Mijenjaju tender da bi Rusi dobili nabavku goriva

Inspektorat Republike Srpske je nakon teksta portala CAPITAL da su napravili propust u tenderskoj dokumentaciji za nabavku goriva, danas reagovao i izvršio izmjene tako što su kao jednu od lokacija za benzinsku pumpu stavili Novo Goražde umjesto Goražda.

Republika Srpska 28.06.2021 | 17:52
Mijenjaju tender da bi Rusi dobili nabavku goriva

Konkretno, u prvobitnoj verziji dokumentacije, u Inspektoratu su naveli da im je neophodna isporuka goriva na teritoriji Republike Srpske, da bi kao jednu od lokacija istakli Goražde koje se nalazi u Federaciji BiH.

„U predmetnoj tenderskoj dokumentaciji se potkrala tehnička greška, naime, imajući u vidu činjenicu da Inspektorat obavlja inspekcijski nadzor na teritoriji RS, to su lokacije i mjesta isporuke određene na način da se obezbijedi teritorijalna pokrivenost u cjelosti. Imajući u vidu činjenicu da se na teritorij RS nalazi Novo Goražde, ovaj organ će izvršiti ispravku tenderske dokumentacije i blagovremeno obavijestiti sve ponuđače“, istakli su u Inspektoratu u izjavi za CAPITAL.

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao, Inspektorat je zatražio da ponuđač goriva ima pumpe na 39 lokacija,  a ispostaviće se da na svim lokacijama pumpe ima „Nestro Petrol“, a u Čajniču su i jedini, te je vrlo vjerovatno da se taj kontrolni organ vodio dobrom starom recepturom drugih institucija koje su preko Čajniča namještale tendere za nabavku goriva ruskoj kompaniji.

Kao mjesto isporuke u Inspektoratu su tražili Banjaluku, Kotor-Varoš, Gradišku, Mrkonjić Grad, Ribnik, Srbac, Laktaše, Prijedor, Novi Grad, Kozarsku Dubicu, Kostajnicu, Brod, Doboj, Derventu, Prnjavor, Teslić, Modriču, Šamac, Bijeljinu, Ugljevik, Zvornik, Šekoviće, Vlasenicu, Miliće, Bratunac, Srebrenicu, Ljubinje, Gacko, Bileću, Foču, Trebinje, Pale, Sokolac, Višegrad, Istočno Sarajevo, Rogaticu, Novo Goražde i Čajniče.

Interesantno je i to da su pumpe „Nestro Petrola“ u Novom Goraždu i Čajniču jedna od druge, prema dostupnim podacima na internetu, udaljene nešto više od pola sata, od benzinskih stanica te ruske kompanije u Milićima i Bratuncu takođe se automobilom stigne za pola sata, dok su pumpe u Šekovićima i Vlasenici na svega 20 minuta jedna od druge.

 CAPITAL je ranije pisao da je poništen postupak nabavke goriva Narodne skupštine Republike Srpske jer je nakon žalbe firme „Naftaco“ utvrđeno da je NSRS pogodovala „Nestro Petrolu“.

Utvrđeno je da je NSRS favorizovala rusku kompaniju upravo tako što su kao jednu od lokacija naveli Čajniče gdje samo „Nestro“ ima benzinsku stanicu, čime su svi ostali ponuđači bili diskvalifikovani.

I Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je takođe tražilo da jedna od lokacija na kojima ponuđač mora imati benzinsku pumpu bude Čajniče, te je taj postupak obustavljen do okončanja žalbe „Hifa Petrola“.

(Capital)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ето сад

28.06.2021 18:30

Чуо вас је Нешковић и сад ће за два мјесеца направити пумпу и у Чајничу.

ODGOVORITE
Name

Ре

28.06.2021 19:13

Донатор МД никад фискални нисам добио, али зато за секту слиједи донација, а инспекција ненавраћа.

Name

IR

28.06.2021 19:50

Izmedju Cajnica i Novog Gorazda je federacijsko Gorazde. Taman pola sata.

ODGOVORITE
Name

Dzaba krecite

28.06.2021 20:21

Ne moze niko osporiti da svako moze ici na tender ako uzme kapacitete drugih i ponudi svoju cijenu u bilo kom mjestu..presuda suda bih ...tako da su vase price nebuloze da se namjesta nestru...samo palite narod...

ODGOVORITE
Name

Tvrda linija

29.06.2021 08:40

Ma otkud kod nas da se namješta,pa mi smo fini i pošten narod.Ali u bajkama.....

Name

Vanzemaljac

29.06.2021 08:41

Ma sve pošteno ko Prointer.....