Рок за измјене Изборног закона истиче за два дана

У вријеме док већина покушава побјећи од врућине, освјежити се и гледати фудбал, за оне који мисле да кроје будућност широких народних маса, изборни закон је топ тема. Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић каже да преостаје да се у Парламенту БиХ окупи довољна већина за подршку измјенама Изборног закона БиХ. Додаје да је што се њега тиче, посао око измјена завршен.

Босна и Херцеговина 28.06.2021 | 19:59
Рок за измјене Изборног закона истиче за два дана

Не вјерује предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић да ће Резолуција Европског парламента, која искључује конститутивност ишта промјенити. Нису промјенили ни бројни документи који су до сада садржали појмове попут конститутивности, легитимног представљања или немогућности да један народ другом бира представнике, каже Човић.

“А ви мени одговорите шта би било да се споменула конститутивност? Би ли се ишта промијенило? Једнако – не би! У резолуцији се говори у Дејтонској БиХ, или бар Анекс 4 врло јасно говори о уставној улози конститутивних народа у БИХ”, казао је Човић.

Човић очекује да ће се до краја усагласити начин избора чланова Предсједништва и делегата у Дом народа, у кратком периоду са представницима Међународне заједнице, но крајња је адреса, ипак, Парламент БиХ.

“Што се мене тиче тај посао смо завршили, дали смо све облике које мислимо да могу представљати складно том споразуму и уважити све одлуке Суда у Страсбоургу и Уставног суда када су у питању и Предсједништво и Дом народа”, додао је.

До састанка са другим странкама није дошло

Но како скупити већину у Парламенту БиХ, кад већ данас члан Предсједништва, Шефик Џаферовић из СДА, поручује да Резолуција Европског парламента, ипак, игра улогу.

“Може причати ко шта хоће, па и господин Човић, ако хоће да буде истински носилац европских вриједности мора да поштује одлуке Европског суда за људска права, препоруке Европске комсије и Резолуцију Европског парламента”, казао је Џаферовић.

Посљедњи састанак представника СДА и ХДЗ-а БиХ одиграо се прије 25 дана. Тада су најавили састанке са другим парламентарним странкама, до чега није дошло.

“Пуно је препирки међу нама, а када хоћемо, а морамо да имамо рјешење онда упомоћ позивамо оно што је савремени свијет постигао, а то је Међународно право и институције Међународне правде”, истакао је Џаферовић.

Док политички лидери тапкају у мјесту у расправи за конститутивности и против њих, амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон, у интервјуу за "Вечерњи лист", поручује да је потребно да већим осјећајем хитности почну радити на рјешавању овог питања.

“Ова, 2021. неизборна је година, она у којој је могуће доћи до реформе Изборног закона. Стога је нужно да се престане губити вријеме. Тако да, када дође вријеме за изборе 2022, сви грађани могу једнако судјеловати у њима и знати како је њихов глас важан и да се броји”, казао је Нелсон.

Много је рокова које су политички лидери себи давали када је у питању измјена Изборног законодавства. Посљедњи је био крај јуна. Дакле још два дана преостају.

(Н1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Луј Wатсон

29.06.2021 05:27

Ствар је потпуно јасна - неце криминалци против себе! То зна и господин Нелсон..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ствар је једноставна

29.06.2021 11:59

Ако неће електронско гласање и да посланички мандати припадају странкама, као што је у Европи, онда нека Нелсон нареди Инску, а онај климоглав то донесе са законском знагом.

Name

Будуцност?

29.06.2021 05:48

Кога јос интересују избори? Од БиХ це остати само војни полигон..

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

29.06.2021 06:16

Додик је са својим мафијасима потпуно "обрстио" РС, и економски и правно-системски. Оно сто је остало су "крхотине" система за којег владајуца странка не зели да промјени "изборни" закон. Док се потпуно не елиминису трагови криминала. Каква иронија, каква трагедија за све нас..

ОДГОВОРИТЕ