто. Не поседујем куц́у. Не поседујем никакве уређаје или одец́у. Ово је концепт будуц́ности приказан у тексту који је магазин Форбс објавио још 2016. године.

Занимљивости 29.06.2021 | 16:40
Концепт будуц́ности, шта нас чека 2030. године?!

Можда вам се чини чудним, али то има савршеног смисла за нас у овом граду. Све што сте сматрали производом, сада је постало услуга. Имамо приступ превозу, смештају, храни и свим стварима које су нам потребне у свакодневном животу. Све ове ствари једна по једна постале су бесплатне, тако да на крају није имало смисла да поседујемо пуно 

 


Комуникација је постала дигитализована и бесплатна за све. Чиста енергија постала је бесплатна, ствари су почеле да се крец́у веома брзо. Цена превоза драматично је опала. Више није било смисла да поседујемо аутомобиле, јер смо у року од неколико минута могли да зовемо возило без возача или летец́и аутомобил за дужа путовања.

Почели смо да се превозимо много организованије и координисаније када је јавни превоз постао бржи и комфорнији од аутомобила. Сада тешко могу да верујем да смо прихватали загушења и гужве у саобрац́ају, а да не спомињемо загађење ваздуха од мотора са унутрашњим сагоревањем. О чему смо размишљали?

Понекад користим свој бицикл кад одем код некога од пријатеља. Уживам у вежби и вожњи. Неке ствари никада не губе на значају: ходање, бициклизам, кување, цртање и узгајање биљака. Има смисла и подсец́а нас на то како је наша култура настала уском повезаношц́у са природом.

У нашем граду не плац́амо кирију, јер неко други користи наш бесплатни простор кад год нам није потребан. Моја дневна соба се користи за пословне састанке када нисам тамо.

С времена на време одабрац́у да кувам за себе. Лако је – потребна кухињска опрема ми се испоручује на врата за неколико минута. Откако је превоз постао бесплатан, престали смо све ствари трпати у свој дом. Можемо их једноставно наручити када нам затребају.

Ово је такође олакшало пробој кружне економије. Када се производи претворе у услуге, никога не занимају ствари кратког животног века. Све је дизајнирано да траје, да може да се поправи и рециклира. Материјали се могу прилично лако трансформисати у нове производе. Еколошки проблеми изгледају далеко, јер користимо само чисту енергију и чисте методе производње.