Мијењају тендер да би Руси добили набавку горива

Инспекторат Републике Српске је након текста портала ЦАПИТАЛ да су направили пропуст у тендерској документацији за набавку горива, данас реаговао и извршио измјене тако што су као једну од локација за бензинску пумпу ставили Ново Горажде умјесто Горажда.

Република Српска 28.06.2021 | 17:52
Мијењају тендер да би Руси добили набавку горива

Конкретно, у првобитној верзији документације, у Инспекторату су навели да им је неопходна испорука горива на територији Републике Српске, да би као једну од локација истакли Горажде које се налази у Федерацији БиХ.

„У предметној тендерској документацији се поткрала техничка грешка, наиме, имајући у виду чињеницу да Инспекторат обавља инспекцијски надзор на територији РС, то су локације и мјеста испоруке одређене на начин да се обезбиједи територијална покривеност у цјелости. Имајући у виду чињеницу да се на териториј РС налази Ново Горажде, овај орган ће извршити исправку тендерске документације и благовремено обавијестити све понуђаче“, истакли су у Инспекторату у изјави за ЦАПИТАЛ.

Подсјетимо, како је ЦАПИТАЛ раније писао, Инспекторат је затражио да понуђач горива има пумпе на 39 локација,  а испоставиће се да на свим локацијама пумпе има „Нестро Петрол“, а у Чајничу су и једини, те је врло вјероватно да се тај контролни орган водио добром старом рецептуром других институција које су преко Чајнича намјештале тендере за набавку горива руској компанији.

Као мјесто испоруке у Инспекторату су тражили Бањалуку, Котор-Варош, Градишку, Мркоњић Град, Рибник, Србац, Лакташе, Приједор, Нови Град, Козарску Дубицу, Костајницу, Брод, Добој, Дервенту, Прњавор, Теслић, Модричу, Шамац, Бијељину, Угљевик, Зворник, Шековиће, Власеницу, Милиће, Братунац, Сребреницу, Љубиње, Гацко, Билећу, Фочу, Требиње, Пале, Соколац, Вишеград, Источно Сарајево, Рогатицу, Ново Горажде и Чајниче.

Интересантно је и то да су пумпе „Нестро Петрола“ у Новом Горажду и Чајничу једна од друге, према доступним подацима на интернету, удаљене нешто више од пола сата, од бензинских станица те руске компаније у Милићима и Братунцу такође се аутомобилом стигне за пола сата, док су пумпе у Шековићима и Власеници на свега 20 минута једна од друге.

 ЦАПИТАЛ је раније писао да је поништен поступак набавке горива Народне скупштине Републике Српске јер је након жалбе фирме „Нафтацо“ утврђено да је НСРС погодовала „Нестро Петролу“.

Утврђено је да је НСРС фаворизовала руску компанију управо тако што су као једну од локација навели Чајниче гдје само „Нестро“ има бензинску станицу, чиме су сви остали понуђачи били дисквалификовани.

И Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС је такође тражило да једна од локација на којима понуђач мора имати бензинску пумпу буде Чајниче, те је тај поступак обустављен до окончања жалбе „Хифа Петрола“.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ето сад

28.06.2021 16:30

Чуо вас је Нешковић и сад ће за два мјесеца направити пумпу и у Чајничу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.06.2021 17:13

Донатор МД никад фискални нисам добио, али зато за секту слиједи донација, а инспекција ненавраћа.

Name

ИР

28.06.2021 17:50

Измедју Цајница и Новог Горазда је федерацијско Горазде. Таман пола сата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзаба креците

28.06.2021 18:21

Не мозе нико оспорити да свако мозе ици на тендер ако узме капацитете других и понуди своју цијену у било ком мјесту..пресуда суда бих ...тако да су васе прице небулозе да се намјеста нестру...само палите народ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврда линија

29.06.2021 06:40

Ма откуд код нас да се намјешта,па ми смо фини и поштен народ.Али у бајкама.....

Name

Ванземаљац

29.06.2021 06:41

Ма све поштено ко Проинтер.....