Значајна подршка Европске уније фармерима у БиХ

Пандемија вируса корона задала је бројне проблеме пољопривредницима у БиХ. Да би опстали многи су принуђени да се кредитно задужују. Значајну подршку одрживом развоју, унапређењу и конкурентности пољопривреде у БиХ, кроз разне пројекте бесповратних средстава, дала је Европска унија.

Босна и Херцеговина 26.06.2021 | 19:12
Значајна подршка Европске уније фармерима у БиХ

“Радим 30 хектара земље и на крају године дужан сам 20.000 евра. Је ли то нормално? Хоћу да кажем: Радећи губимо”, овако своју сељачку муку и борбу описује један од већих семберских пољопривредних произвођача. Младен Лазић је због пандемије вируса корона остао без сталних купаца. Како каже, људи су промијенили културу потрошње, јер више не купују навелико. Кључни проблеми су:

“Пласман је опао за 80 одсто. Често дођемо у ситуацију да бацимо робу зато што имамо хиперпродукцију пољопривредних производа које немамо коме продати, маркети увозе из иностранства, ми нисмо развили оранжерије, пакераје, откупна мјеста. То је суштински проблем сељака у БиХ”, појашњава Лазић.

Да би опстао, Лазић је, као и већина пољопривредника у БиХ, приморан да се задужује.

“Нас пет укућана умјесто да имају плату по 1.000 КМ мјесечно, да завршимо сезону са 100.000 КМ у џепу, ми завршимо радећи у минусу са 40.000 до 50.000 КМ. Послије морам узети кредит да вратим дуг”, истиче Лазић.

Вјетар у леђа дала су му бесповратна средства која је добио у међународном пројекту “Фарма два”.

“Добио сам два гранта, “Фарма 1”, и “Фарма 2” за значајне инвестиције. Проширили смо Фабрику за прераду поврћа, пластеничку производњу...”, указује Младен Лазић.

И Драган Живановић из Доњег Црњелова код Бијељине, који се више од 35 година бави пропроизводњом житарица и поврћа, добио је средства Европске уније кроз пројекат чији је циљ јачање капацитета, продуктивности и конкурентности пољопривредно-прехрамбеног сектора у БиХ. Захваљујући тим бесповратним средствима Живановић је изградио вишенамјенски објекат, првенствено за складиштење производа.

“То су била бесповратна средства ЕУ из програма за рурални развој, прије двије године је додијељено. Средства су ишла у примарну производњу. 40 одсто средстава су давали они, а остало ви да обезбједите. Значи ми пуно, видите како је лијепо, напољу је 40 степени, а овај објекат је изолован да се ради, пакује роба”, објашњава Живановић.  

Из Европске уније поручују да су и даље опредјељени за пружање помоћи и подршке пољопривредницима у БиХ.

“Један од показатеља те подршке су значајна средства у вриједности од преко 30 милиона евра из ИПА фондова за пољопривреду и рурални развој, као и за сигурност хране, животиња и биљака, што је започето прошле године. Настављамо са осигурањем грантова, бесповратних средстава за потребе изградње капацитета до 2024. године”, потврдио је шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.

- Да би пољопривредни сектор био одржив и усклађен са европским стандардима, потребан је и већи ангажман и финаснијска подршка домаћих власти у БиХ – поручио је Сатлер.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ЛАЗЕС

26.06.2021 18:03

ОВЕ СЕЉАЦКЕ БАЛКАНСКЕ ЛАЗИ ЈЕ ДОСТА. АЈД ПОЛИТИЦАРИ. НИКАД НИСАМ ЦУО ПОЉОПРИВРДНИКА ДА МОЗЕ ДА ЗИВИ. А УСЛИКА СЕ КУЦА И 5 ТРАКТОРА ОКО ЊЕ. ДОСТА БРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонyмус

26.06.2021 19:07

Све на кредит, а да се не мозе зивит лазу познајем неке дрзе по 15 крава и раде у дрзавној фирми. И све стигне, сто је за похвалу.

Name

Сале

26.06.2021 18:44

Људи постено раде, али проблем је сто не могу да се квалитетно организују. А и није њихово да се баве организацијом. То би требала дрзава да ради и да застити њихове легалне интересе. А наса дрзава то, уз најбољу вољу, нити мозе нити це икад моци. Прво нас гусе Хрватска и Србија, а онда ЕУ и сви остали. Није у питању њихова пакост. Једноставно сви морају да једу, а први једу и највисе поједу они који су јаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

26.06.2021 20:05

Због ЕУ и јест овакво стање, увозимо њихово смеће а наше природно пропада

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

27.06.2021 05:14

ИМАЛ КАКВЕ ПОМОЦИ У НОВЦАНИЦАМА ОД БРАЦЕ ИЗ РУСИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.06.2021 08:39

Неда Рус само ако има ста одњети

Name

КИКИ

27.06.2021 05:57

КАКВА БРЕ ЕВРОПСКА УНИЈА . САД ЦЕ ТО ТЕБИ ДА СРЕДИ ДОДИК РУСИЈА И ПРЕЦЕДНИК ВУЦИЦ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контролор лета

27.06.2021 11:03

Куку оном сто га ЦГ храни и Русија брани.

Name

Сеици код Прњавора

27.06.2021 08:28

Еј јест родио ЕУ кукуруз!

ОДГОВОРИТЕ