Важна документа у влажној хрпи на аутобуској станици

Поверљива документа британског Министарства одбране пронађена су на једној аутобуској станици на југу Енглеске.

Свијет 28.06.2021 | 07:38
Важна документа у влажној хрпи на аутобуској станици

Како преноси ББЦ, документи су садржали детаље о британском ратном броду и потенцијалној реакцији Русије на његов пролазак кроз Црно море.

ББЦ је у извештају навео да је један грађанин који је желео да остане анониман пронашао документа, на укупно готово 50 страна, "у влажној хрпи на аутобуској станици у Кенту у уторак ујутро".

Министарство одбране саопштило је да је прошле недеље информисано "о инциденту у оквиру којег је грађанин пронашао осетљива одбрамбена документа", пренео је "Глас Америке".

"Министарство веома озбиљно узима у обзир безбедност информација и истрага је покренута. Запослени је у то време пријавио губитак (докумената)", навео је портпарол министарства.

ББЦ је пренео да су документа, која су садржавала мејлове и интернет презентацију, била повезана са британским ратним бродом "Дефендер" који је прошле недеље пловио близу Крима, који је Русија 2014. године нелегално припојила од Украјине.

Русија је у среду саопштила да је испалила хице упозорења и испустила бомбе на траси кретања британског разарача да би га натерала да напусти, како Кремљ тврди, руске територијалне воде. Међутим, Британија и већи део света наводе да тај регон припада Украјини.

Москва је касније позвала британског амбасадора на разговор у Министарство иностраних послова због, како је навела, провокације.

Британија је одбацила руске тврдње о инциденту. Навела је да верује да су испаљени хици део претходно најављаних руских "оружаних вежби" и додала да нису испуштене бомбе.

Потврдила је да је разарач пловио украјинским водама, описујући његов курс као "безазлени пролазак" у складу са међународним правом.

ББЦ је пренео да се у документима сугерише да се очекивала могућа агресивна реакција Русије.

(Глас Америке)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Yес

28.06.2021 05:47

Ма ја, неко изгубио повјерљива документа. Мозда истина , мозда не. Али Енглези ко Енглези...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

28.06.2021 06:46

Жвака за наивне, како они формирају информације, свијет је стварно на самом рубу.

Name

Ре

28.06.2021 06:49

Мислим да су та документа пронађена у јавном ВЦ јел за такве ствари и служе, толико и вриједе те информацује.

Name

како да не

28.06.2021 10:32

Црвени кмери покушавају на све могуће начине да британце држе даље од Црног мора и Крима ал им статус Крима и територијалних вода око Крима не иде на руку јер су окупатори и нема међународног признања и тако да могу мишиће да показују над слабијим ал кад се појави имало јачи противник подвијају реп и шкевре!

Name

ре

29.06.2021 09:09

Бас си наиван "како да не". Тзв. велики играци су послали британце као пробни балон. Након британског бјезања, размислит це да ли им се исплати да и они провоцирају.

Name

ББЦрв

28.06.2021 06:00

Није Русија припојила него људи на референдуму гласали за припајање матици Русији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ка

28.06.2021 07:24

Тачно тако

Name

рт .овно

28.06.2021 10:36

Није припојила него окупирала, а референдум се не може проводити под окупацијом друге независне земље, осим у случајевима агресије државе над становништвом тог подручја која у овом случају није употребљена. Класична окупација као из периода прије 2 свјетског рата.

Name

Нацудит се не могу

28.06.2021 09:20

Колико због своје ограницености неогеаницено сматрају градјане сиром планете глупим.

ОДГОВОРИТЕ