Овај пројекат је Српска платила дупло скупље!

Пројекат е-Беба, дигитализација пријаве новорођенчади у Републици Српској, чија је реализација додијељена бањалучкој компанији Проинтер ИТСС д. о. о. 2019. године, коначно је промовисан 23. јуна у Болници Свети апостол Лука у Добоју.

Босна и Херцеговина 28.06.2021 | 16:42
Овај пројекат је Српска платила дупло скупље!

ТВРДЊЕ СУ ЛАЖНЕ?

Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС је у најави презентације оштро демантовало медијске написе у којима се наводи да “институције РС од медија и јавности крију информације о судбини пројекта е-Беба”, те да је пројекат “према тврдњама опозиције, плаћен и десетоструко више од реалне цијене”.

Подсјећамо, према рјешењу број: 19.02/404-443-19/19 Министарства, а на основу препоруке Комисије за избор најповољнијег понуђача, министар Срђан Рајчевић донио је рјешење којим је Проинтер изабран као најповољнији понуђач.

“Комисија је констатовала да је понуда Проинтер ИТСС д. о. о. Бања Лука прихватљива и да испуњава све формално-правне и техничке захтјеве, након чега је извршила оцјену понуде по критеријуму најниже цијене”, наведено је у рјешењу.

А најнижа цијена износила је 800.000 КМ, јер је та понуда једина и пристигла у року за пријем. За кашњење у реализацији пројекта Министарство као разлог наводи пандемију.

“Тврдње о неизвјесности његове реализације и финансијске конструкције која је пратила процес јавне набавке су лажне и као такве срачунате на саботажу овог значајног подухвата”, наводи се у демантију Министарства, уз констатацију да је “имплементација каснила због околности узрокованих пандемијом Цовид-19”.

На наше упите из Министарства одговарају да је “за реализацију пројекта е-Беба издвојено 800.000 КМ с ПДВ-ом, из чега су финансирани израда концептуалног дизајна пројекта, развој информационог система и израда јавног портала, електронске интеграције с регистрима надлежних институција, одржавање система у гарантном року, као и обука овлаштених здравствених радника”.

А из Министарства правосуђа и управе сусједне Републике Хрватске, која систем е-Новорођенчета користи од почетка 2018, истичу да је за имплементацију пројекта који, како тврде, “функционира у цијелости” издвојено око 380.000 КМ, те да је “посљедњом надоградњом омогућено и подношење захтјева за исплату накнаде за рођење дјетета”.

- Пројект је рађен у фазама, а укупни износ је 1.500.000 кн, истичу из хрватског МПУ-а.

Из Министарства управе и локалне самоуправе РС истичу да су створени услови за имплементацију пројекта.

- Министарство, у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите, донијело је Правилник о поступку издавања и обрасцу пријаве рођења дјетета, који је објављен у Службеном гласнику РС број 36/21, и истим су створене правне претпоставке за пријаву електронским путем. У Централном информационом систему створене су техничке претпоставке. За реализацију наведеног Министарство није имало финансијских издатака, наглашавају из Министарства управе.

Из компаније Проинтер ИТСС тврде да су пројекат реализовали у предвиђеном року.

- Компанија Проинтер ИТСС, као извршилац уговореног посла, успјешно је у предвиђеном року и дефинисаном обиму посла реализовала пројекат “Имплементација информационог система е-Беба”, те извршила своје обавезе преузете предметним уговором. Поменуто је констатовано и у Финалном записнику о завршетку пројекта. Током гарантног периода, компанија Проинтер ИТСС обезбиједиће бесплатно одржавање и осигурати функционисање система у цијелости, истичу из бањалучке компаније, те додају да је “с обзиром на сложеност пројекта и велики број корисника, на услузи и техничка подршка у виду контакт-центра”.

Младен Гајић, директор добојске болнице, нагласио је да се ради о пројекту који је најбољи примјер координације републичких органа, локалних власти и јавних установа.

ИСПЛАЋЕН НОВАЦ?

- Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић неколико пута је јавно говорио о пројекту е-Беба, а послао је и допис и затражио информације у којој је фази пројекат, те да ли је новац предвиђен за реализацију већ исплаћен, речено нам је из кабинета Станивуковића, уз констатацију да су матичари добили “нови образац Пријаве, који је, инкорпорисан у систем, али се још увијек не ради по том пријавном обрасцу”.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик потврдио је да је његов син Игор Додик повезан с компанијом Проинтер ИТСС.

(Ослобођење)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Игор Кокеза

28.06.2021 14:57

Лазес Рајцевицу као пас... Робијасе пуно вас због Проинтера..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајцевиц

28.06.2021 14:58

Даје кад га било који Додик погледа. Све даје, и ниста не пита. Насе паре даје. Фукара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

28.06.2021 17:33

Ма за лијека вам требале,лопови распаднути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све мање народа!

29.06.2021 06:57

Цуј пројекат е-беба, а беба све мање и мање?

ОДГОВОРИТЕ