Važna dokumenta u vlažnoj hrpi na autobuskoj stanici

Poverljiva dokumenta britanskog Ministarstva odbrane pronađena su na jednoj autobuskoj stanici na jugu Engleske.

Svijet 28.06.2021 | 07:38
Važna dokumenta u vlažnoj hrpi na autobuskoj stanici

Kako prenosi BBC, dokumenti su sadržali detalje o britanskom ratnom brodu i potencijalnoj reakciji Rusije na njegov prolazak kroz Crno more.

BBC je u izveštaju naveo da je jedan građanin koji je želeo da ostane anoniman pronašao dokumenta, na ukupno gotovo 50 strana, "u vlažnoj hrpi na autobuskoj stanici u Kentu u utorak ujutro".

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je prošle nedelje informisano "o incidentu u okviru kojeg je građanin pronašao osetljiva odbrambena dokumenta", preneo je "Glas Amerike".

"Ministarstvo veoma ozbiljno uzima u obzir bezbednost informacija i istraga je pokrenuta. Zaposleni je u to vreme prijavio gubitak (dokumenata)", naveo je portparol ministarstva.

BBC je preneo da su dokumenta, koja su sadržavala mejlove i internet prezentaciju, bila povezana sa britanskim ratnim brodom "Defender" koji je prošle nedelje plovio blizu Krima, koji je Rusija 2014. godine nelegalno pripojila od Ukrajine.

Rusija je u sredu saopštila da je ispalila hice upozorenja i ispustila bombe na trasi kretanja britanskog razarača da bi ga naterala da napusti, kako Kremlj tvrdi, ruske teritorijalne vode. Međutim, Britanija i veći deo sveta navode da taj regon pripada Ukrajini.

Moskva je kasnije pozvala britanskog ambasadora na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova zbog, kako je navela, provokacije.

Britanija je odbacila ruske tvrdnje o incidentu. Navela je da veruje da su ispaljeni hici deo prethodno najavljanih ruskih "oružanih vežbi" i dodala da nisu ispuštene bombe.

Potvrdila je da je razarač plovio ukrajinskim vodama, opisujući njegov kurs kao "bezazleni prolazak" u skladu sa međunarodnim pravom.

BBC je preneo da se u dokumentima sugeriše da se očekivala moguća agresivna reakcija Rusije.

(Glas Amerike)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Yes

28.06.2021 05:47

Ma ja, neko izgubio povjerljiva dokumenta. Mozda istina , mozda ne. Ali Englezi ko Englezi...

ODGOVORITE
Name

c

28.06.2021 06:46

Žvaka za naivne, kako oni formiraju informacije, svijet je stvarno na samom rubu.

Name

Re

28.06.2021 06:49

Mislim da su ta dokumenta pronađena u javnom VC jel za takve stvari i služe, toliko i vrijede te informacuje.

Name

kako da ne

28.06.2021 10:32

Crveni kmeri pokušavaju na sve moguće načine da britance drže dalje od Crnog mora i Krima al im status Krima i teritorijalnih voda oko Krima ne ide na ruku jer su okupatori i nema međunarodnog priznanja i tako da mogu mišiće da pokazuju nad slabijim al kad se pojavi imalo jači protivnik podvijaju rep i škevre!

Name

re

29.06.2021 09:09

Bas si naivan "kako da ne". Tzv. veliki igraci su poslali britance kao probni balon. Nakon britanskog bjezanja, razmislit ce da li im se isplati da i oni provociraju.

Name

BBCrv

28.06.2021 06:00

Nije Rusija pripojila nego ljudi na referendumu glasali za pripajanje matici Rusiji

ODGOVORITE
Name

Ка

28.06.2021 07:24

Тачно тако

Name

rt .ovno

28.06.2021 10:36

Nije pripojila nego okupirala, a referendum se ne može provoditi pod okupacijom druge nezavisne zemlje, osim u slučajevima agresije države nad stanovništvom tog područja koja u ovom slučaju nije upotrebljena. Klasična okupacija kao iz perioda prije 2 svjetskog rata.

Name

Nacudit se ne mogu

28.06.2021 09:20

Koliko zbog svoje ogranicenosti neogeaniceno smatraju gradjane sirom planete glupim.

ODGOVORITE