Русија тражи да се разматра оставка Валентина Инцка

Сједница Савјета безбједности УН (СБ УН) на којој ће бити разматрана оставка Валентина Инцка требало би да буде одржана сутра, а свему су претходили покушаји појединих земаља, прије свега Естоније која предсједава овим тијелом, да ту тему заобиђу и тиме прећутно дају легитимитет избору новог високог представника у БиХ.

Босна и Херцеговина 28.06.2021 | 15:40
Русија тражи да се разматра оставка Валентина Инцка

Како “Глас Српске” сазнаје из добро обавијештених дипломатских кругова, Инцко је 3. јуна послао писмо генералном секретару УН-а Антонију Гутерешу, а у које је наш лист имао увид, гдје га обавјештава о својој оставци и упознаје га да је Савјет за имплементацију мира (ПИК) за његовог насљедника изабрао Кристијана Шмита.

Амбасадор Естоније у УН-у, покушао је да прећутно ову тачку изостави са дневног реда и да оставка Инцка прође без знања чланица СБ УН.

Ипак, за ово писмо сазнали су представници Русије и затражили су да тачка буде уврштена на дневни ред и о њој би се требало расправљати већ сутра.

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов у више наврата поновио је званични став своје државе, а то је да они сматрају да не постоји потреба за даљим останком ОХР-а у БиХ, а с тим у вези, ни именовања нових високих представника немају легитимитет. На овај начин, према оцјени нашег извора, дио земаља које учествују у раду ПИК-а, жељели су да заобиђу Русију, али и званичне ставове Републике Српске.

- Да ли ће бити користи од ове расправе на сједници, показаће вријеме, али се потврдио став српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да ПИК не може сам да именује високе представнике и да све у вези с тим питањима мора доћи пред Савјет безбједности - рекао је наш извор.

Други проблем је што се у Њујорку тренутно налази и министарка иностраних послова Бисера Турковић која, према сазнањима “Гласа Српске”, покушава да излобира да се обрати амбасадорима и “упозна их са чињеницом да БиХ подржава новог високог представника, а самим тим и процедуре по којима је изабран”, што није званични став БиХ и у супротности је са ставом Предсједништва БиХ, у којем нема консензуса у вези са овим питањем.

Из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика за наш лист су казали да Турковићева нема овлашћење да заступа било који став који нема сагласност Предсједништва БиХ.

- Став српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика о овом питању је врло јасан, а он је у складу са закључцима Народне скупштине РС. То подразумијева да именовање високог представника мора бити у складу са Дејтонским мировним споразумом, што значи да право именовања имају искључиво државе потписнице Дејтонског споразума, док СБ УН потврђује именовање - рекли су из Додиковог кабинета.

Самовоља

Покушаји министарке иностраних послова Бисере Турковић да се обрати амбасадорима Савјета безбједности УН наставак су самовољног дјеловања дипломата из БиХ у највишем међународном тијелу.

Наиме, у сарадњи са амбасадором БиХ у УН-у Свеном Алкалајем, она је недавно покушала да код генералног секретара УН-а излобира да у сједишту те институције буде одржана изложба о “геноциду у Сребреници”, а за шта није имала сагласност Предсједништва БиХ.

(Глас Српске)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Сваста

28.06.2021 13:45

Цуј Русија хоце Инцка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.06.2021 13:59

Бурле купи Шмита задуженим кредитима као све своје папке за народну даљу агонију у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бонска

28.06.2021 14:13

Нема од те иницијативе ништа јер ако једна земља као што је Русија окупира и отме једну Државу и да она сада да се мијеша у Међународно право,а овај са црне листе поготово,треба да се сакрије у мишију рупу и да ћути.ОХР остаје у БИХ још око седам година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

28.06.2021 20:28

је ли ти несто радостан због тога? Ја нисам...

Name

Охр

28.06.2021 14:13

Неће нико ни питати Русе, ко што и их до сада није нико ништа питао. Зна се које земље управљају збивањима на свјетској сцени. То су они који имају новце и јаку војску а Русија има само војску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

28.06.2021 15:09

Дзаба лапрдате, Смит засједа од 1.8., а онда ко неце да слуса, ...

ОДГОВОРИТЕ