Ovaj projekat je Srpska platila duplo skuplje!

Projekat e-Beba, digitalizacija prijave novorođenčadi u Republici Srpskoj, čija je realizacija dodijeljena banjalučkoj kompaniji Prointer ITSS d. o. o. 2019. godine, konačno je promovisan 23. juna u Bolnici Sveti apostol Luka u Doboju.

Bosna i Hercegovina 28.06.2021 | 16:42
Ovaj projekat je Srpska platila duplo skuplje!

TVRDNJE SU LAŽNE?

Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS je u najavi prezentacije oštro demantovalo medijske napise u kojima se navodi da “institucije RS od medija i javnosti kriju informacije o sudbini projekta e-Beba”, te da je projekat “prema tvrdnjama opozicije, plaćen i desetostruko više od realne cijene”.

Podsjećamo, prema rješenju broj: 19.02/404-443-19/19 Ministarstva, a na osnovu preporuke Komisije za izbor najpovoljnijeg ponuđača, ministar Srđan Rajčević donio je rješenje kojim je Prointer izabran kao najpovoljniji ponuđač.

“Komisija je konstatovala da je ponuda Prointer ITSS d. o. o. Banja Luka prihvatljiva i da ispunjava sve formalno-pravne i tehničke zahtjeve, nakon čega je izvršila ocjenu ponude po kriterijumu najniže cijene”, navedeno je u rješenju.

A najniža cijena iznosila je 800.000 KM, jer je ta ponuda jedina i pristigla u roku za prijem. Za kašnjenje u realizaciji projekta Ministarstvo kao razlog navodi pandemiju.

“Tvrdnje o neizvjesnosti njegove realizacije i finansijske konstrukcije koja je pratila proces javne nabavke su lažne i kao takve sračunate na sabotažu ovog značajnog poduhvata”, navodi se u demantiju Ministarstva, uz konstataciju da je “implementacija kasnila zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom Covid-19”.

Na naše upite iz Ministarstva odgovaraju da je “za realizaciju projekta e-Beba izdvojeno 800.000 KM s PDV-om, iz čega su finansirani izrada konceptualnog dizajna projekta, razvoj informacionog sistema i izrada javnog portala, elektronske integracije s registrima nadležnih institucija, održavanje sistema u garantnom roku, kao i obuka ovlaštenih zdravstvenih radnika”.

A iz Ministarstva pravosuđa i uprave susjedne Republike Hrvatske, koja sistem e-Novorođenčeta koristi od početka 2018, ističu da je za implementaciju projekta koji, kako tvrde, “funkcionira u cijelosti” izdvojeno oko 380.000 KM, te da je “posljednjom nadogradnjom omogućeno i podnošenje zahtjeva za isplatu naknade za rođenje djeteta”.

- Projekt je rađen u fazama, a ukupni iznos je 1.500.000 kn, ističu iz hrvatskog MPU-a.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS ističu da su stvoreni uslovi za implementaciju projekta.

- Ministarstvo, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, donijelo je Pravilnik o postupku izdavanja i obrascu prijave rođenja djeteta, koji je objavljen u Službenom glasniku RS broj 36/21, i istim su stvorene pravne pretpostavke za prijavu elektronskim putem. U Centralnom informacionom sistemu stvorene su tehničke pretpostavke. Za realizaciju navedenog Ministarstvo nije imalo finansijskih izdataka, naglašavaju iz Ministarstva uprave.

Iz kompanije Prointer ITSS tvrde da su projekat realizovali u predviđenom roku.

- Kompanija Prointer ITSS, kao izvršilac ugovorenog posla, uspješno je u predviđenom roku i definisanom obimu posla realizovala projekat “Implementacija informacionog sistema e-Beba”, te izvršila svoje obaveze preuzete predmetnim ugovorom. Pomenuto je konstatovano i u Finalnom zapisniku o završetku projekta. Tokom garantnog perioda, kompanija Prointer ITSS obezbijediće besplatno održavanje i osigurati funkcionisanje sistema u cijelosti, ističu iz banjalučke kompanije, te dodaju da je “s obzirom na složenost projekta i veliki broj korisnika, na usluzi i tehnička podrška u vidu kontakt-centra”.

Mladen Gajić, direktor dobojske bolnice, naglasio je da se radi o projektu koji je najbolji primjer koordinacije republičkih organa, lokalnih vlasti i javnih ustanova.

ISPLAĆEN NOVAC?

- Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nekoliko puta je javno govorio o projektu e-Beba, a poslao je i dopis i zatražio informacije u kojoj je fazi projekat, te da li je novac predviđen za realizaciju već isplaćen, rečeno nam je iz kabineta Stanivukovića, uz konstataciju da su matičari dobili “novi obrazac Prijave, koji je, inkorporisan u sistem, ali se još uvijek ne radi po tom prijavnom obrascu”.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da je njegov sin Igor Dodik povezan s kompanijom Prointer ITSS.

(Oslobođenje)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Igor Kokeza

28.06.2021 14:57

Lazes Rajcevicu kao pas... Robijase puno vas zbog Prointera..

ODGOVORITE
Name

Rajcevic

28.06.2021 14:58

Daje kad ga bilo koji Dodik pogleda. Sve daje, i nista ne pita. Nase pare daje. Fukara.

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

28.06.2021 17:33

Ma za lijeka vam trebale,lopovi raspadnuti

ODGOVORITE
Name

Sve manje naroda!

29.06.2021 06:57

Cuj projekat e-beba, a beba sve manje i manje?

ODGOVORITE